Grijanje/hladjenje u kuci/stanu i potrosnja

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Reznor, Jan 7, 2023.

  1. BiceBolje

    BiceBolje Overclocker

    Osim ako imaš mogućnost skladištenja energije.
     
  2. ibran

    ibran Aktivista

    Moje mišljenje ako i dođe do poskupljenja struje da će to biti mizerno u odnosu na EU, s tim što bi građani BiH trebali imati subvencije od države na električnu energiju, kao što imaju i zemlje koje su bogate plinom i naftom. Nešto se priča o nekim ograničenjima na domaćinstvo da se limitira potrošnja do neke potrošnje kao za sve potrebe kućanskih aparata i zimi kada se koristi električna energija za grijanje i ako prelazi neke limite koje oni još nisu odredili. U svim gradovima BiH je bila razvijena industrija prije rata i sada su ti kapaciteti neiskorišteni i ne mogu govoriti da nemaju izgrađenu infrastrukturu.
     
  3. ECeh

    ECeh Novi član

    Ne treba zaboraviti strasna zagadjenja koja imamo u BiH, a posebno odredjeni gradovi poput Sarajeva, Kaknja, Visokog, Tuzle, Zenice imaju ogromne probleme. Subvencijom i podrskom za grijanje na struju i na solarne panele bismo pomogli i rjesavanju i smanjenju zagadjenja u zimskim periodima. Da ne govorimo efekte koje ima na zdravlje, na lijecenje... Za pocetak olaksati proceduru za dobivanje dozvole za postavljanje solarnih sistema, zatim omoguciti da se isti koriste za "licnu" upotrebu, jer sistemi koji imaju pretvarace i baterije nemaju potrebe prodavati EP visak struje.
    Cak je bolje i prodati struju na nasem trzistu po nizim cijenama zarad dugorocnih koristi.
     
  4. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    Ti kao da ne zivis u BiH.
    Pa u RSu su uveli od januara 2023. blok tarifu i upravo to...imas tri razreda i svaki razred razlicita cijena i gornja granica potrosnje.
    Prvi razred su stavili potrosace do 500 kW a realnost je takva da porodica sa 4 clana ne moze se ugurati u tih 500 kW...tesko i sa tri clana ako se kuha i pece i pere na struju.
    Drugi razred su od 500-1500 kW i tu je cijena veca i treci su ovi preko 1500 kW mjesecno.

    U BiH nista nije mizerno,jer ako poskupi struja 10%,svi ostali dizi cijene 30% i tako sve redom ide...kod nas nema drzave da kaznjava,da regulise,da napravi socijalni program za siromasne...kod nas udaris po svima i to je to i tako svi u lancu.
     
  5. selvin

    selvin Moderator

    Do 500kWh se vala moze uklopit bez grijanja, da ne znam sta drugo radis, osim da si neodgovoran, ako imaš iole stedljve uredjaje. Ako hoces i da se grijes, plati vala više, ne vidim u čemu je problem. Zar je rješenje da digneš cijenu isto i onome što troši 1000-2000 i neni sa 50kWh? Pragovi su najrealniji.

    Sent from my SM-F711B using Tapatalk
     
  6. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Ja sa grijanjem ne potrosim 1000kwh. 800-850kwh. Tako da 500kwh za normalnu upotrebu je zaista ok. A cetvoroclana je porodica i jos ja prljam gardarobe za troje.

    Led rasvjeta,A++ i A+++ masine su po kuci. Kuha se na plin. Peče na struju. Masine rade svaki dan po neka a cesto i sve odjednom. Bez grijanja nikad preko 500kw


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
     
  7. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    Dobro je ako moze tako.Iz RSa pocetkom januara sam slusao neka udruzenja i govore da ko kuha i pere i sve na struju,da ne moze biti 500 kW.
    Kod mene dvoje u kuci i ide do max 300 kW a radi velika skrinja i zamrzivas konstantno.
    Oni su mislim najveci potrosaci kod mene...ovo ostalo sve je po potrebi...rerna,ringla,bojler pola godine na stuju,pola na grijanje.
     
  8. Haker

    Haker Veteran foruma

    Ja sam nisam često kući, sprižim 400.

    Sent from my Pixel 5 using Tapatalk
     
  9. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Ljudi zive ralicite zivote. Neko ne ide na posao a jede pitu svaki dan i hljeb se pece svaki dan u elektricnoj peci. Furaju se jugoslovenski lusteri sa 6 sijalica po 100w. Jos uvojek ima obodin frizider star 45godina i gorenje vec masinu iz titinog doba. Takvim sigurno ne moze bit 500kwh


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
     
  10. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    Pa nije bas da se normalan svijet bahati
    A precijeni ti exYU tehniku...ma koliko bili dobri ti prastari uredjaji...svi su davno zavrsili na otpadu :D
    Obodin mi nena imala...crko prije jedno 20 godina a radio 30

    Nego realnost je da je malo 500 kW i svi cemo prije ili poslije upasti u ovu drugu kategoriju...i bez grijanja na struju.
     
  11. dams82

    dams82 Komšija

    Kod mene npr jedno brojilo koriste dva domaćinstva, tako da ni pod razno ne može bit 500kw nikad... I takvih kuća ima mnogo...

    Sent from my SM-G990B using Tapatalk
     
  12. Neraa

    Neraa Aktivista

    Citavom svijetu je struja poskupila ne znam zasto te cudi da ce nekad i kod nas? Jesu ti krivi i ovi sto se griju na plin/ugalj/drvo/pelet sto je plin/ugalj/drvo/pelet poskupio il su samo "klimasi" najgori od svih?
     
  13. selvin

    selvin Moderator

    Pa razdvojit brojila :)

    Btw. za ovaj limit do 500 u RSu. Ako se ne varam ako trosis 600, samo 100 placas po skupljoj struji. Ne znam da li ce EP BiH slicno odraditi sa nivoima, ali imalo bi smisla. Da zadrze ovu cijenu do 500kWh, a da stave poskupljenje na vece potrosnje.
     
    Neraa, zippoo and dams82 like this.
  14. DSA

    DSA Aktivista

    Ako se imaju iole noviji uredjaji i led rasvjeta, moze se proci sa 500 kwh u kuci. Ja zivim u kuci sa dva sprata i petoclana je prodica. Od toga je troje djece a znate da djecu bas briga za struju i stednju. Grijanje je plinsko. Kuha se na plin i topla voda je iz plinskog bojlera. Od velikih potrosaca znaci samo je rerna na struju. Od onih mamo manjih a koji su stalno ukljuceni tu su frizider, zamrzivac. Masina za ves kao i susilica radi svaki dan (troje djece), a vikendom to bude i vise tura pranja i susenja. Ponukan ovom temom evo jutros sam bas pogledao zadnji racun i vidim 480 kwh. Znaci ovo je bez ikakve posebne stednje. Kad bi se djeca dicplinovala vjerovatno bi se to spustalo i prema cca 400. Kao sto neko ranije rece, vrlo su bitni noviji (stedljiviji) uredjaji.
     
  15. Patton2410

    Patton2410 Veteran foruma

    Meni u januaru doslo 25km struje.
     
  16. Reznor

    Reznor Overclocker

    Sad gledam ovaj zadnji rekordni racun 712 kWh. U zadnje dvije godine nikad nije preslo 500kWh, prosjek je bio u zimskom periodu 300-350kWh, a prosle godine je peak bio 466kWh, pretprosle 220kWh za citavu godinu, s tim da meni plinski bojler nije spojen s vodom, moram vodu odvojeno grijati, a koristim i za sudje, jer imam gornju i donju banju spojenu istom linijom, da ne palim posebno onaj mali u kuhinji, koji ionako ima mali kapacitet.
    Kad sve uzmem u obzir i stavim na papir, jedini veliki potrosac u svoj prici je konvektorska grijalica, potrosila je prema nekoj racunici 500/700 kWh.
     
    Last edited: Feb 17, 2023
  17. DSA

    DSA Aktivista

    Uh ti konvektori bas gutaju struju..strasno
     
  18. dams82

    dams82 Komšija

    Kod mene za 14 dana potrošeno 350 kw veće tarife i 400 kw manje, bilo je hladnijih dana, ali prošli mjesec je tačno bilo 700 veće i 800 manje za 29 dana (tako je čitano u tom rasponu).

    Sent from my SM-G990B using Tapatalk
     
    DSA likes this.
  19. BiceBolje

    BiceBolje Overclocker

    Imam jedan Trotec konvektor u spavaćoj (oko 20 m2) upaljen 24 / 7 i naštiman na 24 stepena. Pali se kad njegov termometar spadne ispod 21. Efektivno ne znam tačno koliko se odrazi na potrošnju, ali procjena za prethodni mjesec je između 30 i 40 KM.

    Planiram i to zamijeniti s inverterom kao i što sam u dnevnoj koja je 35 m2. Kao što sam već pisao, sve je neizolovano, gradnja s kraja osamdesetih, zadnji sprat, ravni krov bez moderne izolacije. Inverter je za 24 / 7 grijanje dnevne potrošio oko 40 KM.
     
  20. DSA

    DSA Aktivista

    Kolko je to u parama