Biciklizam EXTREMNI/REKREATIVNI...

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Apr 29, 2010.

  1. NAILS

    NAILS Moderator

    Hvala, moram naci neku aktivnost preko zime. Ali mi je najbitnije da sam disciplinovan sa ishranom. To je vise uzrok nego biciklo tako da ne vjerujem da cu prebaciti 90kg preko zime 100%.

    Inace sam poslije srednje škole uvijek vagao oko 85kg samo sam ove godine prvi put nabio 102kg radi povrede u januaru pa se nisam mogao kretati. Plus bio karantin pa se sastavilo skoro na pola godine neaktrivnosti.
     
    Reventon and Haker like this.
  2. NAILS

    NAILS Moderator

    Mislim da je ova sezona gotova. Jucer ufatim malo finog vremena i opalim turu dok je danas 6C. Samo se snijeg ceka. Nekih 2200 kilometara ove godine i punih 22kg down. Dosta od mene :D

    [​IMG]
     
    Vedo, donjapa, Haker and 3 others like this.
  3. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    Svaka cast,to je impresivno
    Ja ove godine nisam nijednu turu odvozio...prvi put od 2014.
    Nesto sam se sav ulijenio i nemam neke volje ni za cim a i ja imam viska kg i korona stomak

    Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
     
    SpookyMoO and NAILS like this.
  4. Qler

    Qler Veteran foruma

    Ja sam ove godine nekih 300km prevezao, što je odličan napredak u odnosu na prethodne godine. Sljedeće godine planiram više jer mislim da je za sad sezona gotova.

    Sent from my Huawei P30
     
    NAILS likes this.
  5. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    ma ja imao u planu novo biciklo...ne znam je li mi ovaj stari vise pouzdan,nesto mi predni tocak se seta lijevo desno a dodje korona,od bicikla nista,onda sam se ulijenio pa ni od nekih kracih tura nista i eto ga,prodje godina a ja presao 30 km ono po gradu po hljeb i platiti racune :D
    mada biciklizam bas puni baterije ,nista ljepse popeti se na vrh planine biciklom,jesti gore i popiti caj/kafu i onda spust :D
     
  6. NAILS

    NAILS Moderator

    Polako pocinje sezona. 138km za sad'. Uspio sam izaci koji put ali je i dalje jako hladno. Treba sacekati da prodje snijeg.

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    forzamilan likes this.
  7. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    Ja sam odvozio u februaru kada je bilo lijepo vrijeme dva puta po 15ak km...smijesno i spomenuti ali eto nakon 2 godine neaktivnosti na biciklu,dva puta sam ga istjerao sada :D
    Trebao sam davno i novi bajk kupiti,ali kako sam prestao voziti,ono moze i ovaj posluziti za 1-2 km,otici do grada i obaviti nesto brzinski i tako i ostado na starom.
    Jbte mislim da sam ga 2014. kupio...polovno i nista posebno...jesam na pocetku odmah ulozio,nove felge i novi zadnji pogon i od tada nisam nista vise,ide fino,nije me ostavio nikada u turi a nema gdje nisam isao sa njim :D
     
  8. monK

    monK Komšija

    Koje ture vozite? Ima li koja mapa da se prikači ovdje...

    Zanima me gdje tučete kilometre. Sve što sam vozio su po gradu ture do Vrela Bosne, Stojčevca, pa nazad prema FAMOS-u, Vojkovići, Dobrinja, Mojmilo, i nazad do grada. Krug od kojih 40km cca.

    Nije ni to loše, ali me zanimaju malo žešće dionice, tj. potrebne su mi.

    S druge strane ne usuđujem se ići na Igman jer vozim sam.

    Primjer
    https://www.strava.com/activities/1901375821?utm_content=32945010
     
  9. NAILS

    NAILS Moderator

  10. donjapa

    donjapa Overclocker

    Evo nakon godinu dana COVID karantina (zbog novorodjenog sina) reko da se vratim trenirati i spusitit' nekako ovih 13+ kila sto su nadosle niotkud...

    Kupim biciklo i danas odradio prvu rundu. Crk'o. 15km sam se vozio sa kolegom, on je malo vise upoznat sa stazama pa je bilo dosta start stop dok mi objasni gdje da idemo i sl (ima dosta staza pa mi objasnjavao koja je kakva i sl).

    https://connect.garmin.com/modern/activity/6462511416?share_unique_id=35

    To je njegova mapa tako da on ima od prilike 4km ekstra dok dodje do mene ali ostalo smo se pratili.

