All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. selvin

    selvin Moderator

    To da je vraćena kilometraza, to je bilo jasno kod kupovine. Kod koga si ono kupio? A to sto te majstor levati, ili nadji drugog ili inter auto ako neces da se nerviras. Na kraju te izaslo mozda 100-200KM skuplje, a rijesio si za dan umjesto za 7 i opet bi bilo pitanje.

    Sent from my SM-F711B using Tapatalk
     
  2. Almir

    Almir Komšija

    Tesko je auto kvalitetno pregledati, ja sam skoro uzeo fabiju, mlada garancija, mala kilometraza za po gradu l, ubrzo se nekako upalila lampica zuta motor- znaci moze biti svasta, prvi put poniste samo gresku navodno nema nista hoce to nekad tako po iskustvu iz ovl servisa, reko ok, auto je mlado i mala kilometraza, kroz 2 dana opet ista greska opet pravac ovlasteni, kaze sada nam treba duze da ispitaju, valjda neki senzor za protok, tek kad su to skinuli vide da je neki mali hladnjak malo pusta i curi i ide na taj senzor, preporuka skode da se vozilo ne vozi i taj dio da se zamjeni naravno sve u garanciji i freee, 7 dana bez auta dok dio stigne ugradnja...auto se vozilo dva dana opet greska i opet servis, nelagodno njima a i nama, opet skidanje ispitivanje ceka se odgovor skode itd da bi na kraju bila razvodna grana tj senzor, ali se mijenja komplet i naravno i taj dio u garanciji i sl
    Inace se auto moglo bez problema voziti nije se nista osjetilo na voznji, dok je gorila ova lampica
    Ugl nista se ovo nije moglo vidjeti na pregledu prilikom kupovine vozila...
     
  3. selvin

    selvin Moderator

    Pa ne možeš vidjeti u budućnost. Možeš generalno stanje auta pogledati i to je to, da ti neko pogleda očigledne stvari, što mi laici ne vidimo. Ali da ti neko garantuje da se nešto neće pokvariti sutra, to ne može. Meni su pogledali auto u ovlaštenom kad sam kupovao, kaže sve super, krenuli nazad kući, poderali ga na pravcu, upali se lampica. Riješili smo sve, platio prodavac popravak, ali nezgodno bilo čovjeku, kaže isto kao da me vara. U servisu govore to nije maloprije bilo, nismo mogli vidjeti, itd. Prije tog na mjesec dana je auto isto bilo u drugom ovlaštenom na redovnom servisu, naravno nije niko ništa znao unaprijed. Ja sam tu sreće imao što se pokvarilo dok je auto još bilo njegovo, da je bilo sutra, ja bih platio i mislio da me čovjek zaebao.

    Sent from my SM-F711B using Tapatalk
     
  4. Haker

    Haker Veteran foruma

    Za kilometražu jasno dok je magičnih 200-230k
    Za majstora kao i svaka grana, ima dobrih do groznih. Ako ne možeš naći puzdanog onda ovlašteni mada i to što se tiče majstora nije sreća, ali dobiješ račun i valjda neku garanciju da je urađeno šta plaćaš.

    Ja lično kada me krene zavlačiti otkantam odmah. Reci za deset dana nije problem, ali da upadneš u situaciju sutra, pa hajde sutra, pa hajde za dva dana i ispadne da ga se moljakaš da ti nešto uradi za tvoje pare.
    Inače takav je naš mentalitet za svakog majstora, od keramičara do automehaničara, nema reći zauzet sam. Naravno uvijek se može naći dobar i pošten, problem je što možeš proći i više njih dok ne nađeš majstora sa kojim si zadovoljan.

