Bijele tačkice

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by sgt. bull, Aug 30, 2015.

  1. sgt. bull

    sgt. bull Aktivista

    Imam problem, nisam siguran da je u pitanju grafička ali prema onome što sam čitao vjerojatno jeste. Naime kada god da je nešto crno na ekranu vide se male bijele tačkice (svuda ih bude po ekranu, svijetle na sekund pa nestanu) i tako stalno. Ne znam do čega je, prije godinu sam promjenio grafičku karticu (r9 270 DC oc), temperature su ok, napajanje ok, sve je ok osim ovoga. Primjetio sam ovo ne tako davno, prije par mjeseci ali mi nije bilo do toga ali sada me baš počinje brinuti - jel' grafička ili je monitor? Kablova drugih nemam a monitor ne podržava HDMI tako da ne mogu da provjerim da nije do toga, planiram nekada u togu naredne sedmice uzeti novi DVI kabl pa ga zamjeniti i vidjeti da nije do toga mada sumnjam. Negdje pročitah da se ovo smatra artefaktima?

    Evo pronađoh video sa sličnim problemom:


    Kod mene se samo vide na crnom i mnogo su manje, baš pixel tačkica.
     
    Last edited by a moderator: Aug 2, 2017
  2. dmr

    dmr Veteran foruma

    moze biti do kabla.
     
  3. Neo Bahamut Zero

    Neo Bahamut Zero Veteran foruma

    Nekada davno sam imao sličan problem sa PS3. Bilo je do kabla.
     
  4. sgt. bull

    sgt. bull Aktivista

    Problem riješen. Do kabla je bilo. Hvala na odgovorima obojici, @dmr i @Neo.
     
  5. metallac

    metallac Aktivista

    Da ne otvaram novu temu.

    Zadnjih par dana sam mislio da je grafička riknula i nisam ni palio PC. Danas ga nekako upalim, izbrisem je iz device manager, restartujem, sve se automatski instalira i radi ok. Odvrtio sam Heaven Benchmark 4.0, radio pola sata i nikakvih problema. Temparatura max 80 stepeni (pasivno hladjenje).

    Uglavnom problem je sledeci: Komp se gasi tj pojavi se BSOD i nece da se upali - samo se restartuje. Nekada se ugasi iz cista mira dok nesto radim na PC, a zadnjih dana se ugasi cim probam pokrenuti PES (maloprije igrao pes sve radi ok).Dok se pali komp na crnoj podlozi se pojave crvene linije (otprilike na 20% monitora) i neke tackice. Do danas se nije nikako htjeo upaliti. Otvorio sam mini dump online i greska je atikmdag.sys. Probao sam ranije i druge drajvere i svasta nesto ali dzaba. Nzm je li grafa riknula ili je problem u drajverima mada nzm zasto bi bio problem u njima - instaliran je windows 7 64bit.
    Da napomene da nikakvih problema nisam imao dok nisam instalirao windows 8 64 bit i tada se poceo gasiti PC - BSOD. Vratio se na win 7 i imam isti problem. Probao sam mijenjati taj atikmdag.sys i rucno ubaciti iz drajvera drugi ali dzaba isti problem?

    Da li neko zna zasto se ovo desava?
     
  6. Decerto

    Decerto Komšija

    moze bit da je do napojne ? Ako ti je grafa riknula,ne vjerujem da bi se komp gasio,ugasio bi ti se monitor ili bi vidio te linije po ekranu.
     
  7. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Nevjerujem da je do napojne. Ona ili radi ili ne.
    Grafička može biti defektna, da izbacuje artefakte, a da možeš podići sistem. Desilo se meni na 9800gt, sistem radi ali sa povremenom pojavom tih tackica, kod mene su bile zelene. Može recimo i samo da izbaci da je video driver prestao raditi, pa onda freeze i bsod, to je sve do grafičke.
     
  8. metallac

    metallac Aktivista

    To mi se izmedju ostalog i desavalo. Evo radi sada ok testiracu je jos ovih dana, ako bude problema leti u smeće :D
     
  9. Decerto

    Decerto Komšija

    i meni je se stalno desavalo na staroj 8800 seriji,pojave se artifakti,slika zaledi,ili se monitor ugasi,ali i dalje cujem zvuk u pozadini.Nije mi se nikad racunar gasio,zbog toga sam i posumnjao na napojnu.Prijatelj mi je nedavno sklapao racunar,restartovao mu se dok nije zamijenio napojnu.
     
  10. Neo Bahamut Zero

    Neo Bahamut Zero Veteran foruma

    reset =/ tačkice
     
  11. metallac

    metallac Aktivista

    Juce opet isto...BSOD, greska atikmdag.sys i crvene linije na sredini monitora (sirine oko 10 centimetara) i samo se restartuje PC. Nista - vadi, baci u kantu i drugu nabaviti :D
     
  12. X-Factor

    X-Factor Komšija

    Uradi downclock memorije na grafickoj kartici, i to drasticno, spusti na minimum, a gpu obori nekih 100MHz... Meni je to pomoglo da privremeno rjesim problem dok ne kupim neku drugu karticu... Na nvidia seriji to je dalo rezultata uz heatgun.