1. Stihoklepac

    Stihoklepac Moderator

    @Teraflops Načelno se slažem sa idejom ali praksa je ono gdje i najbolje ideje u BiH padaju u vodu.
    Trenutno stanje je takvo da je taj last mile sporan:
    TM ima more "polulegalnih" koax kablova po zgradama koji su postavljeni kroz stubišta ( iako je bilo mogućnosti da se postavi u TK vertikalu kroz okna liftova npr.
    BHT ima na papiru legislativu gdje predstavnici etažnih vlasnika sa održavateljem zgrade popravljaju taj dio ( Ovo fercera u par opština u Sarajevu i dijelu Tuzle i Zenice), u praksi 90% mreže niko ne održava, BHT pravno ne smije dirati kablove od ormara do stana, a sami korisnici to nisu u stanju održavati.

    Bolje da vam ne kažem kakav mi je predračun dao održavatelj zgrade da se samo u moj stan dovuče optika direktno. Dvožilnu paricu su mi uvodili sa 6 tehničara, 6 dana i naplatili 300km (ne meni lično nego ulazu), znači pričam o kablu dužine 50m.
     
  2. Teraflops

    Teraflops Guest

    Hmm... 300 KM za provlačenje dvožilne parice? Meni to smrdi na to da im je bilo mrsko pa su te i cijenom probali odgovoriti od investicije... (osim ako se ne radi o tome da si na baš nekom visokom spratu pa im je trebalo kilometar žice i uz to da je ukopavaju u zid)... BH Telecom bi ti to riješio, uz neku sitnu naplatu za kablove. Jebe se njima za legislativu - bitno im je samo da te spoje i imaju korisnika više.

    U praksi (što sam ja imao prilike vidjeti), provider je taj koji ima interes da te spoji na svoju mrežu, ako nema neke pravne prepreke (nesaglasnost etažnih vlasnika i sl.). Obično tada naplate samo utrošeni materijal.

    Ako operater sa svojom infrastrukturom po prvi put ulazi u objekat/ulaz, naravno traži saglasnost stanara, te ukoliko ona postoji sa predstavnikom potpisuje ugovor koji definiše i način kako će ona biti izvedena (provlačenjem kroz postojeće bužire ili kanalicama po zidu stubišta) i zavedena (kao vlasništvo etažnih vlasnika ili kao vlasništvo operatera). Osim ako se ne radi o zgradama novijeg datuma gdje postoje propisno razvedeni bužiri (pa čak i unaprijed razvučeni kablovi za optiku), operater se najčešće odluči za kanalice i bušenje vertikalno kroz stubište jer mu je tako brže i jednostavnije.

    Skoro sam renovirao kompletan stan starije gradnje (jedna od najstarijih zgrada u TZ), pri čemu sam se susreo sa nebrojenim izazovima u rješavanju naizgled jednostavnih problema. Tri mjeseca sam samo planirao instalacije, crtao, načinio 3D model i u njega ubacivao sve ideje prije izvođenja radova na objektu. Kad sam došao do dijela gdje rješavam signalne instalacije (KTV/TEL/NET), našao sam tada najkvalitetnije kablove koje sam mogao i gledao da provučem što više vodova da sutra nekad ne bih morao polagati kanalice po zidovima... Nakon godinu-dvije već uviđam da sam opet napravio propusta koliko hoćeš. Npr. ništa me posebno nije moglo koštati da pored cat. 6 Ethernet kablova provučem i jedno optičko - izbjegao bih tako da se TXTV monteri i ja sat vremena patimo da provučemo optičko kablo kroz postojeći bužir da ne bi bušili zid... A sve to ne bi trajalo duže od 5 minuta da sam ga položio unaprijed dok sam to sve i radio. Naravno lahko je biti general poslije bitke.
    Postojeće bužire u ulazu naravno nisam ni probao iskoristiti budući da se radi o prastarim limenim bužirima sa nekakvom tkaninom u koju su umotani postojeći kablovi...

    Čudi me da si se obratio održavatelju ulaza da ti to riješe budući da imam iskustva u radu za takve firme i pouzdano znam da su oni uvijek samo posrednici pri sklapanju dogovora sa stvarnim izvođačem (pri čemu se, naravno, visokoprocentualno ugrade). Te održavateljske firme, po Zakonu koji definiše njihov rad, ne smiju direktno izvršavati radove jer dolaze u sukob interesa. Moraju tražiti najjeftinijeg ponuđača. Javna je tajna da svaki održavatelj ima preferirane firme s kojim je u talu i kojima namiješta poslove.

    Obično je najisplativije lično zahtijevati ponudu od više izvođača pa odabrati najpovoljnijeg. Tako sam ja radio za stvari koje nisam mogao sam.
     
