Polaganje javnog ili ispita opšteg znanja u BiH

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Reventon, Feb 25, 2019.

  1. Archiebald

    Archiebald Novi član

    Napisao sam ti već gore, jer sam skontao da se raspituješ za SSS, polažeš ga u Ministarstvu pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona.

    Možeš se prijaviti i bez toga, ali si dužan (ukoliko te prime) položiti ga u roku od 6 mjeseci. Pročitaj član 81. stav (4) Zakona o državnoj službi TK
     
  2. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Pitao sam u ministarstvu pravosudja TK, ovo su mi odgovorili
     
  3. Alibegovic

    Alibegovic Veteran foruma

    Pa i rečeno ti je više puta na ovoj temi.

    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     
  4. Eldorado

    Eldorado Komšija

    IOZ u Sarajevu polažeš a uvjerenje kad poloziš mozes podici u Tuzli u Privrednoj komori na Trgu.

    Tako je barem bio slucaj kod mene.

    Šta bi za SSS jel isti IOZ? Ili se to odnosi na VSS 180 i više ECTS bodova.

    Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
     
  5. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Pitao sam ovog u ministarstvu pa cu javiti kad dobijem odgovor.
     
  6. Ronaldo_9

    Ronaldo_9 Aktivista

    Barem u moje vrijeme, teži je bio stručni ispit za SSS nego ovaj ispit općeg znanja. Čak bi se usudio reći da je taj stručni ispit za SSS jedna od najozbiljnijih stvari koje se polažu radi obavljanja poslova u organu uprave. Od nas troje koji smo bili na ispitu, mislim da sam samo ja prošao od prvi put.
    Ja sam dobro oznojio m..da da ga položim. Ako budeš trebao neki info pošalji na private. Većina je ovdje navela otprilike kako sve ide.
     
  7. Archiebald

    Archiebald Novi član

    Sve zavisi sta si ih pitao, ali evo ovdje ti je vise puta objasnjeno. Ako si pitao za IOZ, tako se zove ispit za VSS, zato ti je tako i odgovoreno, da si pitao za strucni ispit za namjestenike (SSS), dobio bi drugaciji odgovor.

    Ako je posao sa VSS, tacnije ako konkurises za posao sa VSS, to su poslovi drzavnih sluzbenika, te konkurse provodi Agencija za drzavnu sluzbu FBiH, i samim time kod njih polazes i taj ispit opceg znanja, tacnije ti konkurises tako sto saljes njima prijavu za konkurs (konkurse mozes vidjeti i na njihovoj web stranici), onda oni kada zavrsi rok za prijave, provjere dokumentaciju kandidata, i ko god nije prilozio ovjerenu kopiju certifikata da je polozio IOZ, organizuje besplatno polaganje tog ispita u Sarajevu i zovu te da polazes zajedno s ostalim kandidatima koji nemaju IOZ a prijavili su se, jer to je jedini nacin da polozis IOZ, kada jednom polozis taj ispit ides u dalju konkursnu proceduru za taj posao, i taj isti IOZ ti vazi za sve naredne konkurse koje provodi Agencija za drzavnu sluzbu FBiH. To je sve sto se tice poslova sa VSS.

    Sto se tice poslova sa SSS, to su poslovi namjestenika, te konkurse ne provodi Agencija za drzavnu sluzbu FBiH, nego ih provodi organ koji zaposljava, npr. ministarstva, zavodi sudovi...Za taj posao prijavu na konkurs saljes organu koji zaposljava, ne Agenciji, i za te poslove ti je potreban strucni ispit za SSS, koji se polaze u tvom slucaju u Ministarstvu pravosudja i uprave TK, s tim kako sam ti vec rekao, mozes konkurisati i biti primljen i bez tog polozenog ispita, ne mogu te zbog toga odbaciti kao nepotpunu dokumentaciju i sl, ali si duzan da taj ispit polozis u roku od 6 mjeseci od dana kad si primljen na posao. Naravno, uvijek je bolje da taj ispit imas polozen prilikom konkurisanja, jer su ti vece sanse da bas tebe odaberu i prime, ali cisto da znas da mozes konkurisati i bez njega, pa ga naknadno poloziti kad te prime, kad budes imao platu (ili ti ustanova u kojoj radis odluci platiti), obzirom da nije bas jeftin, mislim da se krece izmedju 300 i 400 KM, ne znam tacan iznos, zato se neki odluce da ga poloze tek kada budu zaposleni, a neki opet odluce poloziti i prije nego sto konkurisu, pa i njega priloze uz dokumentaciju. Ista stvar, kao i za IOZ, taj ispit (uvjerenje) ti vazi za sve naredne konkurse, kada ga jednom polozis, polozio si, ali opet naglasavam, to je ispit samo za poslova sa SSS.

