Kupovina Laptop/Notebook 1-10000KM - Svi upiti ovdje

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by apdejt, Feb 20, 2009.

  1. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

  2. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Nebih dao 3k KM na Acer laptop pa da je zlatan. Sa istim specifikacijama uzeti Toshiba, Lenovo ili Dell.
     
  3. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    Pa ne bi ti ali sta ako ti kazem iz mog iskustva Acer laptopi se ubjedljivo najmanje kvare dok jako losa iskustva imam upravo sa dell I to skuplji laptopi dok ne znam broja Toshiba koje su otisle na servis radi diskova npr. Uostalom imas garanciju tako da za mene taj argumenat ne stoji. Ovi dell laptopi iz donjeg segmenta do ajmo reci milju maraka su zadnje smece po kvaliteti. Govorimo o bh trzistu.
     
  4. AhmeT

    AhmeT Overclocker

    Da i ja sam sebe quotam :)

    U sustini nakon poprilicno puno istrazivanja, suzio sam izbor na dva modela:
    Toshiba Satellite Z30-B-100 13.3", Intel Core i5-5200, RAM 8 GB, SSD 256 GB, Intel HD, Windows 8.1
    Notebook DELL Latitude 3550 15.6" FHD (1920x1080); Windows 7 Pro 64-bit; i7-5500U (Dual Core; 2.4GHz); 8GB (2x4GB) DDR3L 1600MHz; 1TB HDD 5400rpm; NVIDIA GeForce 830M; 7265AGN/BT4.0; RJ-45; HDMI; FingerPrint Reader; Win 8.1 Pro Lic/Media; 3Y

    Cijena je tu negdje, malo Dell skuplji, ali imam sljedecu dilemu.
    • performanse su tu negdje, Dell malo bolji
      Toshiba je skoro duplo lakša
      baterija kod Toshibe je haman pa duplo veća, 6-8 Dell naspram 12+ Toshibe
      SSD kod Toshibe je plus u odnosu na HDD kod Della, kapacitet mi nije bitan
      grafika kod Della je bolja, ali rijetko se igram tako da ne igra veliku ulogu ovo, vjerovato utice vise na potrosnju, mada opet plus je
      portovi su na istom nivou, Toshiba ima iznenađujuće dosta stvari za svoju kategoriju

    I ovo sve nekako vuce na Toshibu, ali onda eto dodjemo do ekrana. Toshiba je 13.3'', 1368x768 i jako je los prema recenzijama, dok Dell ako ništa ima FHD rezoluciju i OK ekran (nema nekih konkretnih recenzija doduse osim na info.ba, tu ima i za Toshibu). Posto se ovo biti kancelarijska namjena i skoro kao desktop replacement, ne bih da gledam narednih par godina u 13.3'' ekran sa rezolucijom od prije 6-7 godina. Tako da ovo sve nekako Toshibu vuče nazad i dođe tu negdje. Vjerovatno bi opcija poslije bila da se uzme monitor što bi donekle riješilo ove probleme, ali ne sada.

    Šta mislite, da li je ko imao iskustva sa bilo kojim od ova dva laptopa, ili barem nešto iz ove serije ili prethodne generacije?
     
  5. heroic

    heroic Komšija

    Uzmi Dell, jedina razlika je ovaj SSD i ta baterija, ako je desktop replacement tezina i baterija ti manje znace, a SSD uvijek mozes staviti umjesto HDD ako ti bude potrebno. Ako nemas monitor, 15" je minimum za rad, ti od 13" su ok samo za surfanje i neke lakse aktivnosti, sad zavisi od tvoje struke.

    Rezolucije su ok na oba, na 15" full hd izgleda mrvicu sitno.
     
  6. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Pogledaj lokalne radnje, Dell, Lenovo i Toshiba imaju 3 godine garancije, Acer i HP samo jednu. Sto se tice Acera i kvalitete bilo je vec govora u ovoj temi, ko da su ga nogom lemili. Za cijenu tog gore Acera mozes uzeti Dell XPS.
     
  7. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    Toshiba ima 2g, Lenovo godinu, hp I Acer po jednu Sa opcijom produzenja garancije na 3g koja kosta nesto vise od stoje. Odstupanja ima pogotovo kod skupih modela ali ovakve su garancije od ovlastenih dobavljaca koje sam naveo.
     
  8. Sena

    Sena Veteran foruma

    Hehehe, rasprodat cu pc, i onda kupiti lapas i ps4 plus sto ce mi ostati finih para. :mrgreen:

    Ionako je gaming na pc postao kita.
     