    Biciklo nemam jos slika svojih ali: https://www.lapierrebikes.com/gb-en/o/prorace-sat-cf-69/ malo nadogradjen, sa dropper post i pojedine XT komponente.

    Cilj je primarno ici dole u kilogramima a gore u kilometrima. May the games begin.

    ps: Cilj je bio ici duplo duzu stazu ali sam morao biti kuci u odredjeno vrijeme pa smo malo skratili. I ovo bijase previse.
     
    NAILS and Vedo like this.
  11. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    Ma vrijeme je kastastrofa ja sam samo jednu turu prije par sedmica bacio cca 30ak km lagano i par puta ovako po carsiji na kafu ili do trgovine. Kilaza tu negdje ko i prije ali se nema kondicije i misici opali kako teretane ne rade. Ovdje u Njemackoj hladno snijeg pada doduse ne zadrzava se i gledam prognozu od ponedjeljka treba biti suncanije. I nema se volje kako je lose vrijeme cim ugrije imam dobrih staza ovdje kako sam preselio do Minhena nekih 30km uz rijeku ljepota staza. Mastao sam do posla bikicklom kad ugrije imam 35km im u jednom pravcu ici ali to mi je 1h45min dobre voznje tako da ce to ostati samo na snu a valjalo bi da kile skinem :D

    Japa bajk je boli glava.
     
    donjapa likes this.
  12. senad_986

    senad_986 Komšija

    Raja, gledam bicikl da kupim, ali ispao sam iz fazona potpuno, posljednji put kad sam pedalao intenzivno je bilo prije 15 godina :D Zamolio bih vas za preporuku u cjenovnom rangu od 500 do 800 KM za nov ili ako mi je pametnije kupiti polovan?
    Hvala :)
     
  13. Mujka

    Mujka Komšija

    Ako može i meni ista preporuka
    3km na posao i nazad
    Budžet novo polovno ne znam nešto što vi mislite da je Sweetspot hehe
     
  14. NAILS

    NAILS Moderator

    Sa polovnim se bolje prodje ali je toliko smeća na piku da covjeka natjera da uzme nov, kao mene. Ako je budjet oko 800, preporuka da se protegne do 900 i uzme capriolo 9.4 HDT. Kod mene je 100KM skuplji HDS i pisao sam koje kilometraze prelazim s njim. Svoj vozam od 2019-te, kolega od 2015-te. Jedino cu ga zamjeniti kada mi dosadi.

    Najveca je mana jeftina vila. Suntour. I nije preporuka za totalno offroad tako da zavisi u koje ce se svrhe koristiti. Ostatak opreme je vise nego dobar kod oba modela i jeftiniji su od konkurencije jer se sklapaju u Banjoj Luci i ne uzimaju $ na brend. Ako se dobri sjecam, koriste Giant ramove. Ali mislim da su oni dosta dosta skuplji u inostranstvu.

    Ona prica da je Capriolo loš i dalje stoji ali je to za ove jeftinie modele od 500-600KM, ili jeftinijeod toga sa v-rbake logan kočnicama i ostalom trash opremom. Dok su ovi 9.4 i 9.5 modeli stvarno odlicni za te pare.

    Ali eto, neka kolega Haker ili neko drugi kaze svoje. Mozda sada ima i boljih modela posto sam ispao iz fazona kada je kupovina u pitanju.

    Ako budete uzimali polovno, onda definitivno povucite nekoga sa sobom ko se razumije da pogleda bajk bez obzira na listu opreme. Vrlo lako sa puknutim felgama, a da ne primjetite, ili sa lošim hidraulučkim kočnicama, mozete uloziti u polovno 300 KM.

    Sto se opreme tice, recikliram ovaj post ponovo :D Mislim da ovo i dalje važi:

    https://forum.hardwarebase.net/inde...xtremni-rekreativni.22786/page-39#post-552365

    EDIT: Izgleda da su se nesto cijene promjenile. Izbacili su neki novi HDT koji je 1100, HDS je ostao na 1000KM a uveli neki 3x8 9.2 kojeg bi zaobišao.

