BIHNet hosting

Discussion in 'Internet provideri, umrežavanje i web servisi' started by h2o, Nov 15, 2016.

  1. h2o

    h2o Aktivista

    Da li neko slucajno zna kako na BIHNet-ovom hostingu podesiti da se preusmjerava .ba domena? Prvenstveno mislim na mail.

    Kada u control panelu BIHNet-a pokusam namjestiti mail adrese, pokaze mi se poruka da nemam podešenu domenu i preusmjeri me na Control Panel od H-Sphere. Kada tamo pokušam podesiti domenu, nemam mogućnosti izbora .ba domene. Ima samo poddomena com.ba, i još neke druge.

    Zvao sam njihovu podršku i oni ne znaju, kao mogu samo com.ba domene. Uspio sam dobiti čovjeka koji se razumije, i rekao mi je da se to lako podesi. Ali oni to ne rade, a nemaju nikakav službeni priručnik kako to podesiti.

    Kao mnogi korisnici hostaju .ba domene. Samo je potrebno da se preusmjere DNS-ovi na njihov server. To mi nije problem, imam i ime servera i IP adresu. To preko UTIC-a mogu podesiti.

    Ali nikako ne mogu nači šta je potrebno da se otvori Control Panel za podešavanje e-mail adresa.

    Da li je potrebno u Control Panelu podesiti bilo kakvu domenu i onda kasnije se može podesiti da prima e-mail poruke na željenu .ba domenu?

    Ako neko ima iskustva bih veoma zahvalan da kratko uputi šta i kako treba.
     
  2. selvin

    selvin Moderator

    Nisam siguran da to moze na njihovom G hostingu. Mozes ti preusmjeriti na njihov nameserver, ali nemas opciju da dodas domenu na svoj account (barem ja ne vidim). Generalno trebas MX record podesiti da ide na ovaj server ako hoces da mailovi idu tu, a to ces imati opciju tek kad dodas domenu koju ne mozes dodati :D
     
  3. Stihoklepac

    Stihoklepac Moderator

    Na G hostingu ne možeš dodati hostanu domenu.
    Na ostalim paketima (linos, winos, biz, server) možeš i kada dodaš, sačekaj 5 min i preko portala imaš u linku hosting, email hosting cpanel i tu podešavaš, otvaraš email adrese, resetuješ passworde i to.
     
  4. h2o

    h2o Aktivista

    Zaboravih se vratiti ovde.

    To sam shvatio sutradan, da su nam na podršci dali pogresan username i pass. I da sam na G hostingu pokusao to podesiti. :)

    Usput, da bi se podesio mail za Outlook ili bilo koji drugi e-mail klijent. E-mail server nije mail.DOMENA, već je potrebno za servere staviti BIHnet-ove, in.mail.bih.net.ba i out.mail.bih.net.ba. Username je KORISNIK@domena. Ako neko zaglavi da zna. Jer i na ovom sam izgubio dosta vremena, a podrška im je pravo tanka.