All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. xman

    xman Komšija

    Koji su uopste premium brandovi auta? Kod mene rodjak je bio VW u Njemackoj na edukaciji pa je jedno vrijeme radio u Nipexu i sada je solo i kaze da se Audi po njemu kvari ko i Kia.
    Dr B. sa kardiologije imao bruku vrlo skupih kvarova na na Audiju 8. A kolega sa odjela ne moze se napopravljati Toyote.
    Mozda grijesim al meni autoindustrija djeluje prilicno ujednacena jer sa nagledao u zadnjih 10 god Fordova,Fiata i ostalih auta na losem glasu kako stotine hiljada raja prelazi sa njima bez problema.
     
  2. XTRage

    XTRage Veteran foruma

    @dams82 Sad si gore rekao da nema veze, ha ja.
    Ford je jedna korporativna hobotnica, iskoristili moc koju su imali 60-ih i 70-ih i zalegli gdje su god stigli i isisavali tehnologiju i profit a donosili jedno veliko nista.
    Na vlastitim konfekcijskim proizvodima samo gledaju kratkorocnu dobit, stede i po 1 cent gdje mogu, i logicno da im je kvaliteta losa.

    Nije mazda premium ali za 35k u odnosu na onog 50k pezoa je svjetlosnu godinu bolji deal.

    @xman premium je sifra za nepouzdanog svabu od 80k eura.

    @Bio_Sam_Zmijanac nisi dobar u glavu ali to vec znamo.
     
  3. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    Haha fakat Tale otisao helaĆ

    Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
     
  4. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    Sve je to isto poslije 2010-te. Auta se prave na multiplatformama, za konzumersku klasu, tj naravno prave se da kratko traju, kao i mobiteli, televizori i sva ostala roba.
    Samo je pitanje čiji je veći, duži, širi, ko nosi kakav amblem. A na prethodnom postu sam rekao otprilike kako ide.
    Za naše uslove je najbolje kupiti europski auto, tj što se sklapa po švabiji, francuskoj, kod žabara, i u uk.
    Nije problem kad se nešto pokvari jer se lako riješi kad voziš Peugeota ili VW, ali kad voziš Toyotu, to je druga priča.
    Zato je najbolje uzeti nešto gdje za najmanje para dobiš najviše, a usput u koju god garažu da ga odvučeš, mogu na njega prikačiti dijagnostiku, i riješiti 90% problema.
    Zato je kod nas na cesti masa VW, PSA, Fordova, Opela, Audija, itd. A rariteti su Mazde, doduše nemamo toliko homosexualaca.
     
  5. XTRage

    XTRage Veteran foruma

    Taman pomislis evo ga iole normalniji post od taleta i opet ga zasere :D

    Jebote dijagnostika, 30 eura sa aliexpressa rjesava sangjonga a ne tojotu i mazdu.
    Dijelova za sve zivo u svakoj prodavnici, 2020. je tale, nije 93.
     
  6. heroic

    heroic Komšija

    Premium ne znaci nuzno bolji kvalitet. Danas je fokus na tehnologiji i djidjama. Prije ce se prodati auto sa vise snage i vecim displejem nego neko kvalitetnije koje ce preci 500.000km bez puno popravki.

    Naravno proizvodjace ne zanima trziste polovnih auta, cak im kvarovi jedino mogu ici u prilog (vise rezervnih dijelova prodaju).
     
  7. XTRage

    XTRage Veteran foruma

    Premium je postao pogrdni naziv :D
    Prosle godine na sajmu sjeo u novog benveja 3, senzor haube pobudalio, zena iz salona se jadna crvenila, 20 puta je zatvarala.
    A na etiketi cijena 65k eura cini mi se da bude.

    Ima sve svoje cari i nedostatke, samo neke cari kostaju neproporcionalno vise.
    Ja volim Mazdu kao underdog-a i firmu koja daje puno za normalne pare i koja ne pravi svoje musterije magarcima.
    I znam dobro prednosti i mane vecine modela unazad 20 godina dok ce se neki klesti u skodu sa 5 brzina i kurblom za prozore i govoriti da je savrsena.

    Fazon i jeste sto je vecina nas ovdje kupci polovnih auta i tu se odnos "snaga" pomalo mijenja, ford i pezo postaju bagatela, neki razumniji "premiumi" tipa audi a4 ili merc c-klasa dolaze cijenom blizu auta od kojih su novi bili 10-15k eura skuplji.
     
  8. NAILS

    NAILS Moderator

    Današnja auta sa gomilom kineske elektronike ce biti na nivou W220 koja se sada prodaje po 5K.

    Gotovo je nemoguce naci kojoj 4matic radi i kojoj barem pola gadgeta radi. Taj slucaj s njom je godinama. Nova auta su ok unutar garantnog roka do 5 godine. Neka je eto do 10g. Sve poslije toga ce biti krš. Kvaliteta je sada dno. Gledam neki dan Insigniu 2011. Propala joj ona donja konzola za klimu. Vjerovatno ce mi to biti slijedece auto ali zar su takve stvari moguce. Toliko zajebancija sada sa novim autima i akumulatorima.. pardon, "auto baterijama" da mi se zivot zgadi. U ostalopm, Vedo je o tome pisao. A gdje je Mercedes i njihovi SAM moduli.
     
