Trcanjem do zdravlja

Discussion in 'Generalna diskusija' started by bhd, Aug 27, 2015.

  1. Esprit

    Esprit Aktivista

    Samo trcim, mada sam jedno vrijeme praktikovao da npr. jedan dan trcim dugu dionicu nekim normalnim tempom, a drugi dan bi trcao 10 sprinteva sa maksimalnim opterecenjem (naravno ako se osjecam dobro i vidim da mogu) nekih 100m.
    Onda bi dan odmorio, pa opet u krug.
    Sad vise idem na to da ako mogu da odvojim sat vremena, da trcim bar 40 min. jer mi nekako tih 40 min. trcanja u prirodi vise prija nego da uradim 10 sprinteva i pokupim se kuci, ali gledat cu da bar jedan dan u sedmici imam sprinteve jer sam misljenja da treba malo sokirati misic.
    Sjecam se jedne prilike kad sam s kolegama s posla nakon duzeg vremena imao fudbalski termin, ja ono dosao pun samopouzdanja, spreman, tad sam trcao 5-6 puta sedmicno duzi vremenski period, ali sve lagani tempo, poslije termina sam imao strasnu upalu, od guzova, trbusnih, ledja, listovi, zadnja loza... zasto, pa zato sto na terminu nisam trcao jednim laganim tempom nego sam imao sprinteve, gurao se, promjene pravca... znaci dobro je i takve treninge imati, bar je to moje misljenje.
    Nego de mi recite da li trcite zimi, ja se ne usudjujem zbog smoga, kontam ako ima zainteresovanih da zimi trcimo na Trebevicu, naravno kad nisu veliki minusi.
     
  2. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    Trčite li još? :D

    [​IMG]
     
  3. bhd

    bhd Veteran foruma

    Ja trcim al ne ko ti upro hahaha
     
  4. Stihoklepac

    Stihoklepac Moderator

    forza ko da je bježao od poreske.... :)

    Ja trčim u prosjeku 5km i rijetko ispod 6min/km ebiga, škemba smeta
     
  5. bhd

    bhd Veteran foruma

    Ja Sam ustalio 40minuta mokar ko cep zadnjih 6 minuta trcim prosjek 30% brze to je to :)
     
  6. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    Jbg vi trčite po asfaltu makadamu šumama itd ja trčim u kontroliranim uvjetima tartan tj. guma a i uslovi su sad predobri tj. nema vrućina.

    BTW sinoć sretnem školskog i nekad druga iz djetinjstva nakon 12 god. Lik mi priča bavio se preko 10god profesionalno cestovnim biciklizmom a u top formi kaže kad ode kod doktorice na ekg pregled puls znao biti 33, doktorica ne vjeruje, šta ti je trening :D
     
  7. ColdFire

    ColdFire Overclocker

    Trcanje je super .
    Samo si kupi dobre patike i trci . Zadaj si neki cilj pa ga pomalo dizi (100,200,400 ... )
    Meni je trcanje promjenilo zivot . Da skratim , dok sam trcao pitao sam se sta to radim ... dao sam odkaz ... poceo vozit kamion po Europi . Svi se cude , sta sam to uradio bla bla bla... A meni drago kad cujem malog od sestre , kaze kod mene dajdza vozi kamion od 300 metara ! :mrgreen:
    I dan danas kada trcim .. to je zen . I kupi te si dobre patike i pazi te zglobove :D


    Edit , sad mi stara rece da su u TZ zabranili trcanje na Tusnju . Idioti . Ja imam srece pa zivim kod kasarne gdje ima stazica pa me puste me trckarat .
    E Tuzla Tuzla moja ...
     
  8. selvin

    selvin Moderator

    Nisu zabranili, nego nema vise ulaza dzaba.
     
  9. AhmeT

    AhmeT Overclocker

    Kod mene isto po 5km, zadnjih 4-5 puta u 100m mislim, taman dva velika kruga oko jezera i stanem. Pohladno je bilo prošle i pretprošle sedmice pa nije bilo ugodbe, danas bi mogao otići malo ranije.

