Preporuka za novu konfu

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by MadbaLL, Jul 14, 2020.

  1. Reznor

    Reznor Overclocker

    Evo i ja imam zelju da nakon duzeg vremena vise iz neke znatizelje sklopim kakav pc u budzet varijanti
    Posto je ovo sve neki eksperiment, zelio bih sklopiti neki pc da moze pokrenuti vecinu novijih naslova, komponente ne moraju biti nove, te ne bih se bacao u neki veliki trosak, nista ekstremno, samo da nije nesto bas prestaro.
    Za pocetak sam mislio nesto ovako:

    i7-4790K
    Z87
    16 GB RAM
    Za pocetak RX560/580 graficku pa uzeti nesto bolje/jace nekad kasnije?

    Ili je bolje da idem na Ryzen neki, ne znam koji bi parirao i7-4790K, 2600 je slab?

    Ispao sam iz fazona, ali odavno imam zelju opet sklopiti neku konfiguraciju, ostalo mi kuciste, napajanje i jos par nekih komponenti.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  2. Aldiin

    Aldiin Overclocker

    Ne znam koliko si upucen, ali ta platforma je iz 2014-te godine..
     
  3. Reznor

    Reznor Overclocker

    Jasno, nakon duzeg razmisljanja ipak sam shvatio da mi treba nesto svjezije, ali opet neki socijala racunar, nista pretjerano :D

    Uglavnom, namjena i dalje ista, vise bi sluzio kao neki workstation, storage, i na kraju za povremeni rad, a gaming nije u prvom planu, ako pokrene WoW, SC2, SW Battlefront 2, taman ce biti, akcenat na CPU da ima vise core-ova, da podrzi stvari tipa kompajliranje, virtualizacija, emulacija i sl.

    Znaci budzet bi bio nekih 500-600 KM za maticnu, cpu, ram i mozda neki ssd ili hdd.

    Napajanje, kuciste i jos neke periferije imam otprije, ostao mi je stari Athlon X2 240 koji sam na preporuku ovdje davno bio sklopio, od tad sam ispao iz PC fazona.

    Gledao sam malo, to bi bilo slijedece:

    MBO: B550M-DS3H (ili neka da ima 4 ram slota, 2 PCI-E slota za neku mozda buducu nadogradnju)
    CPU: AMD Ryzen 5 5600G (Vega 7 iGPU)
    RAM: 16 GB

    Moze li ovo proci, sta mislite :D
    Gledao sam i X99, imaju varijante s 2 CPU, ali i to je malo staro i DDR3 je.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  4. chenta

    chenta Aktivista

    Izaslo bi te to vise od 500-600 osim ako ne mislis nesto polovno uzimat, jedno 750-800 gledajuci cijene na olx. Treba ti brza memorija da se upari sa ryzenom (po mogucnosti 3600mhz), ispod 3200mhz nemoj.
     
    Reznor likes this.
  5. DiabolicX

    DiabolicX Novi član

    Sve to brate što si nabrojao izaće te skuplje od toga što ti namjeravaš da platiš,samu B550 nećeš ni polovnu naći ispod 250....300 maraka,moj ti je savjet ak0 nisi sad neki megaloman za komponentama i ako ti komp neće služiti ya neku posebnu namjenu da ideš na B450,njih sada možeš naći po pristupačnim cijenama a još dugo vremena ce biti dobre,sa Ryzen 5 5600G nećeš ništa dobiti posebno osim što imaš integrisanu grafiku a koja iskreno i nije nešto,moj ti je opet savjet ići na nešto jeftinijhe opcije tipa ryzen 5 1600x,ryzen 5 2600 i još kupiš npr polovnu gtx 970 kojima je takođe opala cijena i imaš sasvim solidan komp, koji će moći da uđe u raspon novaca koje planiraš da potrošiš
     
  6. DiabolicX

    DiabolicX Novi član

  7. Picoooka

    Picoooka Aktivista

    DiabolicX likes this.
  8. DiabolicX

    DiabolicX Novi član

    Artic je svakako bolji samo ne vidim iz oglasa da li je i kontrolor sa njima u paketu mada koliko vidim da nije,za ovaj white shark i ne znam čiji je ali u zadnje vrijeme sve više nalijećem na njihove proizvode,sinoć mi lik reče da misli da se radi o firmi iz Hrvatske ! Iskreno da ti kažem dvoumim se pošto radim nekom momku komp a on hoće ove RGB zezalice,našao sam mu po gotovo istoj cijeni i ovo kućište https://www.olx.ba/artikal/44405611/arctic-cooling-p12-pwm-pst-a-rgb-3-piece-pack/ međutim problem kod MSa je što rade šestopinske konektore i što često znaju da uvale kućišta sa kontrolorima koja ne odgovaraju opisu tako da sam se bačio u razmišljanje a to nikada ne završi dobro ;)
     
