MasterBuild

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by heroic, Feb 9, 2018.

  1. Aldiin

    Aldiin Overclocker

    Ne da se Noctua :p
     
  2. KingT

    KingT Veteran foruma

    Noctua je Tito, ne bih je mijenjao ni za jedan AIO cooler, mozda za EKWB supreme blok pa da prosirim sistem vod. hladjenja, ali realno nema potrebe.
     
  3. heroic

    heroic Komšija

    Build Review (2. dio)

    [​IMG]
    ROG sticker dodatno hladi kuciste.

    Evo mali update nakon mjesec-dva koristenja. Prvo build je super tih i prezadovoljan sam, osim sto ponekad imam cudnu buku/kuckanje iz napojne, kao da ventilator udara u nesto. To se desi samo na "prvoj" brzini, tj kad predje odredjeno opterecenje pa upali ventilator. Ako je opterecenje vece, ventilator ubrza i buka prestane. Dugo mi je trebalo i da spojim/instaliram Cooler Master aplikaciju, na mobitelima ne radi nikako, pa sam morao spojiti napojnu sa kablom na USB ulaz na ploci i sad se moze konfigurisati na PC aplikaciji. Bilo mi je mrsko izvaditi napojnu da probam vidjeti sta je u pitanju, mozda i ode na reklamaciju.

    Graficka je mozda najzasluznija za tisinu, jednostavno i pri max opterecenju ventilatori jedva 50% prelaze. Kad sam radio benchmarke za temu na forumu, ako stavim ventilatore na 100%, temperatura prilikom testa bude i do 20C manja. GTA5 na skoro max postavkama i 3440x1440 rezoluciji leti, solidno iznad 50fps, monitor je OC na 100Hz sa G-Sync tako da je sve bas tecno.

    Tastatura i mis su fenomenalni, topla preporuka svima. Gladius mis sam imao i prije i od svih miseva ikad najbolje mi lezi u ruci.

    Ako i9-9900K bude radio na istoj frekvenciji kao 8700K, a imao 2 jezgre vise (i bude kompatibilan sa Z370), najvjerovatnije cu radit upgrade. Narucio sam dodatni SSD (Kingston A1000 480GB) i par diskova (WD Red 4TB) za potrebe virtuelnih masina i brzo-rastuce kolekcije file-ova koju jedino mogu opisati kao lokalni backup interneta. Uskoro radim i upgrade na 802.11ac wireless mrezu (Asus ROG Rapture GT-AC5300).
     
    Sena, Esh and selvin like this.
  4. iPlay

    iPlay Komšija

    Pozdrav ekipa, da ne otvaram temu pa ću ovdije zalijepiti.
    Naime, planiram da si radim upgrade, a da postojeći prebacim sinu. Malo gledam po ovim našim stranicama... WinWin ispade najpovoljniji + što se iz Srbije mogu naručiti komponente koje oni nemaju.
    Budžet sam zacrtao da bude nekih max. 2.200 KM sa monitor od min. 27" (IPS).
    Ove komponente ispod dođu cca. 1.800-1.850 KM (bez monitora).

    Cijeno bih vaše mišljenje ove konfiguracije pošto imate mnogo više iskustva od mene.

    [​IMG]
     
    Last edited: Oct 16, 2018
  5. veki81

    veki81 Aktivista

    Samo jos da si rekao koja je namjena racunara.
     
  6. iPlay

    iPlay Komšija

    Uglavnom Grafički i web dizajn (Adobe CC alati - bez rendanja i 3D), gaming...
     
  7. Esh

    Esh HWB

    U zavisnosti od budzeta.. MSI B450 Carbon model, SSD Samsung NVMe Evo, PSU Seasonic ili Corsair Gold.. Ako sta ostane za 3rd party cooler.
     
  8. Neso

    Neso Komšija

    Maloprije odletih do MC da uzmem neke kablove pa sam usput prosnjuhao. Uveli su komplet sekciju za WC, pornjava... Ako ima ko' sa foruma da je u USA, da zna da u Micro Centru sada imaju sve za WC solucije.

    @heroic Izvini sto ti se kacim na topic, nisam znao gdje da postavim.
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    Lamagician, heroic and Esh like this.
  9. heroic

    heroic Komšija

    Preimenovao malo temu da bude relevantnija, sto se mene tice, postajte slobodno sve build ideje ovdje ako je moderaciji to ok.

    Taj Micro Center je perverzija, ja kad sam kupovao ekwb vodeno sam pomislio kako bi bilo super da neka lokalna radnja u Sa ima njihove stvari na stanju, ustedis i na shippingu i drugim glupostima, ali kod nas nema dovoljno veliko trziste za to. Najgore mi je sad npr mozda bi neke sitnice dodao/promjenio, ali previse mi peglancija narucivati.

    Da se i ja nakacim na svoju temu :D 9900K u najavi, vjerovatno da cu i SSD-ove osvjeziti jer su sad ovi nvme/m2/pcie kako ih vec zovemo, pravo jeftini, a treba mi malo vise prostora nego sto sam ocekivao :D
     
  10. exwizzard

    exwizzard Komšija

    @heroic Koju plocu ces koristit uz 9900k?
     
  11. heroic

    heroic Komšija

    Ploca i sve ostalo ostaje, kao i hladjenje, Maximus X Code, novi Z390 chipset osim Bluetooth 5.0 ne nudi nista sto bi mi ista znacilo.
     