  3. hamo pipa

    hamo pipa Komšija

    Jos da Stihi ne radi u toj firmi mozda bi ova konstatacija i drzala vodu ;)

    Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
     
  4. Teraflops

    Teraflops Guest

    Jbg, meni je BH Telecom izlazio u susret gotovo pa uvijek kad sam uvodio njihove usluge. Jeste da im zvanična podrška zna biti zatucana do bola ali što se tiče ljudi koji su kucali na moja vrata (monteri) - bili su regularni i susretljivi.

    Ovi tvoji monteri iz Telemacha su isto OK momci (bar ovi iz Lukavca što su meni dolazili) - a telefonska podrška vam je za nijansu bolja nego što je (tada bila) BH Telecomova.

    Primjera je mnogo i uglavnom su oni djelatnici koji rade direktno sa klijentima (monteri i sl.) normalni i OK ljudi.

    Kao što rekoh, cilj svakog operatera je da proda uslugu a BH Telecom je eklantan primjer kako se ex-Yu šalteraškim odjebaus atavizmom mogu otjerati korisnici - i od njih svi ostali mogu naučiti najvrjedniju lekciju - kako ne izgubiti klijente.
     
  5. Stihoklepac

    Stihoklepac Moderator

    Kao što rekoh, u Kantonu Sarajevo je druga priča, ako monter BHT-a krene čeprkat po instalaciji koju održava Sarajevostan dobije tužbu, tako je i kod mene bio slučaj.
    Realno mogao sam sam provući kabl, na kraju krajeva optiku ili bar ethernet, ili ako već mora parica da provučem bar dvije, al jebeni zakon kojeg se samo javno preduzeće mora pridržavati.

    Nego da ne zaprđujemo txtv temu.
     
  6. Teraflops

    Teraflops Guest

    Kakav li ste vi to ugovor potpisali sa Sarajevostanom... U normalnim okolnostima (tj. koliko su ti ters komšije) treba ti samo saglasnost stanara (to odradi izabrani predstavnik u ulazu).

    Nemam sad pri ruci Zakon o održavanju ulaza zajedničkih stambenih objekata ali se isti može naći na netu (obično ga i održavatelj stavi na svoj sajt) Tu sve piše šta su prava i obveze održavatelja a šta etažnih vlasnika.

    Ako ti se nekad digne da zajebavaš Sarajevostan, samo im zatraži listu ponuda koje su dobili od ponuđača kada su tražili izvođača za te tvoje radove, pa da vidiš igranke :D

    Oni ih najvjerovatnije nemaju jer su te oderali po kratkom postupku mimo zakonske procedure...

    Slažem se, nećemo zaprđivati temu...
     
  7. rival

    rival Novi član


    Za sve ostale manje operatere od BHT, Telemach, HT Mostar i Mtel je problem u dobijanju dozvola, postavljanja kablova do najbližeg IXP, njima bi to bilo jeftinije od iznajmljivanja voda. Eto ti Telemach u Tuzli dugo vremena nije došao jer Opština nije dozvolila da kopaju po gradu, pa su morali kupit manji operater, pa se natezat dok nisu dobili dozvole da iskopaju kablove. Birokracija, nezainteresovanost države sve uguši.

    BH IX ne postoji (u pravom smilsu riječi, postoji samo mrtvo slovo na papiru-ideja), bilo je pokrenuto 2010-2011-2012 da se formira čak se google ponudio da pomogne i odma instalira svoje cache servere, Euro IX je također ponudio pomoć, i bilo je nekog interesovanja ISP-ova, ali rak ili drzava(ministarstvo) nisu htjeli da doniraju potrebnu opremu za formiranje.

    Ako država bude preuzela infrastrukturu, onda češ čekat po 10 godina da ti provuku kablo za optiku na primjer. Sve su zemlje odustale od tog modela. Država samo treba da napravi koridore kojim provajderi mogu postavljat kablove, i da dijeli podsticaje za unapređenje mreže.
     
  8. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Mislio sam na PVC kablove/cijevi a ne na optiku, bakar, koaksijal. Kroz te PVC kablove ce ISP kojeg ja odaberem ugurati od medija sta treba ovisno o odabranoj usluzi. Ovo isključivo da bi se izbjeglo višestruko kopanje po gradu i privatnim parcelama.

    Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk
     
  9. Teraflops

    Teraflops Guest

    BH Telecom je svojevremeno zakupio vod prema mađarskom BIX-u, što je sasvim logičan potez uzevši u obzir geo-političku konstelaciju u kojoj se BiH nalazi(la). Time je paralelno dobijen polunezavisan izlaz ka vani i preskočena mogućnost da susjedne (do jučer neprijateljske) zemlje imaju punu kontrolu nad BH mrežnim prometom. Ko je zapamtio rat, zna koliko to znači. Da nije bilo radio-amatera i satelitskih telefona, rat bi prošao u totalnom komunikacijskom mraku...

