Električni romobili

Discussion in 'Generalna diskusija' started by kvaju, Nov 12, 2021.

  1. kvaju

    kvaju Komšija

    Na početku mi je bilo gejasto, no sad razmišljam o kupovini jednoga :D

    voza li tko ovo, imate li preporuke nekih modela?

    Uzeo bi nešto malo jači model, ono da more preko 100kg bez problema povući uza stranu, i baterija da bar može 50km, dali je to izvedivo?

    Koji brand gledati, vidio sam da hvale Segway, i da ih ima dobavljivih i u BIH
     
  2. NaLe!

    NaLe! Aktivista

    Vozio prošlo ljeto m365 pro, teta me pokupila na zebri (vozio 6-7kmh) i poslato dalje. Mišljenja sam da nije najsigurniji oblik prevoza, najviše zbog malih guma i nepripremljenih trotoara, ako ne znaš dionicu, svako malo silaziš i prtiš ga preko trotoara. Doduše, za učestale dionice 3-4km, meni puno bolje nego paliti auto.

    Sam m365 mi se pokazao skroz stabilnim, vozio sam i po mokrom i po suhom, nisam uočio problem s balansiranjem i proklizavanjem. Uz manje brdo skroz kilavo (12% uzbrdica, brzina padne na 7-8km/h nakon 30m). Baterija bez problema 32-36km normalnije vožnje, u modu najveće brzine. Sporiji mod i eco sam samo uključivao kada bih nekome drugome dao skuter. Obavezno voziti s upaljenim prednjim i zadnjim svjetlom, a i kaciga nije na odmet.
     
    kvaju likes this.
  3. Lamagician

    Lamagician Komšija

    Pridruzujem se savjetu za kacigu i svijetla.

    Inace, vozim 2 godine M365 Pro i presao sam nekih 1200 km sa njim do sad. Nikada nijedan problem, pali, vozi, puni i samo svako 2-3 sedmice provjerim jel pritisak u gumama dobar. Sa punom baterijom uspijem preci 43km s mojom tezinom od 89kg. Ja ga koristim uglavnom za odlazak na posao (dnevno 18km), ponekad za za cas do prodavnice ili poste ali vozim u Becu po biciklistickim stazama tako da ne znam kako je za vozace u BIH, vjerovatno zavisi za koju dionoci se planira koristiti.
     
  4. Haker

    Haker Veteran foruma

    Ja ne vidim kako se ovo može voziti po našim cestama i trotuarima. Ne kontam šta fali biciklu, ništa ti neće biti od okretanja pedala.

    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     
    aNaToMiC ! likes this.
  5. NaLe!

    NaLe! Aktivista

    Meni bicikl nije odgovarao, jer stanujem na 5. spratu, zgrada bez lifta, a lokalni jalijaši ne dozvoljavaju da išta ostane zavezano. Tako da mi je ova opcija najbolje odgovarala. Ovo ide lagano u gepek, ili da se uznese, 12kg. Mada iskreno, u jutro zna biti "zanimljivo" voziti kad je hladnije. Isplačem se redovito zbog naočara. Ja nisam napravio nešto pretjerano, oko 200km sveukupno za jednu sezonu.

    Dobra stvar je što za m365 imaš strašno puno dijelova kod nas.
     
  6. kvaju

    kvaju Komšija

    Ma najvise radi toga sto se ne usafunjam od znoja. Da krenem na posao, i vratim se s njim i po gradu cesto vozam sitne relacije poslovno da ne palim auto bezveze, jer poslje mi parking problem, jednostavno ga nema.


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
     
    Lamagician likes this.