    Ja sad ne znam tacno, jel ti planiras da konkurises za posao sa VSS ili sa SSS i dali uopste imas zavrsen fakultet, ali uopste nije komplikovano za shvatiti, za posao sa VSS polazes IOZ preko Agencije za drzavnu sluzbu FBiH (jer oni provode konkurse sa VSS), i on ti vazi samo za poslove VSS i takve konkurse, ne mozes njega priloziti na posao sa SSS, jer ti nece uvaziti, a isto tako i za SSS, ispit polazes u Ministarstvu pravosudja, i on ti vazi samo za poslove SSS, ne mozes ga priloziti za posao VSS, jer ti nece uvaziti. Kontradiktorno jeste, obzirom da se radi o istim ili slicnim ispitima, ali tako je kako je.
     
  8. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Ja sam takodjer polagao strucni za namjestenike u Ministarstvu za pravosudje i upravu Ze-Do kantona. Kad sam primljen na posao, imao sam probni rad od 2 mjeseca i u roku od ta 2 mjeseca sam morao poloziti strucni ispit za SSS (mozda to netko zove i upravni ispit). Ja sam jedini kojem je Sud to platio (bilo oko 450KM) a inace kad je uradjena reforma pravosudja 2004. godine, tada je uvedena i obaveza da to zaposlenici moraju poloziti i dat im je rok. Svi su sami sebi platili i to ispolagali (jer je to tada bilo mnogo para). Nakon sto polozis, dobijes certifikat. Sjecam se da sam ucio sva tri Ustava, Zakon o Vladi, Zakon o VSTV-u, Zakon u upravnom postupku, Zakon o pečatu, Zakon o grbu i zastavi ili kako se već zove, način kako se bira vlast u BiH, FBiH, kantonima, općinama itd itd... Na ispitu je bilo 5 ispitivača ako se dobro sjećam, svi su postavili po neko pitanje, svaki iz svoje oblasti. Nakon toga smo napisali neko jednostavno rješenje, kako bi pokazali da znamo koji su dijelovi rješenja (zaglavlje, dispozitiv, obrazlozenje, pouka o pravnom lijeku...) i to je to.
     
  9. Jana

    Jana Novi član

    Lijep pozdrav, Eldorado.
    Vidim, tema nije mnogo stara, pa da pokušam i zamolim, ako mozes i meni da posaljes na mail literaturu za polaganje Ispita općeg znanja.
    Bila bih ti veoma zahvalna.
     
  10. Ronaldo_9

    Ronaldo_9 Aktivista

    Imaš na ovom linku materijala za pokupiti. Nije se tu puno promijenilo.
    http://drzavni-ispit.foto55.com/ispitna pitanja.html
     
  11. dragana54

    dragana54 Novi član

    Pozdrav svima....trebam da polazem strucni ispit za diplomiranog pravnika....pa ako neko moze da me rijesi dileme
    1. Polaze se strucni upravni ispit pri Ministarstvu pravde BiH....koji kosta 400km i koji vazi dozivotno....koristi se prirucnik za polaganje na drzavnom nivou...iz 2011god.-to je valjda zadnji koji je izasao i da li je on samo dovoljan ili treba i druga literatura

    2. Polaze se ispit opceg znanja pri agedciji za drzavnu sluzbu Federacije BiH....tako sto se javis na konkurs i besplatno polazes isti...a za literaturu se koriste pitanja sa adsfbih stranice .....tj. Federalni zakoni

    3. Polaze se javni ispit pri agenciji za drzavnu sluzbu BiH i koristi se litetatura za drzavni nivo....isto besplatno se polaze u okviru konkursne procedure.

    Kako sam ja shvatila to je jedan te isti ispit koji se moze polagat na razlicite nacine i koji se samo drugacije zove

    ....na koji ga je nacin najlakse polozit...ondnosno pri kojoj ustanovi...i po kojoj literaturi

    Hvala!
     
