Savjeti oko kupovine automobila u BIH

Discussion in 'Generalna diskusija' started by bhd, Dec 21, 2010.

  1. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    Kao prvo, već je gore rečeno, moderni dizeli razvijaju već na 1500 o/min maksimalni obrtni moment, koji je još i ogroman, to su ogromni dinamički udari na mjenjač i motor, DMF je tu da to sve rastereti i umiri,
    Kao drugo, proizvođači bi rado uštedjeli i stavljali SMF ako je to tako dobro i moguce, ne znam što bi neki proizvođač izdvojio duplo više troškova za "nešto" što mu ne treba kako ti kažeš i tako podigao troškove proizvodnje.
    BTW Sada na moderne benzince ugrađuju DMF upravo zato što i oni imaju ogromne obrtne momente na niskim obrtajima. Tvoja priča nema logike.

    Btw nema tih motora o kojima ti pričaš, kako znam zadnji SMF je umro 2010 godine.
     
    Last edited: Jul 18, 2019
  2. becke

    becke Aktivista

    Nije konkretno odgovor na pitanje, ali na projektu na kojem trenutno radim je u planu bilo da se ugradjuje vodena pumpa za hladjenje jer je u nekoj situaciji na uzbridici sa prikolicom u ranoj fazi projekta neko imao problem sa pregrijavanjem kvacila. Na kraju je musterija odlucila da je situacija u kojoj se to desava toliko rijetka, da se ne isplati ugradjivati vodenu pumpu i da ulje radi dobar posao u 99.9% situacija u kojima ce se to auto voziti.
    Imam osjecaj da bi prosjecni Bosnjo u suprotnoj situaciji sigurno rekao da je pumpa ugradjena samo da bi servis uzeo pare od eventualne zamjene.

    Treba pogoditi komponente kad se sve uzme u obzir, a ne samo jedan parametar. Tih parametara je mnogo vise od cijene servisa za krajnjeg kupca.
    Slazem se da se nekad stvari predimenzioniraju ili poddimenzioniraju, ali mora se uzeti u obzir da ce proizvodjaci nekad napraviti losu odluku u najboljoj namjeri (ne za kupca, nego globalno).

    Uostalom, kao sto je vec ranije dosta puta spomenuto, auta se ne prave da bi neko nakon 10-15 godina rekao kako to auto ima niske troskove odrzavanja, nego da neko ko dodje u salon to auto kupi nakon testne voznje i da se kakav-takav kvalitet odrzi u iducih nekoliko godina, do izbacivanja novog modela.

    Ekologija je cesto pokretac promjena jer su nove norme nemilosrdne, ali cesto je to i udobnost, sigurnost, performanse u odredjenim situacijama itd.

    Na kraju, auta su se prije mnogo godina vozila bez dosta stvari koje su danas nezamislive ili imale dosta losije performanse, ali to ne znaci da ne treba teziti ka napretku na svim poljima.
     
  3. tesy

    tesy Novi član

    Mozda jeste podigao cijenu proizvodje u startu za tu razliku koliko je skuplji DMF u odnosu na SMF , ali ces za vrijeme eksploatacije vozila DMF promijeniti možda 2x , dok bi SMF nadzivio auto , tu je njihova zarada . DMF je meni isto kad se sjetim inkjet printera prije 10-tak godina , kupis printer 150 KM , jedan set punjenja tinti 80 KM , tu je njihova zarada na potrosnom materijalu , a ne na samom uredjaju (naravno danas je povoljnije uz ciss i kineske cartrige) , DMF me nekako na to asocira .

    Neki dan gledam za Corsu iz 2003 god. 1.3 CDTI od 51KW sam zamajac kosta 869 KM , set kvačila jos 544 KM , gdje je tu još zamjena , ulje u mjenjaču , dodjemo do cifre od 1600 KM , da li se to isplati uloziti na tako staro auto koje ne vrijedi vise od 3000 KM .

    Da li je na konkretnom primjeru neophodan DMF , 51KW i 170 Nm ?
     
  4. tesy

    tesy Novi član

    Fabia 1.9 TDI cini mi se ATD oznaka motora ima fiksni , dok isti ATD motor u polu i golfu ima plivajuci .
     
    Last edited: Jul 18, 2019
  5. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    ATD je stari tip motora iz Golfa 4. Koristio se u Polu i Fabiji do 2009, vjerovatno su nekim novijim modelima stavili plivajući zamajac sto je normalno. Ne znam da se koristio u Golfu 5, mozda u prvim serijama.
     