    Jbg, mozda je nekome ostao u radnji stari HDT na 900KM cijeni. A ja sam uzimao u pProBike u Zenici i na tu sam cijenu imao 10% popusta pa izadje nesto malo preko tih 800KM. vjerujem da je i u drugim gradovima isti fazona na capriolo opremu.
     
    senad_986 likes this.
  15. senad_986

    senad_986 Komšija

    @NAILS Hvala ti na preporuci i savjetima. Ipak, ne bih išao preko 800 KM, a evo sam malo pratio, sweetspot za solidan bicikl je, izgleda, baš tu oko 900-1000 KM, što mi je previše nažalost.

    Našao sam GT Aggressor Sport Gun 27.5 2019 nov u radnji za 720 KM - vrijedi li ove pare?
     
  16. NAILS

    NAILS Moderator

    Tu je jako slaba oprema. Mjenjaci su jeftini Tourney koji ce cesto zahtjevati korekciju i štelovanje. Nisam znao da se i dalje prave 3x7 bicikla dok su mu mehaničke kočnice. Bolje bi bilo da su tektro vbrake nego mehanicke EF41. Po meni je to puno para za takvu opremu.

    Sigurno bi on posluzio za prosjecnog korisnika i to je problem kod novih bicikala sa poznatim brendom. Jednostabno ne moze ispod tih 700-800. I zato kupovina polovnog bude bolja opcija samo je kao i sve polovno, lutruja.
     
    senad_986 likes this.
  17. Haker

    Haker Veteran foruma

    Kako su im cijene skočile a oprema ostala ista. Ja avalanche 2010 platio 600km
    Ispod alivia ja ne bih išao, bolje onda i polovno sa dobrom opremom.
    Ja sam svog ktm-s platio 800km sa top opremom još 2013. nisam šarafa zazegao na njemu osim pakni i guma.


    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     
  18. Thomasony

    Thomasony Aktivista

    Ovo tako često čujem i to je toliko česta zabluda. Tourney je jednostavno mjenjač nižeg ranga za manji broj brzina koji nema preciznost nekog Deore-a, SLX-a i slično koji se prave za jače grupacije i veći broj brzina. Ali najveći problem lošeg mjenjanja brzina su neredovni servisi. Sajle se razvlače, kasete troše, lanci "razvlače", nosači mjenjača krive, ali sami mjenjači godinama rade isto. Ako je već mjerilo šta je nepreciznije to će biti shifteri i prazan hod do iduće brzine nego sama mašinica na biciklu. Ima tu faktora bruku, ali realno za novac koji čovjek hoće da potroši neće puno toga dobiti, pogotovo ne nakon globalnog poskupljenja bicikala.

    KTM je jako dobro biciklo, ali ako ga od 2013te nisi pošteno servisirao onda će biti da se nisi baš navozao :D Inače kako pomenuh gore svi bajkovi su otišli gore, najviše radi troškova transporta i novih cijena Shimano opreme.
     
  19. Haker

    Haker Veteran foruma

    Istina prestao sam duge ture voziti sada samo odem na svoj trail od 4km uzbrdo i nazad i po gradu nešto sitno. Gora su moja 4km od nečije ture :D
    A servis je malo precijenjena stvar, odradio servis vile, sada je vakat lanac zamjeniti i ulje u kočnicama, ne znam šta više.

    Prije dok sam alivio vozio svako malo poslje jačeg makadama morao mjenjač uštimati, ovaj XT nije dirnut 7 godina i sada šalata savršeno tako da ne ne bih rekao da je to isto. Doduše sada je alivio što je nekad bio deore, ali opet sumnjam da su ovi low end neka sreća.

    Kada vidiš koji jad stavljaju na bicikla od 800-900km tačno bolje ići na ove capriollo i slične brendove i tako je oprema jedino i bitno.

    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     
  20. NAILS

    NAILS Moderator

    Isto je i meni bilo sa Alivio na GT-u. Svaki mjesec sam morao štelovati. I to je bio 3x8 sistem gdje nije zahtjevalo toliko preciznosti u odnosu na 3x10 kao sto mi je sada sa Deore mjenjacem kojeg nisam dirao od 2019-te.

    Cijene su stvarno loše. Sad' sam vidio dva bajka koji se prodaju od 2016-te. Jedan je skocio sa 800 na 1300 a drugi sa 1000 na 1200. Iste slike kap prije 5god.

    Gledaj te onda 26" modele i proci cete dosta bolje.