    Eh sad, baška je priča o tome kako je BH Telecom uzurpirao i na kraju pokrao korisničke tel parice i time započeo svoju dugogodišnju tradiciju represije nad svakom mogućom konkurencijom, još iz doba dial-up interneta...

    Opštinski KTV operateri se opet nisu ni trudili posebno da uzmu dio internet tržišnog kolača. Oni koji su kao i imali net u ponudi, kilavo su to radili, uslugu nudili u malim segmentima mreže i cjenovno bili nepovoljni - a o kvaliteti da ne pričam.
    I onda je došao Telemach - uz bombastične najave i reklame. Budući da ovaj narod praktički svršava i na pomen uvoznog i stranog, Telemach kao 'slovenski' operater sa 'američkim' kapitalom je naišao na plodno tlo. Bonus su bili i svi oni koje je BH Telecom sistemski drkao apsolutnim nemarom prema korisnicima i koji su jedva čekali alternativu. Sjećam se, svojevremeno čekajući na nekom parkingu u centru Sarajeva, iz dosade haknem šifru za wifi nekog Telemachovog korisnika i odradim speedtest - 50-tak Mbits... To je u usporedbi sa kompletnom dotadašnjom internet ponudom u BiH bila drastična razlika.

    Da skratim priču, svi ovi mali operateri idu linijom manjeg otpora i na kratkoročnu zaradu, računajući na (što je nažalost u velikom procentu tačno) neinformisane i nezainteresovane kupce koji su, još iz one države, ponijeli atavizam da šute, trpe i, što je najbitnije, redovno plaćaju... bez obzira na kvalitet usluge. Bolje trenirane majmune ni specijalizirani cirkusi nemaju.

    Onog momenta kada kvalitet (stabilnost, ping, lag, broj hopova...) internet konekcije bude zanimao veći broj korisnika i taj kvalitet bude uvjetovan, onda ćemo imati pravo tržišno natjecanje sa fokusom na zadovoljstvo pretplatnika.

    Tada polaganje/iznajmljivanje vodova, interkonekcije i iznjedravanje dozvola za kopanje nikom neće biti problem.
     
  10. Teraflops

    Teraflops Guest

    Zanima me da li si kad probao koristiti neki od routera koji imaju SFP port i direktno, preko SFP modula spojiti optičko kablo od ISP-a? (eliminirajući tako modem koji ISP daje)

    Čini mi se interesantnom opcijom...
     
  11. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Ja se nadam da ću to imati priliku isprobati (jer BHTelecom razvlači optiku po periferiji grada za sada, a nadam se da će ubrzo i kod mene), jer sam prije 10tk godina kupio https://mikrotik.com/product/RB2011UiAS-2HnD-IN
    Tada je bio oko 280KM u Wirac doo (sada after.ba). Planiram jedino kupiti SPF modul koji mikrotik proizvodi i koji preporučuje za svoje routere. nadam se da bhtelecom nece praviti tu problem. Kolega @Stihoklepac bi mi mogao pomoći i reći koji mi konkretno model treba s ove liste: http://after.ba/shop/index.php?route=product/category&path=24_21

    Time bih praktično obišao telecomov router (vjerovatno bi odjavio i MojaTV, jer ako televizija ostane mora i njihov router)

    Stihi, je li ima šta od onih dodatnih opcija? :)
     
  12. Teraflops

    Teraflops Guest

    Hmm... Prema informacijama koje sam uspio prikupiti na ovu temu, SFP modul mora biti od istog proizvođača kao i onaj koji se nalazi u OLT-u (na providerovoj strani) jer, osim neke načelne interoperabilnosti koje se slabo koji proizvođač drži, svaki proizvođač drugačije programira SFP modul. Tako, ako kupiš npr Mikrotikov modul a BH Telecom koristi npr Cisco, velike su šanse da neće raditi kako treba. Također, pod pretpostavkom da ti BH Telecom da podatak šta koristi sa svoje strane, treba ti SFP modul koji se može programirati - radi mijenjanja MAC adrese (valjda na tržištu imaju modeli sa i bez mogućnosti MAC adrese) jer se registriranje korisnika na OLT vrši putem prepodešene MAC adrese.

    Ako neko zna više na ovu temu, neka me ispravi ili doda neke dodatne informacije.

    Btw, optika koju BH Telecom razvlači služi za povezivanje njihovih čvorišta u koje smiještaju opremu za DSL (DSLAM-ove) i za GSM tornjeve. Ponajbliži opis toga je FTTN ili ti ga optika do naselja. Odatle dalje ide bakarnom paricom prema stambenim objektima. Bruku para su uložili u MPLS mrežu, sumnjam da će tek tako se baciti u FTTH vode... Bar u dogledno vrijeme.
     
