Home security system

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by Reznor, Jan 29, 2020.

  1. Reznor

    Reznor Overclocker

    Zelio bih da osiguram kucu od nezeljenih posjetilaca dok me nema. Sta bi bilo najbolje ugraditi, kakvu vrstu zastite, dolaze u obzir i DIY rjesenja? Svaki prijedlog je dobrodosao.

    Sent from my MI 9 using Tapatalk
     
  2. k0ST

    k0ST Aktivista

    Bilo je na gearbestu nekih jeftinijih alarma prije 2-3 mjeseca, cca. 80ak KM. Komplet se nije činio loš, 5 senzora za vrata/prozore, jedan senzor pokreta. Taj sistem navodno radi dojavu putem interneta na mobitel - iako ovo može biti baš prava jeba kad si negdje vani, a u 3 ujutro ti sistem javi da ti obijaju kuću. Sigurno ima sličnih stvari na AliExpressu i sličnim tech shopovima. Druga opcija je jeftiniji DIY + da nekog zadužiš da ti obilazi kuću, zaljeva cvijeće, provjetrava i povremeno pušta vodu jer se svi sifoni vremenom osuše pa tukne. Ti postaviš i naštimaš par utičnica sa tajmerom (5-10 KM) na neke od lampi u sobama, eventualno nabaviš led fake TV điđu (15ak KM) da blješti
     
  3. bhd

    bhd Veteran foruma

    dva dobermana i kucepazitelja da ih hrani i obilazi :D
    U kamere gledaju kad kradu :)
     
    donjapa likes this.
  4. Aldiin

    Aldiin Overclocker

    Ako je kratak period bolje ti je platiti kucepazitelja...
     
  5. AdoSA

    AdoSA Komšija

    Paradox alarmni sistem sa SIM dojavom (ako postoji fixna telefonska linija, još bolje) i duplim senzorima koji smanjuju mogućnost lažnih dojava.
    pokriva se svaka ulazna tačka u objekat dok se na ulazna vrata postavi i magnetni senzor
     
    SamiRX-8 likes this.
  6. SamiRX-8

    SamiRX-8 Komšija

    Ovo što Ado kaže... Dodaj na to i mjesečno 30tak maraka za prijavu na dojavni centar kod onog ko ti to sve ugradi. Skuplje od DIY rješenja jeste, ali si 24/7 miran :)
     
  7. donjapa

    donjapa Overclocker

    Ovi kucopazitelji inace najveca ubleha. Sjedne popije pivu s nekim i kaze kako cuva tvoju kucu, nema sta nema u njoj, kaze obidjem jednom dnevno oko 9 navecer popalim svjetla ovo ono i to je to rahat 150 KM u dzep :D Onda to neko kaze nekom drugom i od kucopazitelja ispade dousnik koji ti je kucu besplatno izreklamirao "nezeljenim posjetiocima". Mani se toga ako nije bas neko kome vjerujes.
     
    zippoo likes this.
  8. Stihoklepac

    Stihoklepac Moderator

    Mislim da ti je najbolje uzeti kao uslugu od neke security kompanije. Oni ti postave alarm, uvežu sa centrom za dojave i još ti periodično obilaze objekat.
     
    donjapa likes this.
  9. Qler

    Qler Veteran foruma

    Ja sam juce sebi postavio ovo:

    https://ajax.systems/

    HUB, vanjska i unutrasnja sirena,, 3 senzora, senzor na vrata i dva daljinska. Nije jeftino, ali danas sam prvi put otisao u goste a ostavio prozor na kant :D
     
    Neso and bhd like this.
  10. AdoSA

    AdoSA Komšija

    Izgleda cool. Najbitnije ti je da je pouzdan sistem i da nema lažnih dojava.
    Isto tako provjeri kako rade ovi WiFi senzori. Inače, ako su u batttery safe modu, trebalo bi samo da se povremeno pale (15ak sekundi npr) i pingaju centralu sa updateom stanja. Nekome ovo odgovara, a nekome ne.
    Po meni, wifi senzori su dobra stvar jedino ako kabliranje ne dolazi nikako u obzir, da se pokriju tačke manjeg rizika. Kabal je Tito
     
  11. Qler

    Qler Veteran foruma

    Ovo je neki top of the line :) grade 2 senzori. Trebalo bi da sve radi bez prijekorno. Dosta sam istraživao i fakat bi trebalo da je super.

    Sent from my Huawei P30
     
    AdoSA likes this.
  12. donjapa

    donjapa Overclocker

    @Qler - koliko si platio i sta si sve uzeo? I mene zanima odavno nesto ovakvo ali nikako da naletim na "pravi" proizvod. Ne placa mi se mjesecno 50e za alarm, radije uzeti nesto sebi postaviti neka stoji :)
     
  13. Qler

    Qler Veteran foruma

    Napisao sam gore, HUB, 3 motion detector plus, onaj magnet za vrata, unutrasnja sirena, vanjska sirena, dva daljinska sve to oko 1200KM kosta... ja sam to uzeo preko poznanika, pa cu to na rate skrsiti. Danas sam se vero po prozoru postavljao vanjsku sirenu. :D
    [​IMG]
     
  14. SamiRX-8

    SamiRX-8 Komšija

    Nije to puno para uopšte, vidim kod sebe u naselju dosta komšija je i kamere poredalo oko kuće a i ja planiram da uradim isto. Baš me zanima kako će ti se ponašati ti senzori kada naleti pauk na njih, čujem da i ovi "jači" brendovi muče muku s tim.
     
  15. Qler

    Qler Veteran foruma

    Jaran ga ima već oko pola godine ni jedan false alarm nije imao. Još je povezan sa zastitarskom agencijom dodatno

    Sent from my Huawei P30