1. Teraflops

    Teraflops Guest

    Gdje to ima optika u Telemachu? Ja sam relativno skoro gledao ponudu i ne nađoh nigdje spomena o optici...
     
  2. hamo pipa

    hamo pipa Komšija

    Pa gdje god Telemach nudi svoje usluge postoji i optika, jer Telemach radi na tzv HFC (Hybrid fibre-coaxial) sistemu. E sad dostupnost optike za rentanje zavisi od adrese do adrese i to ti ne mogu ovako reci. Ako te interesuje preporuka je da pozoves call centar, imas ovaj free broj 080 031 111 pa trazi da te spoje sa nekim ko je nadlezan u tvome prebivalistu.
     
  3. Haker

    Haker Veteran foruma

    Najjace što je od maja screen, a stavlja ga deseti put hahahah
     
  4. Teraflops

    Teraflops Guest

    Upravo vidjeh novotarije na telemachovom sajtu...

    Na prvi pogled, zakomplikovaše da valja... za sad ispadaju sa moje liste alternativnih rješenja.
     
    Last edited by a moderator: Oct 22, 2018
  5. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    Ima Telemach u Tuzli, par kolega uzelo net, mnogo se žale, neki su otkazali ugovore, sve je to isto u BiH, džaba meni optička veza i mogućnosti, kad smo mi u vukojebini gdje imaš dva nadprovajdera i loše veze ka vani.
     
  6. rival

    rival Novi član

  7. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

  8. apokalipso

    apokalipso Aktivista

    To imas ti i jos jozda 20 ljudi u cijeloj Tuzli. Ja nna Sjenjaku u A bloku nemam opticki internet a ovaj je no comment. Jedva cekam da istekne ugovor i da uvedem ADSL. Jest manja bbrzina ali je veza daleko stabilnija nego na kablovskom netu
     
  9. Haker

    Haker Veteran foruma

    Pa kad se tale sa šaficom druži, sve mu deklarisano.
     
  10. Teraflops

    Teraflops Guest

    @Tale - ako zakupljujes 400/200 mbps net, vrlo vjerojatno imaš prioritet u raspodjeli bandwidtha. Ali kao sto spomenuh u jednom od prijašnjih postova, bilo bi zanimljivo da na dslreports.com odradis test ali da u opcijama ogranicis speedtest na po 1 stream (DL i UL), pa da vidimo kakva ti je zaista propusnost linka.


    Eh sad, malo sam istraživao i saznao par informacija. TXTV je u pregovorima sa BH Telecomom da i od njih uzimaju bandwidth što je, ako naravno uspije, odlična vijest s obzirom na to da, za razliku od ostalih providera u BiH, BH Telecom ima najbolju povezanost, kako sa internet exchange-ovima, tako i sa content providerima (barem je tako bilo, ako šta u medjuvremenu nisu zajebali).

    Naravno ovo sve neće vrijediti pet para ako peering bude ograničen nekim restriktivnim routing šemama.

    Očigledno postoji neka caka koju nisam dokučio a koja je razlog zašto se BH provideri preko već postojećeg internet exchange-a (lociran u UNITIC-u) aktivno ne peeraju međusobno. Tako bi se izbjegle blesavštine tipa da se brže pristupa geografski udaljenijem sadržaju izvan države nego onom koji je unutar BiH).
     
  11. Teraflops

    Teraflops Guest

    Moraju tako jer rade na HFC mreži. Dovuku optiku do naselja a onda dalje razvode koaksijalnim kablom koje diktira (bar u njihovom slučaju) tu vidnu asimetriju linka.

    Ja bakar ne bih ukoliko baš ne moram tako da nisam baš fan ni tih hibridnih rješenja.

    TXTV je napravio odličan potez sa razvođenjem optike direktno do korisnika. Možda ih je malo skuplje izašlo (mada sumnjam, bakar je danas skuplji od staklene niti) ali su dobili future-proof mrežu i eliminirali potencijalne probleme koje hibridi nose sa sobom.