  13. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    BHTelecom polaze ovakve kablove do korisnika. Ovo su dovukli do jaranove kuce...[​IMG]

    Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk
     
  14. Teraflops

    Teraflops Guest

    Ne mogu vidjeti na slici kakvo je kablo... jedino da malo zagulite omotač pa da vidimo da li je u pitanju staklo ili je samo dobro izolirani podzemni bakreni vod... Obično se, kad je optika u pitanju, ostavi jedno metar duži vod (rezerva) nego je to potrebno, zbog načina na koji se 'vari' pri montaži.

    Slično mi je kablo dovedeno do kuće u Lukavcu ali su unutra samo 2x parice od kojih je jedna aktivna a druga vjerovatno po potrebi (sekundarna tel linija i slično)

    Ako ima neko na forumu od montera, možda može prepoznati kablo...
     
    Last edited by a moderator: Oct 26, 2018
  15. rival

    rival Novi član

    Za txtv možeš probat ali provjeri na kojoj frekvenciji rade i trebaš MAC adresu im dat. OLT ne mora biti isti kao kod ISP možeš uzet Ubiquiti UFiber Nano i u njegovim postavkama imaš podešeno za 3-4 vrste proizvođača. Ja koliko sam upoznat bitna ti je frekvencija svjetlosti i VLAN ID-ovi od ISP da podesis neki svoj ruter, naravno ako ruter ima tu mogućnost. Što se tiče SFP modula uzmi najjeftiniji jer ti nemaš brzinu preko 10Gbps, jer svaki SFP može izvuć 1Gbps hladno.
     
  16. Teraflops

    Teraflops Guest

    OK hvala - tražeći dodatne informacije o SFP modulima, naišao sam na navedenu informaciju da se zbog interoperabilnosti (tj. manjka iste) treba ići na module istog proizvođača na oba kraja.

    TXTV (sudeći po info koje sam iščačkao o Huawei ONT modemima) koristi 1310nm za RX i 1490nm za TX. Prema tome, SFP modul mora imati obrnute vrijednosti - 1310nm za TX i 1490nm za RX i pretpostavljam domet do 20 km.

    Eh sad, zašto sam te ovo sve u stvari i pitao jeste što sam pročitao da, pored navedenog, neki moduli imaju a neki nemaju MAC adresu... pa sam se ponadao da neko ima lično iskustvo sa ovakvim setupom.
     
  17. exwizzard

    exwizzard Komšija

    Evo stigo mi je USG, uzeo sam njeg jer imam vec unifi uredjaja pa da mi se uklopi u unifi controller. Radi sve ali znas li kako sad da pristupim web interfaceu od modema kad mi je modem u bridge mode?

    Svidja mi se kako USG pokaze informacije o koristenju interneta:

    [​IMG]
     
  18. SamiRX-8

    SamiRX-8 Komšija

    SFP-ovi nemaju MAC adresu, već je ima interfejs u koji je SFP ubačen :) Povezivao sam switcheve različitih vendora i nema problema, bitno je da je SFP odgovarajućih karakterestika na obje strane. Cisco će primiti i SFP drugog vendora (isprobao), ali tek nakon dvije komande.

    375024-PS-S# service unsupported-transceiver

    Warning: When Cisco determines that a fault or defect can be traced to
    the use of third-party transceivers installed by a customer or reseller,
    then, at Cisco's discretion, Cisco may withhold support under warranty or
    a Cisco support program. In the course of providing support for a Cisco
    networking product Cisco may require that the end user install Cisco
    transceivers if Cisco determines that removing third-party parts will
    assist Cisco in diagnosing the cause of a support issue.

    375024-PS-S(config)# no errdisable detect cause gbic-invalid

    Ovako samo ograđuju sebe u slučaju da nastane neki problem što je i logično.
     
  19. Teraflops

    Teraflops Guest

    Hvala na informaciji - ovdje čovjek svašta novo nauči.

    Nešto sam pročitao da se moduli mogu programirati - neki sajtovi koji ih prodaju nude preprogramirane (npr za Cisco) a također nude da prije kupovine odabereš za kojeg vendora ti treba pa ti oni preprogramiraju... To je vjerovatno zbog ovog što si naveo.

    Ja sam u nekoj laganoj potrazi za jeftinijim rack-mountable routerom sa SFP podrškom i bar jednim gigabitnim portom. Ovo sve što sam do sad našao je blesavo skupo za ono što pokušavam napraviti.
     
  20. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Pa ja sam se usutio kad sam vidio da spominju Mac adresu na spf modulu. Kod mene na MikrotikOS postoji spf interfejs s Mac adresom, u koji se uvali spf modul. Spf modul je tu da odradi "elektronsku" konverziju signala, dok logiku dodradjuje sam router. To je zapravo komad hardvera kojim upravlja os routera

    Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk