All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. selvin

    selvin Moderator

    Slazem se, ali to je ono sto motoru godi. Stevie-eva druga rečenica. To je ok. Međutim za potrošnju, sve je gore zimi, osim klime.

    Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
     
  2. Mujka

    Mujka Komšija

    najbolje bi bilo da primarius dmr odradi jednu analizu potrošnje na 0c vs 20c :D :D :D
     
    dmr likes this.
  3. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Pozdrav radni narode :) vidim ovdje se zahuktalo oko potrošnje, idealnih uslova za rad motora itd. Srećom pa niste blizu, bilo bi i hvatanja za gushu :p :D pa da diskusiju okrenem u drugom pravcu s pitanjem: došlo vrijeme da se rješavamo jette, pa šta bi bilo najbolje uzeti max do 7000KM. Vidim u tom rangu ima dosta Citroena C4, ima dosta Fiata, ima Pežova 307 i 407, Renola, Ford Focusa, Seat Ibitza, poneka Astra H, možda i poneki Hyundai i20 itd. Nisam fanboy nekog od brendova, samo da model generalno nema neki veći problem i sl.
     
  4. NAILS

    NAILS Moderator

    Šta god uzmeš nakon te Jette, bice avion. Samo nemoj Fiata. Sretno.
     
  5. XTRage

    XTRage Veteran foruma

    Kad ubacis ekologiju u jednacinu i da ECU moze odredjivati tajming i kolicinu ubrizgavanja sve postaje mnogo komplikovanije.
    Oni cheater-ski VW dizeli su imali i snagu i nizu potrosnju i nisku generaciju PM cestica ali naustrb mnogostruko veceg izduva NOx nego je dozvoljeno i visoke temperature u cilindrima.
    Cak i danas im je egr ukljucen samo izmedju 17 i 33 stepena vanjske temperature, mimo tog podrucja dobija motor samo frisak zrak.

    Start&stop gasim uvijek.
     
    nFare likes this.
  6. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Tnx drug. Malo sam čačkao po jubitu i vidio da neki youtuberi i automagazini Fiat Grande Punto preporučuju kao jako pouzdano vozilo sa malo kvarova i malom cijenom održavanja.
     
    dams82 likes this.
  7. aNaToMiC !

    aNaToMiC ! Overclocker

    Punto sa jtd motorom je skroz fino gradsko auto. Fini motori, potrosnja ko upaljac, da ne kazem manja od dmr-ove oktavije.

    Sent from my CLT-L29 using Tapatalk
     
    dmr and kolinsb like this.
  8. Aldiin

    Aldiin Overclocker

     
    kolinsb likes this.
  9. dams82

    dams82 Komšija

    Grande Punto je pristojno auto, naravno ako ti odgovara veličinom. Ako ne prelaziš mnogo godišnje najbolja opcija 1.2 benzin.

    Sent from my Mi 9T using Tapatalk
     
    kolinsb likes this.
  10. Haker

    Haker Veteran foruma

    Punto najjeftiniji za održavanje, pusti te priče nemoj Fiata.
    C4 teško za 7k da je dobar primjerak, to je više oko 10k
    407 je dobar auto a nije na cijeni mada su već stari i prešli boga oca

    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     
    dams82 and kolinsb like this.
  11. NAILS

    NAILS Moderator

    Kvaliteta enterijera granici sa Daciom. Ali obzirom da se sve gleda kroz socijalu, kako da trosi manje od litre i da je sto jeftinije, onda neka ostane na Jetti.

    Ima li neko na forumu da voli auta jbt.
     
  12. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    Ne kontam ti komentar, ali ni najmanje. Naravno da mi ne treba vozilo od preko 100kW i 150hp. Jettu 2 sa 40kW sam uzeo jer mi je to bilo prvo vozilo i prva registracija me je izašla oko 650KM i o tome sam TADA itekako morao voditi računa jer sam polisu plaćao 100%. Da kupujem vozilo od 2000KM, tvoj komentar bi bio na mjestu, jer bi to bio prelazak sa jednog magareta na drugo i možda bi bilo logično zaključiti da mi je potrošnja jako bitan faktor a ovako ne znam na osnovu čega si ti to zaključio, jer ja nigdje nisam ni naveo da vozilo mora trošiti kao upaljač (niti sam ja spomenuo da punto mora biti 1,2 ili 1,3, nego su kao preporuku to navele druge kolega, a ja sam ga spomenuo kao preporuku s jubita, doduše nisam naveo da se jedna preporuka odnosila na model Grande 1,3 75ks a druga na Bravo 1,9 120ks, pa kome šta odgovara). Pod održavanjem sam mislio da se podrazumjevaju standardni servisi, a njihova cijena zna itekako varirati od vozila do vozila. A koji to normalan čovjek ne gleda da ne prođe što jeftinije i za neku lovu dobije što bolje?
     