    Sent from my Pixel 5 using Tapatalk
     
  5. Reznor

    Reznor Overclocker

    Nije ni ovo zavrseno za dan, otac ce odvuci u cetvrtak ujutro, jer ja moram nazad. Puni termini, dijaspora dosla. Ali, za tih 100-200 KM razlike u cijeni servisa dobijem garanciju da ce to biti uradjeno kako treba, osim toga znamo ove ljude u Inter Autu i imamo povjerenja da ce to biti kako je dogovoreno.
    Da promijenim majstora i to je macak u vreci kao i kupovina auta, moze me potrefiti opet neko nedovoljno strucan. Eto ovaj izgledao kao posten i na kraju ispade gori nego onaj prije njega sto smo prekinuli saradnju.
    Za kilometrazu je bilo apsolutno ocekivano, ali mi je ok, s obzirom kakvo je auto u pitanju, za svaki auto se moze ispostaviti isto, nebitno koja marka, osim mozda ako odes na Audi plac u Njemackoj i kupis tamo, onda postoji mogucnost da pogodis kilometrazu i sve ostalo.
    Kupljeno je negdje u Tesnju, ima puno placeva s polovnim autima, ovaj je tek dosao na plac, a bio je generalno u vrlo dobrom stanju, kao sto jest i sada, samo eto nemamo historiju adekvatnu od auta, ni da li je uopste veliki servis odradjen.
    Da nije tad bio kupljen, otisao bi 100% isti dan, jer stvarno ovakav auto s maksimalnom opremom je tesko naci (panorama, led farovi, sva multimedija itd.) i po dosta povoljnoj cijeni za ovo godiste (sad je dosta skuplji zbog inflacije). Jednostavno naletilo tako.
    Mi smo poveli covjeka koji vec na slici moze vidjeti da li je auto udarano, sad kilometrazu s laptopom vjerovatno ne mozes utvrditi dok ne odes i ukucas broj sasije, imaju oni servisi sto platis da ti daju informacije gdje je sve auto bilo evidentirano, tako da mu ne zamjerim zbog toga previse.
    Ono sto navodim kao problem je sto odes nekom majstoru u nekom zabacenom mjestu da ti ceprka po autu ko ne zna sta radi, naplati ti to debelo i postoji mogucnost da ti napravi jos vecu havariju svojim neznanjem.
     
  6. Haker

    Haker Veteran foruma

    Jasno druže, tih 50k što je vraćen nije problem. Neko razjebe auto za 100k više nego neko što bi prešao 300. To je kocka sa poslovnim autima, svako može naići na loš primjerak. Bitno da ti sve radi, ti manji kvarovi su sastavni dio održavanja auta.

    A pravilo kod kupovine auta u kojeg nisi siguran kako je održavan, posebno iz uvoza, odmah sva ulja izmjenjati i veliki servis odraditi.

    Sent from my Pixel 5 using Tapatalk
     
  7. selvin

    selvin Moderator

    Pa nije 50k vraćen. Sad ima 50k manje nego prije 3 godine, znači može biti vraćen minimum 100k, a vjerovatno više. Voženo je auto.

    Sent from my SM-F711B using Tapatalk
     
    Haker and IdeMedoSumom like this.
  8. IdeMedoSumom

    IdeMedoSumom Aktivista

    @Reznor Nije kada bi 100% mogao znati da je to ta kilometraža. Ovako uzmeš auto s "pređenih" 180k, misliš da si bolje prošao od onog čije kupljeno auto ima 280k na satu, a na kraju ti moraš pola motora zamijeniti :confused:
     
  9. Eldorado

    Eldorado Komšija

    Ja prošle godine uzeo CC-a i generalno sam dobro prošao ali...

    Kilometraža okaci macku o rep, bila servisna knjiga al išarana odmah sam znao da nije tacna, drugi dan kad sam kupio to auto i došao kuci hajd onako da pogledam kad je šta popravljano nema servisne (lik izvadio) :D

    Naša "posla" ili švercerska to bi mater prodalo.

    Kad kroz nekoliko dana lik nabavio drugi CC kilometraža ista kao kod mene :D


    Tako da svaki polovnjak je lutrija nema pravila.

    Kad sve saberem i oduzmem opet nisam imao srecom vecih problema. Uradio veliki i mali servis, dopunio klimu, zimski set guma i to je to.


    Npr kad sam uzeo auto gorila lampica od brisaca ajd nasuo vodu ugasi se. Kad sam upalio prvi put da prska voda iscurila negdje prije nego što je došla do brisaca :D

    Al to su sitnice kablici koji se daju lahko dotjerati.

    Kontao sam uzeti onaj car invertical ili kako vec al necu da se razocaram :)

    Bilo bi 300.000+ a ne 240.000 standardnih.




