problem sa ssd - om "your computer is low on memory"

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by esmeraldo, Jul 27, 2020.

  1. esmeraldo

    esmeraldo Aktivista

    Skoro sam kupio transcend ssd 120 gb jer je onaj klasicni hdd izdahnuo. Prvih par dana je frišak windows na gajn novom ssd u išao ko podmazan sve dok mi se prilikom gašenja računara nije ukljucio neki windows apdejt. Pustio sam da to odradi, mislio sam neće ništa belaja biti. Baš posle tog apdejta sam dobio poruku ovu: [​IMG]
    I često zaledi komp, moram task menager koristit da ga uhavizamm, a bgm par puta i prisilni restart na dugme samo moro.
     
  2. Qler

    Qler Veteran foruma

    Poveca page file size... u glavnom, nije problem do diska nego do manjka RAM memorije...
     
  3. esmeraldo

    esmeraldo Aktivista

    moze li se kako optimizovati?
     
  4. nivla

    nivla Komšija

    imas 2GB rama, tesko, jedino da dodas jos memorije tipa 4x2GB, ali ti se to ne isplati, osim da nadjes dzabe
     
  5. Decerto

    Decerto Komšija

    ughh,2gb rama brate pa chrome sa jednim tabom uzme pola toga,a gdje je tek sistem. Sto kaze nivla,da uzimas 8gb ddr2 rama se ne isplati jer koliko vidim cijene u bosni je bas papren. A bilo sta ispod barem 6gb nema smisla.
     
  6. esmeraldo

    esmeraldo Aktivista

    Poz!

    Uzeo sam neki dan, navodno, kontroler za sata 3, uštekao ga na ploču P5Q a na njega SSD. Interesuje me kako testirati da bih vidio da li ima efekta postavljanje tog kontrolera. odnosno da li sam uistinu kupio kontroler SATA 2 ili SATA 3?
     
  7. MakaveliTheDon

    MakaveliTheDon Aktivista

    Pa najbolje ti je provjeriti u BIOS-u ili u nekom od programa kao Aida64, Hwinfo itd. Mozes i testirati brzinu sa assd i vidjeti razliku.
     
  8. nivla

    nivla Komšija

    spoji na sata port na ploci i provrti neki disk benchmark
    isto to uradi kad spojis preko kontrolera
    sata 2.0 je 3Gbps sata 1.0 je 1.5Gbps i sata 3.0 je 6Gbps
    na 1.5Gbps teoretski oko 180MB/s
    na 3Gbps je oko 360MB/s
    na 6Gbps je oko 720MB/s
    sto znaci da ce ti read rate biti veci od 360MB/s ako radi na sata 3
    ako je neki sporiji disk onda neces moci skontati ima li razlike

    u praksi kad koristis disk desice ti se da su read/write oko 150-180 pa nekad i 200 sto ce ti reci da je i sata 1.0 dovoljna za vecinu stvari
    nvme diskovi imaju direktne pci express linkove pa onda pomocu kontrolera postizu i vece brzine u specificnim situacijama
     
  9. esmeraldo

    esmeraldo Aktivista

    Na Aidi svi testovi imaju veću brzinu na konektoru SATA na matičnoj od priključenog SSD na kontroler SATA 3. Znači li da sam džaba kupio taj kontroler?
     
  10. nivla

    nivla Komšija

    pa ti jeftini kontroleri se uglavnom koriste kad moras, nisam siguran ni da OS moze da se instalira direktno na njih i uredno boota
     
  11. MakaveliTheDon

    MakaveliTheDon Aktivista

    Jesi prebacio ssd na AHCI mod prilikom instaliranja?

    Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
     
  12. Pionir

    Pionir Overclocker

    Nije to problem.