  12. dragana54

    dragana54 Novi član

    ....u da li ispit opceg znanja ili javni ispit koji se polaze pri agenciji za drzavnu sluzbu vazi isto dozivotno(za svaki naredni konkurs) kao i ovaj koji se polaze pri ministarstvu pravde...
     
  13. dragana54

    dragana54 Novi član

    ...najvise me je strah da ne promasim literaturu
     
  14. Alibegovic

    Alibegovic Veteran foruma

    Da, kad polozis IOZ ili JI, dobijes certifikat o istom i na svakom sljedecem konkursu prilazes isti, te preskaces ove ispite i ides na strucni pismeni direktno.

    Sent from my SM-G973F using Tapatalk
     
  15. dragana54

    dragana54 Novi član

    Da li ova literatura jos uvijek vazi za ispit opceg znanja i da li su pitanja sa ove stranice dovoljna da se prodje...i da li je on ekvivalent strucnom upravnom ispitu koji se polaze pri ministarstvu pravde koji se placa 400km
     
  16. Ronaldo_9

    Ronaldo_9 Aktivista

    .
    Koliko ja znam taj ispit nije ekvivalent stručnom upravnom ispitu u ministarstvu pravde, ali za više informacija najbolje je da nazoveš ili ADS FBiH ili Ministarstvo pravde.
    Što se tiče gore pomenute literature to se nikada ne mijenja bogzna, zakon dobije dopunu ili izmjenu i prođeš kroz te promjene i to je to. Nisam dugo prolazio kroz tu literaturu ali dosta pitanja iz te literature se vrti na ispitu općeg znanja.
     
  17. dragana54

    dragana54 Novi član

    Hvala ti na odgovoru....isti je program i kod jednog i kod drugog ispita ....mislila sam da su ekvivalenti u pogledu vazenja...( u smislu kad jednom polozis IOZ vazi ti dozivotno za rad u drzavnoj sluzbi....ne moras ponovo polagat ako bi htio promjenit radno mjesto-tako vazi strucni upravni koji se polaze u ministarstvu pravde)... .samo sto je preko agencije polaze u sklopu konkursne procedure besplatno i manje je literature a u ministarstvu se placa i ima podebeo prirucnik da se nauci pa kontam da je lakse i jeftinije polozit preko agencije....a posto je besplatno moze se i upast
     
    Ronaldo_9 likes this.
  18. Ronaldo_9

    Ronaldo_9 Aktivista

    Moja preporuka je ići preko ADS F BiH, jer je besplatno i nije previše komplikovano.
    Prijaviš se na konkurs gdje ispunjavaš uvjete ->
    oni te zatim obavijeste o terminu ispita općeg znanja (moraš već biti spremna jer nije baš dug rok od momenta obavještenja do momenta polaganja)->
    odeš na termin u njihove prostorije i radiš test koji se sastoji od pitanja na koja odgovaraš zaokruživanjem ->
    isti dan su rezultati (barem su bili u moje vrijeme) uvjerenje ti mogu poslati ili preuzmeš tu (šalju uvjerenja poštom u Kantonalni ured ADS u svakom kantonu uglavnom saopštiće ti tu opciju)->
    i onda možeš da biraš da izađeš ili ne izađeš na stručni ispit za radno mjesto za koje konkurišeš.

    Ispit općeg znanja u ADS F BiH je puno lakše položiti nego prijašnji ispit za namještenike koji se polagao u Ministarstvu pravde. Tu se polagao pismeni pa usmeni pred komisijom, a nema šale jer je dozvoljeno bilo da prisustvuje ko hoće tom ispitu, tako da si imao i publiku. Kao primjer od nas troje koje smo polagali, dvoje mojih kolega je palo a ja sam prošao. U komisiji su bili pomoćnici ministara, sekretari ministarstava i sl.
     
  19. dragana54

    dragana54 Novi član

    Puno ti hvala....ja to tek trebam da polazem pa sam se zbunila gdje sta kako....pa kad sam se malo raspitala skontala sam da je to jedno te isto samo se ovamo placa a ovamo ne placa...i da lakse je
    izgleda dosta preko agencije moze se i na blef... u ministarstvu je i dalje usmeno i pismeno i nema sale 400km. Ministarstvo sam zvala agenciju cu tek nazvat.....najvise me kopka to da li IOZ vazi zauvjek da ga ne moras polagat ponovo ako oces da mjenjas radno mjesto
    .....strucni se uvijek mora polagat ponovo za konkretno radno mjesto a ovo ne bi trebalo. Hvala ti puno!