Savjeti oko kupovine automobila u BIH

Discussion in 'Generalna diskusija' started by bhd, Dec 21, 2010.

  1. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    Ja mislim da je kod mene remenica altenatora prevalila 300k i dalje je uredu, zasto mijenjati nesto, sto je okej, to je isto da mijenjas lezaj na tocku koji je uredu, moze trajati kratko ili dugo. Mislim kakvu stetu moze nanijeti remenica altenatora. Uostalom stanje pk remena i ostalih komponenata je lako vidljivo, cim se podigne hauba. Ja sam sa starom remenicom radilice poslije servisa zupcastog presao jos 60k
     
    Last edited: Aug 21, 2019
  2. tesy

    tesy Novi član

    Originalni Castrol je jedno ulje prosjecnog kvaliteta kojeg prodaje marketing (odnosi se na original i sve regularno , imaju kao firma jak marketing koji ih izdize iznad njihovog kvaliteta) , ima daleko kvalitetnijih ulja za istu cijenu . Druga stvar je ta što je u BiH 90% Castrola falš , nije sigurno kupovati ni od ovlastenih distributera (jer ipak je ovo BiH :D) . Postoji i jedan procenat ulja koje je original ali je bilo na tržištu u normalnim zemljama odakle je povučeno nakon isteka roka trajanja , pa je prepakovano i prodano po bagatelnim cijenama na lijeva tržišta gdje i mi pripadamo . Upucen sam i u pojedine veleprodajne cijene ulja , gdje jednostavno i "slijep" vidi da ne moze biti original , a na trzistu se prodaje po 5x vecim cijenama .

    Ko hoce kvalitetno ulje koje 99% nije fals neka proba Liqui Moly ;) .
     
  3. Haker

    Haker Veteran foruma

    Ford Focus facelift 2009 econetic 1.6 registrovan,90ks (10.000 KM)
    https://www.olx.ba/r/34625367/114743

    Šta mislite o ovom, da li je ovo pouzdanija verzija ovog 1.6 HDI
    Čovjek se kune da je org kilometraža, dobio valjda drugo auto ovo stoji

    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     
  4. kio

    kio Komšija

    Izgleda dobar. Svakako ga provjeriti prije kupovine.

    Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
     
  5. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    Za te pare ja bi ganjao 1.6 HDi od 2011 godine 68 kw, motori prevaljuju od sale 500k. To je revidovani 1.6 HDi motor sa prosirenim uljnim dovodima, robusnim diznama, jednostavne konstrukcije 8v umjesto 16v, nema problema sa turbom. A taj 66 kw je isti kao i onaj Hdi, samo znak drugaciji.
    Citroen C4 (10.500 KM)
    https://www.olx.ba/r/33982458/402
     
    Last edited: Aug 22, 2019
  6. tesy

    tesy Novi član

    Djeluje ok. Provjeris konkretno stanje vozila i vidis sta ima od ulaganja , bez da se puno zamaras sta pise na satu .

    To je taj sto kazes pouzdaniji motor , nema dpf-a , jednostavnija turbina bez promjenljive geometrije , ako ti znaci zamajac je 99% plivajuci (samo su rijetki primjerci za "neko" trziste imali fiksni - to je tih 1% :D) .

    Ulje mijenjaj svakih 10 000 km i nema problema (4l ulja , filteri ulja , zraka , klime i ruke ne predje 100 KM) . Filter nafte mozes mijenjat bez problema svaku 3-cu izmjenu ulja , tj. svakih 30 000 km , on je oko 45-50 KM .
     
  7. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Cuj zasto mjenjati nesto sto je uredu. Uredu je i zupčasti i pumpa vode, i spaner je u redu pa se mjenja jer je servisni vijek istekao.

    Kakvu stetu moze napraviti remenica alternatora. Pa kod kvarova na zupcastom prenosu najcesce krivac bude upravo sistem mikro remena gdje se komadi raspadnutog mikro remena podvuku pod zupčasti i nastane havarija.