    Još samo da se usreće sa većim bandwidth-om i prioritetima prema nadproviderima... gdje bi nam kraj bio :D
     
  12. exwizzard

    exwizzard Komšija

    I da dovuku optiku do mene...
     
  13. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    Ma nemam ja potrebe za 400/200, ja govorim o 50/30 koliki mi je paket.
    Ma skuplja je optička oprema kod krajnjeg korisnika, pa Telemach i dalje tuši staru jeftiniju tehnologiju a hibridna rješenja su loša za korisnike. Ali prije ili kasnije će i oni morati isto da rade.
    TXTV je odlučio ići do kraja, i to im je pametno, o meni kako krajnjem korisniku koji je na direktnoj optici, nemam potrebe u narednih 10 godina da razmišljam o bandwithu.

    Interna infrastrukutra TXTV-a je vrhunska, ali uvijek problem sa nadprovajderima, ali to je situacija sa svim provajderima :D
     
  14. Teraflops

    Teraflops Guest

    Onda još i bolje ako si na standardnom 50/30 paketu i odradis test sa postavkama kako sam ti prethodno i naveo. Tako bi imali podatak vrijedan uspoređivanja.

    Naravno, odlično bi bilo da pored testa očitaš i vrijednosti optičkog linka (kad se logujes u modem pa optical info), posebno TX i RX vrijednosti.

    Ovdje se ne bih složio da baš svi imaju problema sa nadproviderima. Kod BH Telecoma je npr. dijametralno suprotno - imaju odlične linkove ka vani (vjerovatno i ponajbolje) ali im je "last mile" infrastruktura(od DSLAM-a) do korisnika (DSL preko bakrene parice) katastrofalna.

    Telemach, opet, kao "nadprovidera" ima vlastitu firmu SBB, a kao stvarnog nadprovidera jednu njemačku firmu iz Slovenije (zaboravio sam naziv). Moguće je da su u medjuvremenu šta i radili na tome, ali ovako je bilo donedavno.

    TXTV, kao što znamo, ima matičnu firmu iz RS (znamo da je zvanično registrovano na tipa iz Srebrenika :D) - ELTA KABEL - kao nadprovidera i ERONET naravno... Problem je u tome što niti jedan niti drugi nemaju vezu niti na jedan internet exchange niti peer sa content providerima (google i sl.) Kada je ELTA KABEL u pitanju, ni njihov nadprovider Telekom Srpske nema navedeno (sve dok link ne izađe preko BLICNET-a na Sloveniju ili na Telekom Srbije). Situacija je malo bolja kod ERONET-a jer njegov nadprovider - T-Com - ima uspostavljene peerove kroz IX.


    Kroz sve navedeno se vidi da BiH (slučajno ili prije namjerno) ovisi o Hrvatskoj i Srbiji kada je internet routing u pitanju. Mislim da je vlastiti BH IX (koji načelno i postoji, u zgradi UNITIC-a u SA) prioritet i da bi se svi BH ISP-ovi, bez obzira na veličinu, trebali povezati unutar države. Tako im u konačnici interni saobraćaj ne bi išao naokolo po susjedstvu već se puno jeftinije terminirao lokalno. Od toga bi koristi imali svi. Ovo nije nikakva novost - sve države to rade i svima se ovaj model u konačnici isplatio.
     
    Last edited by a moderator: Oct 24, 2018
    Vedo likes this.
  15. Stihoklepac

    Stihoklepac Moderator

    Fening u UTIC nije uložen od 99-te, a sumnjam i da hoće do 2029e
     
  16. Teraflops

    Teraflops Guest

    Vjerujem - primjer UNITIC-a sam naveo jer tamo već egzistira BH IX (ako je funkcionalan uopšte)... Iskreno, nigdje ne piše da mora biti tu locirano, i u Sarajevu uopšte... Mjesto 'susreta' peerova neka odrede ISP-ovi, shodno njihovim mogućnostima jer, ipak su oni učesnici i peerovi u IX.
     
