Mala brzina

Discussion in 'Internet provideri, umrežavanje i web servisi' started by dino31, Dec 11, 2019.

  1. dino31

    dino31 Aktivista

    Treba mi pomoc. Imam TP Link WR340G do kojeg dolazi 300 Mbps zicom ali mi na wireless baca samo 20,iako je 54Mbps deklarisana brzina. Znam da je to u idealnim uslovima ali mi je ovo bas malo. Da li nesto grijesim u postavkama ili je to tako?
     
  2. heroic

    heroic Komšija

    Te deklarisane brzine vrijede za ukupan throughput i idealne uslove. Znam iz svog iskustva kad sam testirao npr N router koji imaju 300Mbps brzine, sretan si ako dobijes 100Mbps po jednom klijentu.
     
  3. Tyger

    Tyger Aktivista

    Vidi da u postavka nije limitirana brzina, nalazi se u QoS postavkama i vidi ima li slobodno kanala ili se preklapa sa nekom drugom mrežom (na android telefonu instaliraj aplikaciju Wifi Analyzer za to)
     
  4. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    1. TP link je kinezer
    2. Te brzine tipa 150Mbps, 300Mbs i sl. su marketinški trik (kao kad na zvučnicima od par grama piše 1000W). Najviše što ćeš izvući je 20-30Mbps a to je upravo 50% od onog što pruža g standard (54Mbps)
    3. Za sve preko brzina iz tačke 2. treba router koji podržava 5,8GHz i to po mogućnosti dual chain, MIMO itd.
    4. Također, treba paziti i da su WAN/LAN gigabitni portovi, jer npr. Xiaomi 3/4 router reklamira brzinu od 1167Mbps na WiFi strani a i LAN i WAN portovi mu 100Mbps. Dosta je takvih routera na tržištu.

    ja sam testirao 2 TPLink routera sa navodnim brzinama od 150Mbps na N standardu. Briđovao ih preko WiFi, udaljenost 30m zračne linije, optička vidljivost i pri sheringu fajlova između 2 PCa koji su nakačeni kablom na lan portove tih routera izgurao brzinu od jedva 3MBps (to je oko 25Mbps). Eter jeste zagušen ali sam s kanalima pobjegao najdalje od susjednih routera s najjačim signalom, i nisam ništa posebno dobio.

    Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
     
    Last edited: Dec 11, 2019
    dams82 likes this.
  5. dino31

    dino31 Aktivista

    Pretpostavio sam da je to max. Hvala.
     
  6. Vedo

    Vedo Moderator

    Narode imam problem koji vise lici na neku caroliju XD

    Slijedeca je situacija: Spojim TV putem 5GHz Wi-Fia na Telemach Modem i sve super radi. Spojim ga zicom i sve radi ok (Netflix 4K itd) sem Youtubea. Kada pokrenem YouTube i upalim stats vidim da ide brzinom od 0.002 MB/s, treba mu minuta da samo thumbnaile ucita.

    E sad ta carolija: znaci, kada spojim TV zicom na modem i kada pokrenem YT app na TVu, SVI drugi uredjaji u kuci obore brzinu na tih 0.002 MB/s, znaci i PC koji je vezan zicom na isti taj modem i mobitel koji je nakacen na WiFi tog modema itd. A cim ugasim YT app na TVu svi uredjaji opet procepe sa 300 Mbps najnormalnije.

    Zna li iko kako je ovo moguce i zbog cega?

    Probao sam da na TVu dodam manuelno IP i Gateway al opet isti problem. A znaci kad je TV spojen samo putem WiFa sve OK radi i na TVu i na ostalim uredjaima.
     
  7. nivla

    nivla Komšija

    meni to lici na neki problem sa tim telemah ruterom
     
  8. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    @Vedo provjeri da nije faličan taj mrežni kabal. Ne znam da li TV može istovremeno ostati spojen i na WiFi i na LAN.

    Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
     
  9. Vedo

    Vedo Moderator

    Kako ce biti felerican kabal kada Netflix app radi 4K bez problema, putem istog tog kabla, na istom tom TVu :) A cim pokrenem YT zastopa net na svim uredjajima. Meni ovo nema nikakve logike :/

    A probao sam kabal taj stavit u Xbox, DL test na njemu ide 280 Mbps.
     
  10. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Je li TV dobija istu IP i preko WiF i preko LAN? Je li se isto dešava kad ugasiš tv (ištekaš iz struje i ostaviš par sec)? "gašenje" preko daljinca većinu TVova šalje u standby

    Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
     
  11. BiceBolje

    BiceBolje Overclocker

    Teško ćeš ikada dobiti punu brzinu, posebno na tako starom hardveru kao što je WR340. Nemaš puno toga što bi mogao uraditi.
     
  12. Benq

    Benq Komšija

    @BiceBolje Ljudi odgovaraju Vedi jer je jutros postavio upit na ovoj temi, a ti odgovaras covjeku koji je upit postavio 11.12.2019. :D
     
    BiceBolje likes this.
  13. adsubzero

    adsubzero Komšija

    Zato je bolje otvoriti svoju temu :D