  9. Eldorado

    Eldorado Komšija

    koristi li ko macbook air/pro verziju?

    ili pak svi windows modele koristite :)
     
  10. AhmeT

    AhmeT Overclocker

    Ja izdaleka pratim trsiste (PIK :D) za Air, cijene su sad nekako primamljivije i sad se za ispod 2k moze naci Air iz 2015. godine, sto nije pretjerano u odnosu kako je prije bilo.

    Kakva je situacija kod nas sa servisima, da li se u Mekline moze koristiti ova standardna jednogodisnja garancija?
     
  11. Eldorado

    Eldorado Komšija

    ja se dugo vec lomim oko kupovine laptopa i uvijek su mi macbook laptopi bili vrh sto se tice obrade, trajanje baterije pa i sistem Mac OS nije za baciti :D

    pratim pik naravno najveca dilema je da li uzeti polovan Macbook ili pak novi laptop neki windows model gdje dobijem garanciju 1-2 godine :)

    Laptop cu iskljucivo koristiti za office (word) i net, mail to je to...

    Isao bih na neki model od 13" Air i da mi barem bateriju 5 sati tjera

    ima li ko sa foruma macbook?
     
  12. kvaju

    kvaju Komšija

    Meni samo da je love totalno bi batalio Windows, i prešao na ios / osx
     
  13. pac

    pac Komšija

    @sena, obrati pažnju na hladjenje kod laptopa zahtjevne aplikacije znaju bilo koji i7 laptopu pregrijavati. Prošle godine uzeo sam Toshibu P serije sa i7 4700MQ, uglavnom prilikom rendanja, video obrade ili drugih zahtjevnih CPU radnji procesor dostigne 100C° bez ikakvih problema kad je turbo uključen (3.2GHz, standarni 2, nešto...GHz). Tako kad god laptop dostigne 100C° clock se spusti na 700mhz i tako sve u krug. Riješenje je samo izgasiti turbo. Prilikom izbora obrati pažnju na hladjenje i sa koje strane je okrenut vent. kod mene je na desnoj strani što i nije baš praktično jer mi puše direktno i ruku.

    Uglavnom ne uzimati U serije i7 ili i5 jer su to dual core procesori, ostalo sve naj naj za te pare i sa što više garancije.
     
  14. neko

    neko Aktivista

    Ja sam sinoć gledao, faktički za 1300KM na PIK-u su sve te U serije procesora (dual core) i tačno sam se zijanio. Mislim, nisam našao pristojan (i3-i5 quad, 17", 500GB, 4-6GB) laptop za 1300KM, naravno da je nov i sa garancijom. Još uvijek u prodaji možeš naći centrino nekakav, sa dvije gige rama ili čak i sa gigom. Ne kontam, jel' oni ikad ikome to prodaju? :D

    Acera sam do sad dva promjenio i meni su ok. Probleme sam imao sa punjačem i kamerom, al' kameru i ne koristim, tako da... (naravno, kvalitet izrade je nigdje veze, ali i ostali su za ovu lovu malo iznad. S druge strane, obavlja sve što meni treba, radi više od 2 godine i nije preskup :D )

    Vidim da se Lenovo povoljnije prodaje, refurbished varijante, ali njihov trackpad mi je odvratan, a i šuhveli je malo ta varijanta.
     
  15. kio

    kio Komšija

    Koje su najbolje radnje za kupovinu laptopa :)(Imtec, Win Win...), ili provjereni PIK prodavaci :)
     
  16. kio

    kio Komšija

    Budzet mi je 1200 KM. Koja radnja ili provjeren PIK prodavac nudi best laptop za te pare. Nasao sam ovaj, http://www.plus.ba/proizvod/not_dell_in ... a_820m_156. Namjena laptopa je primarno za rad, office, surfanje i tako. Uslovi minimum: i5, 8 giga rama i 2-3 godine garancije. Supruzi se najvise dopada Dell, sta mislite o laptopu iznad :D
     
  17. Stihoklepac

    Stihoklepac Moderator

    ok je samo provjeri da li ti je keyboard bs layout, cesto dellovi dođu sa eng only tastaturom.

    probaj uklopiti ssd u cijenu
     
  18. SamiRX-8

    SamiRX-8 Komšija

    Obično prodavac pošalje par naljepnica s našim slovima, i kada se zalijepe skoro da se i ne može reći da je naljepnica. Neka upita za to ako već bude kupovao Dell :)
     
  19. kio

    kio Komšija

    Danas idem po lapas nadam se, dobio sam bolju ponudu. Isti laptop, sa windows 8.1, i touch screenom :) Vidjeti cu za tastaturu.
     
  20. neko

    neko Aktivista

    gdje? šta? kako? :D Sretno! :)