  13. NAILS

    NAILS Moderator

    Komentar nije upucen tebi.
     
    kolinsb likes this.
  14. dams82

    dams82 Komšija

    Zašto ljudi kad trebaju preporučiti nekom nešto ne uzimaju u obzir da je preporuka drugom, a ne sebi. Čovjek je napisao šta su ključne stvari i prema čemu se treba ravnati. Želi auto za koje nije skupa registracija, da je povoljno održavanje, da nema posebno poznate mane koje mogu da skupo koštaju, a ne zanimaju ga visoke performanse, nikakav luksuzni enterijer. Zašto ne i dacia sandero, zanimljiv autić za skromnije ljude...

    Sent from my Mi 9T using Tapatalk
     
  15. NAILS

    NAILS Moderator

    Evo ti sta mozes uzeti za te pare a ne postoji auto iz iste klase, pa i manje, da je jeftinije za odrzavanje:

    https://www.olx.ba/artikal/42185156/opel-vectra-2008-1-9-dizel/

    https://www.olx.ba/artikal/37804391/opel-vectra-c-facelift-cdti-1-9-110kw-150-ks/

    Kontam ja da tebi ne treba sedan, Mozda bi Polo onda bio najbolji izbor. Ili Astra H. A ti slobodno uzmi Punta pored ovoga sto se mene tice. Ja bih prije vozao tvoju Jettu nego Punto, Bravo-a ili nesto iz njihovog kataloga. Kako vec rekoh, sretno sa kupovinom ali imaj na umu da kvalitetom ne moze jeftinije od Fiata.
     
  16. selvin

    selvin Moderator

    I ti @NAILS svoga konja hvalis. Jos da Qler uleti sa Mondeom, XTRage sa Mazdom, Tale sa Peugeotom i imamo standardni teferic na temi. Svakom je njegovo vozilo best buy, to smo apsolvirali davno.

    Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
     
    Neraa likes this.
  17. Bio_Sam_Zmijanac

    Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

    https://www.olx.ba/artikal/42013356/peugeot-308-1-6hdi-reg-17-12-2021/
     
  18. Mujka

    Mujka Komšija

    https://www.olx.ba/artikal/41198156/volkswagen-jetta/
     
  19. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    @NAILS A ne kontaš da mi ni ovih 825KM ne treba (cifra se odnosi na tu vectru koja je odlična ali...)? :) :) :) naravno bilo bi nešto malo manje jer nemam usluge, ugovora, ali je to opet jako velika cifra o kojoj ja (a mislim i većina drugih) vodim računa...

    https://ibb.co/K658cxD
     
  20. NAILS

    NAILS Moderator

    selvin
    Ne vozam ti ja vectru c niti sam ja favorit jednog brenda. Vec sam prije pisao da je Opel postao trash. Ali je vectra c ono sto njemu treba: jeftino auto za odrzavati, mali servis i filteri su par markica, koje moze dobiti za te pare sa plinom 2008 god i sa kozom. Ja je sebi ne bih nikada uzeo. To sto je vectra b jedino auto u mom vlasištvu nije jedino koje vozam. Ali nije fer da se slikam sa tudjim kolima. Sto se mene tice, preporucio bih mu BMW ali bih vjerovatno tada dobio ban sa foruma. Tako da nisi mogao vise pogriješiti sa: "svoga konja hvalis".

    Eto samo ova dva modela, 308 ili Jetta, su par svjetlosnih godina od Punta. To je moja poenta.

    kolinsb
    Ima vectra c sa 1.9 dizelom, 74kw. Mada nije to bio razlog linkanja vec cisto da vidis sta ima za te pare.
     
    kolinsb likes this.