  17. Stihoklepac

    Stihoklepac Moderator

    UNITIC da nije registrar .ba domene i ovih "Insititucionalnih domena" koje institiucije moraju koristiti i plaćati bi davno bio zatvoren.
    Top 5 providera u BiH uglavnom komuniciraju putem pravnika, tako da možeš sam zaključiti što sam pesimista.
     
  18. Teraflops

    Teraflops Guest

    Naravno da komuniciraju isključivo preko pravnika - zato što im se poslovni modeli zasnivaju na kratkoročnoj dobiti, u što ulazi i nastup prema klijentima.
    Poslovni model i tržišni nastup odgovara mentalitetu populacije koja je klijent/potrošač. Da smo, kao populacija, visoko moralni i pošteni, ne bi im to polazilo za rukom. Na žalost nas rijetkih, utopljenih u ovoj masi pokvarenih hohštaplera kojoj nazivno pripadamo, ne možemo ni očekivati da se prema nama nastupa tržišno korektno jer smo u srži pokvareni i podmitljivi.

    Nemamo karakternu osobinu da kažnjavamo nesavjestan odnos prema nama kao njihovim klijentima. Da imamo, ta utrka ko će koga prije zajebati bi davno prerasla u utrku ko će ponuditi veći kvalitet. Onda bi se sve gore navedeno 'šta bi trebalo' i 'šta je logično' po automatizmu rješavalo u letu.

    Meni je smiješno kad pročitam jednu od mnogobrojnih tužaljki od nekog operatera, npr TXTV, kako im Telemach ne da tamo neke sportske kanale a sve živo što su mogli uraditi i izlobirati da zajebu dozvole za Telemach da ukopa vlastitu optiku po Tuzli su uradili...

    Primjera je mnogo.

    Što bi Josip Pejaković jezgrovito i sažeto rekao: "znam ja nas... Jebo ti nas"
     
  19. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    I to ce biti tako dok drzava ne preuzme infrastrukturu do krajnjeg korisnika. Trenutno imam kablove 2 ISP-a na stanu. Sutra ce ih biti 5, umjesto da bude jedan kabal u vlasništvu države, a ja cu da odaberem ISP-a koji ce mi kroz te jedne kablove proturiti uslugu i drzavi platiti rentu za infrastrukturu, koja ce ponuditi jednake uslove za sve ISP-ove.

    Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk
     
  20. Teraflops

    Teraflops Guest

    Hmm... Ma ako ćemo iskreno, ne bih ja ni da država bude vlasnik, iz par razloga: prvo što bi smo, s obzirom na mentalitet nas a time i vlasti koja nas predstavlja, mogli zaboraviti na unaprijeđivanje/dogradnju te infrastrukture u državnom vlasništvu. Država je ogroman, skup i spor sistem za koji ne vjerujem da bi imao 'kuveta' pratiti tehnologiju kroz razvitak ali bi zato efikasno iznalazio način da ti postojanje iste naplati kroz neki vid poreza (a znajući nas, to bi bilo mandatorno bez obzira koristio ti to ili ne).

    Zato postoji jedan hibridni sistem koji bi možda odgovarao tvojim željama a to je da si ti vlasnik voda koji iz glavnog razvodnog kabineta u objektu (a koji je u vlasništvu etažnih vlasnika ili vlasnika objekta) vodi u tvoju stambenu jedinicu. Operateri su vlasnici infrastrukture do objekta u kojem živiš. Tako se postigne dvojak efekat - ne buši ti svaki novi operater kroz stubište i razvodi vodove po stanovima a operater opet ima mogućnost unaprijeđivati vlastitu infrastrukturu mimo sporog državnog aparata. Ovako također imaš mogućnost, ako se za to ukaže potreba, da kroz postojeći bužir provučeš dodatne kablove i imaš usluge više providera istovremeno.
    Ako mene pitaš, bolje je imati veći izbor usluga nego biti ograničen na jednu...