Online kupovina - diskusije

Discussion in 'Internet provideri, umrežavanje i web servisi' started by Alibegovic, Sep 23, 2009.

  1. bhd

    bhd Veteran foruma

    i kod mene neces vjerovat :)
    niti moze, nii hoce, niti imas support da im se javis :D hahah
     
  2. selvin

    selvin Moderator

    Ne mogu uplate (withdraws) preko paypala na debitnu mastercard. Regularne uplate naravno da mogu, i idu na transakcijski račun. Kartica nema veze sa uplatama.

    Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
     
  3. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Nisam ni znao da postoji debitna Mastercard. Mislio sam da je Mastercard isključivo revolving kartica (kao što je Visa isključivo revolving a Visa Electron isključivo debitna), a da je Maestro debitna (btw koja nije mogla na Paypal kad sam je ja imao, jer nije imala onaj trocifren CV broj ili kako se već zove). Izgleda da su pošli šarati, pa je to sve različito od banke do banke.
     
  4. dams82

    dams82 Komšija

    Kod mene je visa electron I tih 1.95 dolara mi je vraćeno nakon verifikacije međutim imao sam nekad prije nekoliko godina neki refund od 2-3 dolara koji se zaglavio na PayPal i dan danas stoji tu.

    Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
     
  5. exwizzard

    exwizzard Komšija

  6. Tyger

    Tyger Aktivista

  7. adsubzero

    adsubzero Komšija

  8. Ninja

    Ninja Komšija

    adsubzero likes this.
  9. Haker

    Haker Veteran foruma

    Kakvo je stanje sa amazonom, šta se može kupiti a da dostava nije 100 dolara? Brzo će black friday pa bi bilo zgodno nešto ubosti
     
  10. Tensai

    Tensai Komšija

    Sta je sa paypalom. Je li tačno da su sada poskupili svoje usluge?
     
  11. exwizzard

    exwizzard Komšija

    Koje usluge? Ti kad kupujes ne placas nista paypalu, samo ako prodajes.
     
  12. exwizzard

    exwizzard Komšija

    Bilo sta sto nije veliko, dostava na procesor je $43 a ja mislim da ces tesko ispod toga naci.
     
  13. Stormbringer

    Stormbringer Aktivista

    Raja, da li iko od vas prodaje nešto preko Ebay-a iz BIH? Ako ima, da malo pojasni ono najbitnije....
     
  14. Tensai

    Tensai Komšija

    Prodajem ja vec 3-4 godine pitaj sta te insteresuje
     
  15. Stormbringer

    Stormbringer Aktivista

    Interesuje me ima li kakva provizija, koje kanale dostave koristis za izvan BIH, uopste o samom procesu slanja kada neko kupi robu islicno....pisi sve sto ti padne napamet da misliš da je bitno.....
     
  16. Tensai

    Tensai Komšija

    imaju provizije itekako, bas sam o tome pricao u ovoj temu, odrase mi kozu s ledja, svaki mjesec isplatim ebayu masnu sumu.. Provizije se racunaju na cijeli iznos(znaci cijena + shipping), i ebay ti uzima (na kraju mjeseca) 10% od svih prodanih artikala, dok ti paypal uzima oko 3% od svake transakcije + neki fixan fee koji zavisi mislim od velicien uplate ali radi jednostavnosti radi možes racunat oko 5%. Znaci ukupno od svake prodaje ti ide 15% provizije(s tim da od novembra paypal ima neki novi cijenovnik koji je mislim nesto i skuplji)
    Za dostavu koristim BH Poštu, oni su najisplativiji.
    A proces slanja je jednostavan; kupac ti uplati na racun i ti saljes i samo naznacis da is poslao i to je to.
     
    Stormbringer likes this.
  17. Stormbringer

    Stormbringer Aktivista

    Hvala
    Hvala! ;)
     
  18. rainman

    rainman Aktivista

    Imao sam priliku prije nekih godinu dana da prodam pedesetak cherry mx switcheva i vrijednost toga je bila oko 35€. Te pare su mi legle i na paypal račun. Eh sada, kada sam slao putem pošte, u rubrici za navedenu vrijednost sma upisao 20 KM jer mi je žena na šalteru rekla da upišem tu cifru pošto slanje robe u vrijednosti preko 20 KM valjda nije dozvoljeno ili šta ja znam trebaju neke dodatne dozvole bla bla. Nisam se puno upuštao u raspravu sa njom jer nije bila neka razlika u cifri. Sada me ipak interesuje, da li it imaš kakve informacije u vezi svega toga? Da li trebaju kakve dozvole il šta slično za obične korisnike, tj. fizička lica? Šta ako putem bh pošte šaljem tehničku robu (mehanička tastatura) koja realno vrijedi stotinjak eura?
     
  19. Tensai

    Tensai Komšija

    Pa ako šalješ kao preporučenu pošiljku moraš upisati vrijednost. to ti služi kao neka garancija u slučajju da se pošiljka izgubi onda ti pošta mora isplatiti tu vrijednost. Naravno, takva pošiljka se više plaća, i postoji đansa da će kupac platiti i neki porez ako vijednost pošiljke prelazi određen iznos.
    Što s etiče tehničke robe, sve je OK samo da nema nikakve baterije u sebi, samo zapakujes i posaljes.
     
  20. KingT

    KingT Veteran foruma

    Kada saljes iz BiH, svaka posiljka preko 20 Eur/USD moze biti predmet carinjenja, sto znaci da bi morao da platis carinu+ izradu carinske deklaracije + 10.50KM Takse (troskove spedicije), i ako prodajes robu (ne saljes kao free of charge) onda i PDV na vrijednost robe.

    U biti ako saljes npr tastaturu koja vrijedi npr 100 Eur, mozes napraviti proforma invoice, navedes podatke o posiljaocu i promaocu, navedes opis robe i tu stavis "Sample of keyboard (used) ili (broken)" i stavis vrijednost do 20 EUR/USD. Obavezno u dnu proforme stavis "free of charge, declared value for customs purposes only."

    Ovako moze proci nasu carinu a i carinu zemlje u koju saljes ako saljes brzom postom tipa DHL, za BH poste ne znam.