  6. selvin

    selvin Moderator

    Skoda je kasnila svakako za VW uvijek jednu generaciju, zato se to i desilo. Mozda se promijenilo sad, sa novim generacijama da se to izjednacilo.
     
  7. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Nije uvijek, npr Fabia Mk1 je bila Polo i prije Pola.
     
  8. selvin

    selvin Moderator

    To jest, malo da testiraju da vide kako ce ici :D
     
  9. Stihoklepac

    Stihoklepac Moderator

    Generalno na sve i jedan jači motor se stavlja automatski mjenjač da "driveri" ne bi pokidali i kvačilo i motor i mjenjač. Prvi ja.
     
  10. kio

    kio Komšija

    Raja, dosli smo na odluku da se promjeni sadasni auto. Jedna beba i druga na putu i Fiesta 04' nam je premala. Budzet bi bio do 15k, mogu se jos protegnuti ali ne bih ako ne moram. Suprugu je najvise odusevio Renault Scenic 2013-2014 godiste, 1.5 dci. Je li ovaj 1.5 dci slab motor za ovu karosijeriju? Pored toga bi gledao i CMax. Sada Focus/C4/P308 ili Megane, ne znam koliko je komforan pogotovo nazad. Mogu li stati dvije autosjedalice i jedna osoba izmedju?.
    I najvaznije pitanje, imate li preporuku za autokucu. Gledam za sada Kramar, auto kobic?
     
  11. Reventon

    Reventon Veteran foruma

  12. kio

    kio Komšija

  13. Haker

    Haker Veteran foruma

    Za tu lovu scenic se može naći, samo se nemoj fokusirati na te auto kuće. Platit ćeš par hiljada više a varanje sa kilometražom zagarantovano.

    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     
  14. kio

    kio Komšija

    kazu za ovu rasevic da je dobra auto kuca :)
    Bilo koji prijedlog za Scenica slobodno :D

    Mislim da je Kramar preskup za ono sto nudi jbg. Dobijes bazni auto.
     
  15. aNaToMiC !

    aNaToMiC ! Overclocker

    Gdje god budes gledao auto, prije konacne kupovine obavezno provjeri kilometrazu u ovlastenom servisu. Nedavno stari uzimao auto i zaletio se na jedno auto novijeg godista, u salonu koji je haman pa ovlasten za prodaju te marke. Nakon slanja vina u ASA-u, ispade da je auto dovuceno iz Poljske i da je vracena kilometraza i da datumi servisa nisu uredni. Tako da oprez kako god i u svakom slucaju.

    Sent from my CLT-L29 using Tapatalk
     
  16. kio

    kio Komšija

    Idem sutra pogledati Scenic 2012, FL. 1.5 dci 110 ks. Presao 180k km. Covjek ga uvezao iz Holandije 2016, i od tada napravio cca 20k km. Pogledao sam slike, lijep izgleda. Ima li nesto specificno vezano za 1.5 dci motore da se treba obratiti paznja?
     
    Last edited: Aug 5, 2019
  17. Qler

    Qler Veteran foruma

    Ganjaj Mondea kao kod mene. Prostora ima, motori dobri, nije zara za održavanje... A za te pare možeš naći finog. Kod mene 2012 godina 2.0 120kW, ti možeš gledati onaj od 100kW ja samo ne bih 1.6 gledao, ali obavezno FL model..

    Sent from my Huawei P30
     
  18. kio

    kio Komšija

    Mislim da je monovolumen bolji izbor kod dvoje djece :D
    Ne kazem da je Mondeo los, ali bar mi ovo za sada djeluje prakticnije.
     
  19. Qler

    Qler Veteran foruma

    Ja ih imam dvoje. 7 i skoro 4 godine :) gepek je knap

    Sent from my Huawei P30
     
    kio likes this.
  20. Haker

    Haker Veteran foruma

    Ford Mondeo Tdci Titanium Sport Bixenon Pdc Dvd Navi (11.999 KM)
    https://www.olx.ba/r/34455115/114743

    Sa ovim Fordom je ista situacija kao sa lagunom. Može se uzeti laguna isto godište kao Megan za istu lovu

    Kakav je ovaj 1.8 dizel?


    Ford mondeo dizel 2.0 tdci TITANIUM (16.900 KM)
    https://www.olx.ba/r/34394667/114743

    Do 15k ima da ih biraš. Ne može se reno mjeriti da ovim.
     
    Last edited: Aug 6, 2019