    Problem je nedostatak prostora na SSD-u. 120 GB realno nije 120 nego manje, imaš sistemsku rezervaciju itd... zadnji W10 update u novembru bio je težak oko 27 GB. Može nastati ozbiljan problem kao što sam ja imao s računarom ako nemaš dovoljno prostora i još gore ako nisi uključio "system restore". Ne moraš uključiti system restore, ali nemoj na tako malom SSD-u vuči Windos PRO i slično, nego HOME verziju i računaj da imaš max do 30 GB free na tom SSD-u. Zbog navedenog, imam 2 SSD-a, jedan sistemski i drugi za sve ostalo koji se veoma lako instalira na postojeći računar.

    Čišćenje računara smatraj da naučiš kao što si se naučio okupati i oprati zube, apsolutno istom mjerom. Svakom kome popravim neku sitnicu na kompjuteru obavezno na desktopu napravim shortcut programa CCleaner i Malwarebytes, oba su free. Avast i slične gluposti od antivirusa koji troše more resursa ne koristim. Koristim isključivo windows malicious software removal tool ako je W7 i Windows Defender na W10. Potom napravim shortcut za disc cleanup sa admin privilegijama. Ako je mali SSD kao što je 120 GB, obavezno podesim Windows update download - pitaj prvo ! Tako znam da imam čekajući download koji može biti velik i prvo provjerim ima li dovoljno prostora na disku. 5 gb je malo za Windows 10 auto update! Obavezno moraš čistiti disk sa admin privilegijama i to provjeriš ima li kvačicu jer tako brišeš "windows old" folder koji može biti težak tone i tone GB. Možda čak da nisi ni gledao, a vučeš stari windows na računaru dugo vremena jer nisi čistio sa admin privilegijama.

    CCleaner : https://www.ccleaner.com/ccleaner/download
    https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=9905
    https://www.malwarebytes.com/mwb-download/thankyou/ (podesiti napredne postavke da traži do sve! )
    https://www.isunshare.com/windows-1...leanup-shortcut-on-desktop-in-windows-10.html

    P.S. ako imaš problem sa nedostatakom RAM memorije, treba nam slika Task manager - Processes - Memory . Malwarebytes uništava viruse koji jedu RAM. Osim toga, ako koristiš Chrome obavezno instaliraj Extenzije : AdBlock for Youtube, AdBlock i AdBlock PLUS jer ima gluposti na internetu koje pokupiš a da ni ne znaš. Osim toga, dosta ljudi nije svjesno koliko aplikacija pokreću zajedno s Windows, pa to treba sve zaustaviti, bolje shortcut na desktop uraditi nego imati aktvnu app kao što je Cortana, Skype i ostale gluposti koje malo ko koristi svakodnevno :
    https://support.microsoft.com/en-us...ndows-10-9115d841-735e-488d-e749-9ba301d441e6
     
    Last edited: Dec 25, 2020
    iPlay and Aldiin like this.
  13. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    ozivi ti temu staru 4 mjeseca :D
    ovo sve sto si napisao stoji i to bi trebao svako da zna i da radi na svom racunaru
    ali prva i najvaznija stvar sada je uzeti SSD od barem 240 GB a pozeljno i veci,jer su im opale cijene ...i onda ces nakon svih normalnih instaliranja programa i ostalog,imati oko pola SSDa popunjeno a pola neka uvijek stoji prazno...jer je poznato da SSD radi sporije ako je vise napunjen.
    sve ostale budalastine stavljas na storage HDD...pa i igrice...ovako ja radim

    i nakon svakog updatea ili vece nadogradnje windowsa ,kada se instaliraju updatei...otici na disk cleanup i obrisati staru instalaciju
     
  14. Pionir

    Pionir Overclocker

    Mislim da je momak imao sreće s ovom porukom, jer sam ja imao obe situacije. Ako vidiš poruku, imaš knap windows update download naspram slobodni prostor, riješi se (većinom) automatski roll back. Ali, ako je download veći i nemaš system resore, bolje nemoj guglat, nego instaliraj windows ponovo i sve pobriši.