    Prouci malo kad vec volis teoriju kako radi i cemu sluzi remenica sa kvacilom na alternatoru pa ce ti biti jasno zasto je se treba mjenjati.

    Veliki servis ako je veliki servis je servis poslije kojeg auto ide 90-240k km (zavisno od brenda) bez diranja. I ako nisi promjenio sve sto treba onda to nije veliki servis nego zakrpa do daljnjeg.

    Kad se veliki servis radi na vec povelikoj kilometrazi 300+ k km onda se pored svega nabojanog ranije radi i reparacija alternatora(lezajevi, kolektor, cetkice) i pogona klima uradjaja (kvacilo, lezaj na kliznoj remenici).

    To je bila teorija velikog servisa a sad mali.

    Kad vidim reklamu na bilbordu mali servis za 1.5 dci 49km ili slicno muka mi dodje od tih jeftinih marketinskih trikova. A u taj mali servis spada 4L najjeftinijeg ulja i kinez filter ulja i to je to. Pa napisi fino zamjena ulja 49km i cao al i ne, treba prevariti nedovoljno naučenog/informisanog klijenta.

    Mali servis podrazumjeva potrebne radove da vozlio predje 15-20k km ili da vozi godinu ili dvije zavsno od vrste eksploatacije i ugradjenog materijala. Obicno su to ulje i svi potrebni filteri i pregled kompletnog vozila, ogibljenje, amortizacija, kocioni sistem i uradi se sto je potrebno da auto vozi do slijedećeg servisa.

    Kad se uradi kompletan mali servis onda se na slijedećoj zamjeni ulja radi samo ono sto je potrebno.

    Jeftini filteri goriva (obicni limeni ili papirni ulozak) se mjenjaju svaki put dok oni malo sofisticiraniji sa kucistem i grijacima i senzorima za vlagu se ostavljaju dvije ili tri zamjene ulja ondosno dvije tri godine zavisno od kilometraze koja se prelazi.

    Preporuceni servisni intervali za filtere zraka i goriva od strane proizvođača jednostavno ne mogu da se ispostuju u nasim uslovima.

    Izvadim filter zraka koji je na zapadu presao 50k km i bude u dobro boljem stanju nego onaj koji je kod nas presao 15k km.

    To su vam veliki i mali sevis a sve ostalo su price za malu djecu i klasicni marketing.

    Sent from my Mate10pro using TapatalkPro
     
    Last edited: Aug 22, 2019
    senad_986, Vedo, forzamilan and 2 others like this.
  8. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Ljudi bi da voze auto, a da ga odrzava kao da je biciklo. Da se ijedno auto tako jeftino servisiralo vani, nijedan nebi docekao ove kilometraze koje nam se uvaljuju. Eto imamo dijaspore na forumu, neka kazu koliko kostaju servisi i sta se sve mijenja.
     
  9. Qler

    Qler Veteran foruma

    Ja filter klime mijenjam dva puta godisnje, mali servis mi pada poslije proljeca nekako, to je i ono godisnje a i mijenjam pred zimu.. nakupise hamelja i svega, a nije neka pamet.

    Doduse, sad je na ovom bas posao mijenjati filter klime, vidjet cemo koliko je sex to da se mijenja.. do sad sam uvijek sam to radio.
     
  10. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    Pa evo ne kontam kako ce komadici necega uci kroz zastitnu plastiku. Ja govorim o tome da je dovoljno vidjeti, stanje pk remena, remenice, i zatezaca svakom majstoru na prvi pogled.
    Pricas o reparacijama altenatora i ostalog a mercedes 190d recimo presao milion kilometara sa istim dijelovima, ne kontam zasto mijenjati nesto sto je okej.
    Svjedok sam na poslu dvije fabije po 500k nisu vidjele te tvoje reparacije. Eno ferceraju i danas.
    Kazes ulje kinesko i ti ga uzimas uz finu marzu u motorexu, istom onom koji i gumi m dostavlja. Lafinologija oko dijelova, pa svi u BiH dobijaju dijelove od istig dobavljaca, od ovlastenog do onog koji radi u garazi. Neko radi na kolicinu, neko na marzu, neko na pricu i tako u krug.
     
