Pomoc oko sastavljanja file servera

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by Vedo, Dec 4, 2018.

  1. BiceBolje

    BiceBolje Overclocker

    Iz mog iskustva, procesor na file serveru jedva da radi išta, ali ne znači da moj uzorak korisnika išta znači. Među njima je i jedna firma koja se bavi grafičkim dizajnom (20-tak korisnika). Imaju velike fajlove, i usko grlo je uvijek gigabitna ethernet konekcija. Prošle godine samo nadogradili diskove, tj. zamijenio ih s 8 TB Red Pro modelima. Radi se o nekom HP Proliant serveru (zaboravio model), starom oko 10 godina. Ja bih, da sam na vašem mjestu, probao naći neku workstation-level ploču sa barem dva mrežna utora s Intel mrežnim čipsetima, ostalo može kako je navedeno. SMB Multichannel radi na verzijama Windows Servera 2012 i novije, i odlična je stvar za fault-tolerance kao i povećavanje propusnosti. Moram spomenut da je 5600G bukvalno bacanje para na file-server koji neće imati priključen monitor 99% vremena. NVME će pomoći u brzini, ali trebalo bi napraviti neku redudanciju, kolega je već spominjao TRIM, ali definitivno neki backup obezbjediti (open source Duplicati radi solidan posao).
     
    Last edited: Jan 13, 2022
  2. SamiRX-8

    SamiRX-8 Komšija

    Kod tih advokatskih kanc. i ostalih koje rade slične stvari smo stavljali NAS i tu su se svi spajali što se tiče dokumenata, programi i ostale tantavice su ostajali na serveru ako su ih imali. Obično svaki NAS ima opciju da se napravi LAG, ali onda i switch treba biti upravljivi i iole kvalitetniji, što kolega reče, zbog brzine i u slučaju da kojim čudom crkne jedan port.
     
  3. BiceBolje

    BiceBolje Overclocker

    SMB multichannel teoretski može na glupim gigabit switchevima ostvarit i više od 1 Gbpbs ako su naravno klijenti također spojeni sa dva kabla na taj isti switch. Nepraktično, ali testirao sam, ide. Ali super je i ovako, dva ili više klijenata pristupat će brže na server koji je spojen sa dva kabla ili više, a posao će se rasporediti i na CPU jezgre. NIC Teaming preporučeno odraditi na Windows serveru.
     
  4. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    Evo neko prodaje server,mozda moze posluziti

    PiP: Server | Hardware Base Forum

     
  5. Almir

    Almir Komšija

    Davno sam za svoje potrebe digao freenas, ovako jedna diy solucija ko voli da se oko toga igra, serverske komponente su bučne i skupe, kod mene je na serveru star hardver ali sa novim hardverom tipa ssd i nvme to leti, ali uglavnom usko grlo bude mreža ali sa 2 intelove 1gb gartice to se može fino srediti.

    Uglavnom 3 diska u 1 pool sa opcijom da ako crkne jedan disk sve i dalje radi, tu je jedan ssd kao keš da to sve leti...svaki user ima svoj folder, čak i ako on obriše nešto ili neko imaju snapshotovi da se to vrati.

    Svemu se može pristupiti sa linuxa,aple,smb kako je kome zgodno...

    Jedino kad plex radi cpu skače, a kad se igra sa fajlovima ugl je mreža problem.

    Sve ip kamere šalju tu svoje fajlove, preko zasebnog jaila tu su torenti, svi kodi useri vuku fajlove sa tog serva i to radi bez laga..backup dropboxa i gdrajava tako da vazda nekih aktivnosti ali cpu ne skače još je to kod mene sve staro...
     
  6. BiceBolje

    BiceBolje Overclocker

    Skuplje jesu, ali ove modernije tower konfiguracije (entry level serveri) jako su tihe.
     
  7. Vedo

    Vedo Moderator

    Naruceno sve, ploca je na kraju ASRock Taichi X570 ( https://www.asrock.com/mb/AMD/X570 Taichi/index.asp ), ona ima 3x m.2 nVme slota. U sva 3 slota idu 980 Pro SSDovi. E sad jedno pitanje, posto je CPU 5600G, jer mi je bilo glupo kupovati graficku za 5600X (navodno 5600X ne radi nikako bez dedicated grafe), citam ovo:

    As such, the 5600G has 24 lanes of PCIe 3.0 connectivity compared to 24 lanes of PCIe 4.0 found on the Ryzen 5000 models for the desktop PC

    Hocel' ovo sta bottleneck-ati ove 980Pro nVme SSDove?
     
  8. Vedo

    Vedo Moderator

    Stiglo sve, sastavio PC, ali ne posta tj samo crn ekran. Na ploči greška 98. U manualu nadjem "0x98" da znači "DXE_CON_IN_CONNECT", Google ne pomaže.

    Dilema mi je oko spajanja napojne na ovu ploču, iznad CPUa imaju dva slota, jedan je 8 pin, drugi je 4 pin. Medjutim napajanje Seasonic S12 III ima samo 2x 4 pina, koje sam skupa spojio u taj jedan 8 pin.

    [​IMG]


    EDIT:
    Nevermind, apdjetao BIOS putem USBa i evo ga radi Ok.

    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Last edited: Feb 4, 2022
    Reventon and forzamilan like this.
  9. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Vecina B550 i X570 maticnih su izasle prije 5600G, tako da treba uraditi bios update kada se uzima ovaj cpu.
     
  10. Vedo

    Vedo Moderator