  9. Picoooka

    Picoooka Aktivista

    Vjerovatno mu nije adekvatna ploca za ove bez kontrolera .Moze se naruciti i sa kontrolerom kod njega,ali je skuplje naravno.
     
  10. DiabolicX

    DiabolicX Novi član

    Ploča ima podršku ali u toj podršci i jeste problem,ploča je gigabytova i ima onaj RGB Fusion 2.0 ,jednom sam radio nekome komp i imao sam velikih problema sa tim fusionom 2.0 pa me pomalo strah i upustiti se u experimentisanje sa njim zato sam i mislio preko kontrolera da idem,mada sam našao još jednu povoljnu opciju a to je takođe kućište koje mi izgleda extra (gore sam greškom unio pogrešan link) https://www.olx.ba/artikal/45501070/gaming-kuciste-ms-armor-v710/ dolazi sa četiri argb ventilatora a pošto MS nije skup još dva se mogu dodati na vrh po pristupaćnoj cijeni
     
  11. chenta

    chenta Aktivista

    Ne znam kakav je za fanove ali ja koristim RGB Fusion za led trake u kucistu i radi bez greske. Trake spojene na 4 pin 12v headere na ploci.
     
  12. DiabolicX

    DiabolicX Novi član

    Ja sam imao problema sa fanovima tako da mi se nešto ponovo i ne rizikuje sa njima zato više i vučem ne neki kontrolor
     
  13. Picoooka

    Picoooka Aktivista

    Onda uzmi to kuciste i kupi jos dva ista MS venta RGB i tjt .. i meni se gadi fusion 2.0 jer sam imao problema sa aorus waterforce x 360,a fusion i aorus engine su ga cesto prepoznavali kao 240.

    Sent from my M2007J3SY using Tapatalk
     
  14. DiabolicX

    DiabolicX Novi član

    Ma gore je meni bilo što sam se izblamirao pred likom zbog tog fusiona 2.0 jer je ispalo da sam ja nešto zeznuo i od tada sam rekao F2.0 više neće pod moje prste :mad:Ne mogu da griješim dušu ima raje koja kaže da im je fusion extra stvar ali što se tiče mene daleko mu kuća:)
     
  15. nivla

    nivla Komšija

    meni pc stoji na stolu i bas mi smeta i led na power dugmetu, da ne govorim buka koju stvaraju ti jeftini ventilatori, znam da je to ko neka furka, ali me vise odbija nego sto privlaci
     
    p4ja likes this.
  16. Reznor

    Reznor Overclocker

    Kod mene MacPro 3,1 ima samo jednu ledicu i to za power, koja je bijela i neprimjetna
    Bilo bi dobro da ima malo jos kakvih ledica, bas izgleda dosadno ovako :D


    [​IMG]
     
  17. DiabolicX

    DiabolicX Novi član

    Znaš kako se kaže ,,veži konja gdje ti gazda kaže,, lik plaća i hoće da mu se komp sija ko Pariz noću stoga će to i dobiti :);) šta ja znam nisam ni ja neki ljubitelj doga pogotovo u mraku kada još gledaš TV a komp ti je u vidnom područiju o_O
     
  18. Picoooka

    Picoooka Aktivista

    Sve se to moze softwerski upaliti ili ugasiti i naravno smanjiti osvjetljenje tako ko god mrzi RGB hardwer to ne treba da mu bude prepreka za kupovinu jer kao sto rekoh sve se moze turn off.
     
    DiabolicX likes this.
  19. dmr

    dmr Veteran foruma

    Sta bi bilo pametno sada kupiti a sto se tice cpua i maticne? Je li 9700k jos uvijek dobra i bolja kupnja od nekog novijeg i5 6 jezgrasa?
     
  20. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Nije. Cak je bolji novi Alder Lake i3. Osim ako su bitne multithread performanse, tad je najbolje ic na neki 3900X ili slicno.