    Last edited: Aug 22, 2019
  11. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Ne kontam ni ja kako se kopaju bunari....

    Sent from my Mate10pro using TapatalkPro
     
    Neraa, donjapa, selvin and 1 other person like this.
  12. mirseth

    mirseth Aktivista

    Zna li neko dobrog majstora za mercedes u Sarajevu ? Treba mi za pregled auta prije kupovine.

    Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk
     
  13. Qler

    Qler Veteran foruma

    Imaš u Lukavici, tj Vojkovoci, ona benzinska pumpa Gile ili tako nesto, skreneš desno odmah prije nje put vodi do majstora. Tu moj burazer održava, ili kod Mire u Lepenici... Ovo ostalo po gradu tanko da je bas dobro. Njemu nije mrsko do Lepenice na mali servis...

    Sent from my Huawei P30
     
  14. BiceBolje

    BiceBolje Overclocker

    U posljednje vrijeme bilježim malo veću potrošnju kod auta. To sam osjetio i bez informacije koju je davao računar u kompjuteru. Onda sam kod servisera bio, i dijagnostika je pokazala regulator goriva, i to smo zamijenili, kao i svjećice. To je 1.6 VVTi Toyota motor iz 2002, Corolla. Sada mjerim na njasigurniji način, pun rezeorvar, brojim kilometre, natočim i vidim. Prosječna na prvom mjerenju je oko 8.8 dok kompjuter indicira i dalje dosta veću potrošnju (preko 10).

    Sad sam na drugom punom rezeorvaru pa ćemo vidjeti. Majstor kaže da kompjuter laže. Auto je prešlo 286.000 kilometara, i ne bilježim još nikakve opasne probleme. Od ozbiljnijih kvarova desilo se to su mi crkle dvije bobine, ali u jednom većem razmaku. Katalizator je nekad davno oštećen, pa radi sa smanjenom efikasnošću, što dijagnostika svaki put uredno napomene. Ne znam u kojem dalje pravcu gledati ako se ispostavi da je potrošnja i dalje izvan normalnog.
     
  15. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Pregledaj kocioni sistem. Posebno zadnje kočnice. Cesto je povecana potrosnja uzrokovana laganim blokiranjem tockova a ne pokvarenim motorom.

    Sent from my Mate10pro using TapatalkPro
     
    BiceBolje likes this.
  16. BiceBolje

    BiceBolje Overclocker

    Provjerim. Nedavno su mijenjane zapravo! Bum videl.
     
  17. tesy

    tesy Novi član


    Otkači klemu sa akumulatora na 30 minuta , da uradis reset , mozda se komp zblesirao ...
     
    BiceBolje likes this.
  18. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    Ocisti maf/map senzor, mozda ti prijavljuje pogresan protok zraka, filter zraka i goriva zamijeni. Onda provjeri potrosnju.
     
    BiceBolje likes this.
  19. BiceBolje

    BiceBolje Overclocker

    MAF sam čistio možda nekad prošle godine sprejom baš za to. Mogao bih opet, uraditi reset, a početkom godine mi je zamijenjen filter zraka i goriva. Sad za sad mi se čini da se vratio u normalnu, po osjećaju, imam još malo manje od pola rezeorvara a prešao sam 350 kilometara.
     
  20. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    Ja maf stalno čistim, svake godine kad i mali servis, kupio sprej evo 5 godina. Ona isparenja iz motora mrežicu i senzore uvijek zalijepe, a naše ceste pune ulja i raznih prljavština i to se diže pa ulazi u usis. Osjeti se razlika kad se očisti.