    Bio_Sam_Zmijanac likes this.
  9. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    Škoda sa kurblom je najprodavanije auto u BiH.
    A ne znam sto bi neko dao tolike pare za nasminkanog forda, pa ako cu uzeti underdoga od žutijeh onda je to Hyndai Elantra u fulu koja košta duplo manje od te šminke.
     
  10. Qler

    Qler Veteran foruma

    Ma sve je isto sto se tiče tih kvarova, ali jebi ga, osjeti se razlika u build quality i u tom nekom "luksuznom" dijelu izmedju mog Mondea 2012 i bratove C sklase 2011 godina... Ne može joj ford prismrditi. Imat ćemo najvjerovatnije u prosjeku iste kvarove tj slične ali ipak puno se ljepše voziti u Mercedesu.

    A punčev tddi 530k kilometara pregazio nije dohvatio motor nikad, on ga od 2007 godine voza :)

    Sent from my Huawei P30
     
  11. dams82

    dams82 Komšija

    Što se tiče kvarova sve je to tu negdje, nema više kvaliteta kad je sve postalo plastika pa bio to mercedes ili neki jeftiniji auto. Nego izabereš šta se tebi najviše sviđa, a da je prihvatljiva cijena i voziš se. Po nekim ljudima trebali bi svi brendovi propast i ostat samo taj jedan koji oni simpatišu...

    Sent from my Mi 9T using Tapatalk
     
  12. Qler

    Qler Veteran foruma

    Ma ja Fodra vozim ne sto ga simpatisem, nego sto mi je po nekoj mojoj, subjektivnoj racunici, best buy. Najbolji mi je odnos ulozeno/dobijeno... A da kupujem sta mi se svidja to bi bio neki Mercedes ili BMW vise klase (E ili 5 serija). I iskreno, to i planiram sljedece da mi bude, da i ja jednom kupim sto zelim a ne sto mi ima razuma :D
     
    heroic and dams82 like this.
  13. dams82

    dams82 Komšija

    Ma ne kažem za tebe, ti si realan, ali ovi sektaši, velahavle

    Sent from my Mi 9T using Tapatalk
     
  14. Qler

    Qler Veteran foruma

    Ma neka vozi ko sta hoce. Ja sam citav zivot oko auta, sa hobby strane, nisam mehanicar. I imao sam prilike svasta i probati i vozati, i sva moja raja je u tome (svi me cudno gledaju kad pocnem oko IT-a pricati) :) i svi imaju svoje favorite. Neko se kune u škodu, ja je ne bi popišao da gori :D ali opet se bar jednom sedmicno vidjamo :) da se posvadjamo :D

    Jos kod nas auto je kao uzi clan porodice, pa ako nekome kazes nesto na njegovog mezimca, odmah haos :)
     
    dams82 likes this.
  15. Stihoklepac

    Stihoklepac Moderator

    Ja namjenski kupio auto koje ako ne zaključaš niko ga neće ni pogledati. Jbg svi koji žive na AP razumiju problematiku.
    A da se može protegnuti bilo bi ovo
     
  16. XTRage

    XTRage Veteran foruma

    @Bio_Sam_Zmijanac vise danas ja imam veze sa Mazdom nego sto je ima Ford :D
    Elantra nije nista jeftinija, ali generalno Hyundai/Kia su fer izbori danas, jedni od rijetkih koji imaju smisla kao novi za privatne kupce.

    @dams82 ma daj, pa malo je vecih fanboja od @Qler-a :p
     
  17. Almir

    Almir Komšija

    cuj audi se kvari i dr koji je imao a8 iz nezadovoljstva kupi q8 ;)
     
  18. Qler

    Qler Veteran foruma

    Mosa Ford :D sve drugo je za picke :D
     
  19. Lamagician

    Lamagician Komšija

    U koju kategoriju spadas ti? Cija si auta do sada sve vozio tj. imao u posjedu?

    Ja sam izgleda bio cigan koji je sebi uspunjavao djecacke snove dok mu zena nije pocela naredjivati pa sam postao i jos veca sirotinja a trenutno sam "....cekam opis za Nissan..." hahahha
     
  20. Lamagician

    Lamagician Komšija

    Iskreno meni je tesko danas izabrati auto...bar kad krenes praviti uze selekcije. Ja iskreno ne znam sta uzeti a da je i cijenovno prihvatljivo kako za kupovinu tako i za odrzavanje. Da li VW Passat karavan, Skoda Octavia karavan, dodati jos love za neki Superb karavan ili Mazda 6 karavan. Onda dodje jos 508-ca i Ford Mondeo u izbor... i onda ako se krene razmisljati o kradjama, smanjuje se taj izbor ali hajmo reci da se kasko za do 5 godina staro vozilo jos i isplati. Nazalost Audi, BMW i Mercedes ne dolaze u obzir jer su cijene servisiranja prevelike.
     
    Bio_Sam_Zmijanac likes this.