    Sent from my Mi 9T using Tapatalk
     
  10. Almir

    Almir Komšija

    Servisne papirne su ukinute, nisam siguran od koje godine, mozda unazad 5g, sada samo digitalne postoje tako da znate :)
     
  11. suppa_FMB

    suppa_FMB Komšija

    Jel moguce njih krivotvoriti @dams82 ?

    Poslano sa mog Mi Note 10 Lite koristeći Tapatalk
     
  12. dams82

    dams82 Komšija

    Svemu će šverceri dohakat
    Mislim da nisu digitalne za sva auta, ali polako prelaze, samo što digitalnu upisuju samo ovlašteni, ja npr ne mogu ništa upisivati osim na papir...

    Sent from my SM-G990B using Tapatalk
     
    Eldorado likes this.
  13. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Ljudi misle da se auto vozi do 500k km pa se vrati na 220 i prodaje nama. Ne radi se to tako. Mislim rade amateri. To se krade nonstop po malo i niko ti ne moze uci u trag.


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
     
  14. selvin

    selvin Moderator

    Pa radi se nekad i vracanje 200k kad se odradi kod nas uvoz. A vracanje po 100k ide kod 90%+ uvezenih. To je ono standard. Kad se opere, sredi unutrašnjost i ispolira, skine mu na to makar 100k s pjesmom.

    To sto ti govoris si upravu, to rade i Balkanci i Rumuni i Turci, a vjerovatno su i Nijemce, Austrijance itd naucili dosad. Kod nas dodju na godišnji, vrate 30-50k, urade jos jedan servis, plate manju registraciju tamo i tako svake godine. Auto uredno po servisnoj i po kilometrazi, čak i u oficijelnom, a zapravo duplo prešao, duplo se servisira.

    Edit: Znam situaciju za čovjeka da se na servisu desio problem, bila kilometraza manja nego na tehničkom ili na prethodnom servisu, problem sebi covjek napravio, valjda vratio puno, kao nabrat ce do sljedećeg servisa, a morao valjda prije u servis.

    Sent from my SM-F711B using Tapatalk
     
  15. Qler

    Qler Veteran foruma

    Ja sve servise redovno upisujem u digitalnu servisnu. Znam da će to slabo ko cijeniti ovdje ali eto, imam sve evidentirano u ovlaštenom... sad je 149k prešao, još malo i 150k
     
  16. SamiRX-8

    SamiRX-8 Komšija

    Slabo ko i cijeni... Drug prodaje Golfa sa 150k na satu, od opreme ima podizače i klimu. Svi do sada su kukali kako nema komande na volanu, veliki display itd, a na kilometražu se niko nije ni obazirao.
     
  17. XTRage

    XTRage Veteran foruma

    Ovi moji ukinuli papirnu servisnu ima 15 godina.

    I ovu krizu nabijem, cijene lude, malo ko da ce uskoro mijenjati auto, moj plan da mijenjam svako 2 godine pao u vodu totalno.
     
  18. nFare

    nFare Komšija

    Ne cijeni golf klijentela, tu je bolje imati milion na satu i displej sa 200x100 rezolucijom nego očuvan primjerak. Generalno je pravilo ako hoćeš da si iole sigurniji kod polovnjaka, kupuješ neki non mainstream brend od prvog vlasnika a ne od švercera.
    I ova priča o nacionalnostima koje se bave lopovlucima isto nikad nisi siguran. Ja sam kupio od švabe, pun ko brod, radio u osiguranju, nikad nogom nije kročio u ovlašteni, ali sam bio siguran da se auto nije puno vozilo, na kraju izvadio iz njega zračni filter star 8 godina, fabrički, akumulator mi riknuo nakon 9,5 g. Ali to su sve "sitnice"
    Na kraju moraš imati i sreće...
     
  19. Reznor

    Reznor Overclocker

    Kakva su vama Subaru vozila, konkretno Subaru Forester, gledam ima ih par po 15k, za SUV je cijena kao povoljna…


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  20. nFare

    nFare Komšija

    Dobra, samo bi trebao da se razumiješ oko auta, da ćeprkaš gdje nabaviti dijelove, biti na nekom forumu radi informacija, jer da nađeš majstora koji neće kolutati očima kad im spomeneš brend je mala vjerojatnoća, ali evo sam siguran da dvojica sa ovog foruma ne bi :D
     
    suppa_FMB and Reznor like this.