  12. exwizzard

    exwizzard Komšija

    Planiras li kakav OC radit?
     
  13. heroic

    heroic Komšija

    Ne znam koliko se moze izvuci iz ovoga, ja bih bio sretan kad bi moglo da bude svih 8C do 5GHz koliko god bude moglo pri normalnim uslovima :D Ipak ja procesor najvise koristim, bitnije mi je da su sve jezgre na vecoj brzini, nego da izvlacim maximum brzine na jednoj ili par.
     
  14. heroic

    heroic Komšija

    Doslo vrijeme da se rezervoar pricvrsti kako treba, uzeo sam ovaj EK-UNI Pump Bracket (120mm fan), nosac bi trebalo da odgovara rasponu rupa na ovim sinama koje ima Cosmos C700P.

    Ujedno cu raditi i malo popravak na crijevima, trenutno ide pumpa->radijator->blok, pa cu promijeniti na pumpa->blok->radijator, kontam ima mi vise smisla da se tekucina ohladi nakon sto prodje kroz blok, a i pojednostavit ce malo izgled crijeva u samom kucistu :D

    Posto se radi i zamjena procesora na 9900K, odlucio sam se pocastiti novim CPU blokom, ekwb je izbacio novu seriju, u pitanju je Velocity Nickel+Acetal, kao na slici, namjerno nisam htio RGB verziju jer bi morao kupovati dodatni splitter za RGB, pa opet sve kablirati, sto bi oduzelo dosta vremena, a i licno mi se vise svidja ovaj nickel izgled. Razmisljao sam i da narucim nove fittinge u nickel boji, ali bi onda sa narudzbom presao magicnih 300KM bez carine, tako da ostaju stari crni :D

    Prepravke cu raditi za vikend pa cu staviti slike i koji benchmark sa novim procesorom :)

    [​IMG]
     
    Sena, aNaToMiC ! and Esh like this.
  15. veki81

    veki81 Aktivista

    E gdje ja zivim :(.
     
    heroic likes this.
  16. heroic

    heroic Komšija

    Stigla oprema, bice veselo za vikend :D
    [​IMG]
     
    Last edited: Feb 7, 2019
    Esh likes this.
  17. heroic

    heroic Komšija

    MasterBuild se nastavlja :D Zasad je u planu da malo ucvrstim rezervoar za vodeno i malo ga pomjerim/okrenem tako da se cijevi vise ne dodiruju (znam da vjerovatno nije bitno, ali nesto mi nije dalo mira) i onda da ugradim CPU.

    Novi blok za CPU ce sacekati, dok vidim kakve su temp sa trenutnim setupom, a onda cu vjerovatno naruciti i dodatni 140mm radijator i montirati na ovaj najdonji 140mm ventilator (jer je Air Pressure model = za hladnjake). Radit cu jos zamjenu ovog SSD-a koji se vidi na dnu ploce, Kingston A1000 480GB, sa WD Black SN750 1TB modelom i to varijanta sa ekwb heatsinkom. Ovaj 24pin kabal cu isto malo srediti sa onim CM 90-degree adapterom (kabal je kriv, ima neku ruznu plastiku na kraju koja strsi 10cm) i uzet cu USB3 internal to external adapter, jer na kucistu imam 4 USB3 porta, od toga su mi samo 2 aktivna jer ploca ima samo 1 USB3 internal header (tacnije 2, ali drugi je za USB-C koji je zauzet jer isto ima na kucistu).

    Prvo montaza nosaca za pumpu/rezervoar, ove sine koje Cosmos imaju su za raspon rupa kao na fan od 120mm, tako da nosac za takav fan odgovara za ovo. Jedino je bio malo problem za sarafe, nisu dosli dovoljno dugi, stavise dosli su nekakvi super kratki, pa sam iskoristio sarafe koji vezu pumpu za nosac, a umjesto njih sam koristio ove kratke, bez onog "washera" uhvate dovoljno, a i sigurno je bolje nego prije kad je bilo na samo dva sarafa, sad je na sva 4.

    Nekad u iducim danima bacim i koji benchmark kad stignem.

    Slike u iducem postu (greskom dupli)
     
    Last edited: Feb 11, 2019
    Pelikan likes this.
  18. heroic

    heroic Komšija

    Rezervoar i pumpa su sad ucvrsceni.
    [​IMG]

    Cijevi se vise ne dodiruju
    [​IMG]

    I konacno radim unboxing nove igracke :D
    [​IMG]

    Pakovanje mocno nema sta.
    [​IMG]

    Nadprosjecnom bosnji je trebalo pola minute da skonta kako da rastavi kutiju.
    [​IMG]
     
    Neso, exwizzard, EL NINO CFC and 3 others like this.
  19. heroic

    heroic Komšija

    Poslije preznojavanja prvih 15min jer nije htio da boota (zaboravio update bios da podrzava 9xxxx seriju), AI Suite je namjestio CPU na 8x 5.0GHz, 1.35v i tad vuce 211W. Mislim da je najveci problem hladjenje jer su temp isle do 85C. Vjerovatno cu ici na 8C @ 4.8GHz i 4C @ 5GHz za svakodnevnu upotrebu.
     
  20. exwizzard

    exwizzard Komšija

    Ovako sam i ja napravio i radi solidno. Temp na idle:

    [​IMG]
     
    heroic likes this.