    Hoće li ko trčati polumaraton? :)
     
  10. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    Ja nešto kontam ako sam mogo jednom 15km mogo bi možda i 21km laganim tempom, ima na proljeće ovdje u Rijeci polumaraton Homo si teć tako se zove bude puno učesnika iz cijele regije i svijeta. Ali kad sam vidio koliko je prošle godine Kenijac istrčao za 1h 3min 21km malo me stid :D
    Ali fol je tu više istrčati do kraja ne samo i vrijeme, limit je 2h i 30min ako se ne varam a to mi mogao sigurno. Samo su treba malo pripreme više i opreme u vidu onih energetskih gelova/čokoladica jer sam čitao da je to obavezno kad se trče te duže distance inače je patnja.

    Jučer 50min sam trčao baš jak tempo kontam jesam li 12km prešo kad aplikacija mi krešala kao i neki dan. Valjda kako trčim pa se telefon istumba u onoj torbici i poremeti se i onda ne piše koliko sam prešao baš iritira jbg :(
     
  11. bhd

    bhd Veteran foruma

    Ma trcanje i samo trcanje.
    Ja danas opet krecem za ovu sedmicu. Imam vjetrovku, mjuza lagano i trcakanje okolo vilsa.
    Trenutno kao sto sam rekao i dalje limitirano 40 minuta u cugu bez odmaranja.
    Od kako sam krenuo sa ovim ne prejakim tempom trcanja sletio sam 4 kile. Ne znam sta bi bilo da pojacam tempo :D:D:D
     
  12. sgtPepper

    sgtPepper Overclocker

    Ne znam zašto forsirate ta trčanja od 30 min. +. Meni istrčavanja na 80-90% mnogo bolje leže, nekih 5/6 krugova, po krugu dva sprinta od 100m, nakon toga čučnjevi na suho i stepenice, mnogo više se oznojim nego duže trčanje gdje intenzitet sigurno ne prelazi 60% max. brzine.
     
  13. bhd

    bhd Veteran foruma

    Pa u tom i jest fazon, svako trči onako kako mu odgovara :) trcim zadnji krug 20% brže odnosno zadnjih minutu
     
  14. sgtPepper

    sgtPepper Overclocker

    Da, trči svako onako kako mu odgovara, ali kako vidim neki je glavni cilj skinuti kilažu svima nama. Ne znam za vas, ali ja odgovorno mogu tvrditi da je za mene bolje nekih 15ak min treninga sa vrlo visokim intenzitetom nego 40ak min trčanja sa nekih 8-10 pređenih km na 60ak % brzine. Hem što mršam hem što ne kataboliram.
     
  15. bhd

    bhd Veteran foruma

    Imas pravo.

    Ja ovo prvenstveno radim kardio trening, dizem kondiciju, lagano skidam kile, ( dekagrame) ne brzo koliko bi volio, al shodno da mi je lakse ovako trcat onda je i to Ok.
    Pored toga ne zelim da opterecujem koljena previse, sto se radi brzim trcanjem (naucno dokazano).
    Lagani tempo mi to omogocuje.

    Naravno ovo sve gore ne znaci da cu u proljece naredne godine dignut tempo za razinu. Ovo mi je prva godina trcanja i zelim da udjem u taj fazon, a poslije..vidjet cemo.
    Bitno je da je volja jos uvijek tu :D

    Na kraju da dodam, da bilo koja aktivnost je bolja od nikakve, tako da raja koja zeli da trci bilo kako ili brzo hodanje, top.
     
  16. DSA

    DSA Aktivista

    HIIT zakon!!!
     
  17. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    Runtastic pro free jos koji sat na storu na sve 3 platforme.
     
  18. AdoSA

    AdoSA Komšija

    Ja, vec tri mjeseca, poceo da radim pripreme za narednu airsoft sezonu u teretani. Nakon svakog treninga ide OBAVEZNO pola sata cardia. Mogu reci da mi se izdrzljivost veoma popravila. Nazalost jos uvijek mi je visok body fat i radi tezine ne smijem puno trcati (koljena, zglobovi) ali bike, stepper i ostalo przi pravo dobro
     
  19. AhmeT

    AhmeT Overclocker

    Pohladno sad za trčanja, ali sam neki dan po snijegu malo biciklo probao, ide fino gdje je utapano :) Treba se početi na vrijeme pripremati za polumaraton u septembru.
     
  20. Almir

    Almir Komšija

    cardio tezinama u teretani ako hocu kile dole. trcanje je dosadno :)