Odabir i kupovina TV-a

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by Neo Bahamut Zero, Jul 18, 2007.

  1. iPlay

    iPlay Komšija

    Philips više nikad u moju kuću neće ući. Srećom pa je bio još u garanciji kada su krenuli problemi sa Display-om. Na kraju sam dobio K.O. i uzeo Samsung ponovo.
    Treba ići na provjerene brendove (Samsung, LG ili Sony) i uvijek uzimati TV sa 5 godina garancije.
     
  2. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Kod punice LG stradao ekran, ne znam tacno model ali je LED 4K 120Hz, bio na servisu i opet je u kvaru, boje blijede, bijela vuce na plavu.
    I meni je bio stradao stari LED Samsung, isti taj kod oca sa manjom dijagonalom radi evo 12 godina. Kod sestre prije par godina Samsung 4K otisao ekran. Tako da nema pravila. Samsunzi su doduse stradali poslije garancije, a LG u toku garantnog roka.
     
  3. dams82

    dams82 Komšija

    Ja sam imao Philips, bio je spor katastrofa, na kraju završio kod oca i crko... Ne bih ga više, hvala. A Samsung imam onaj 6400 7-8 godina, grom mu spalio matičnu, ja našao polovnu i zamjenio, ekran nema nikakvih problema. Ovaj drugi Q60 od novembra 2019, takođe odličan. Mislim da Samsung najviše daje spram cijene. Ima mnogo boljih televizora od LG ili Sony, ali koštaju previše brate... Ako bih opet kupovao gledao bih Samsung, kao alternativu možda Hisense ili TCL.

    Sent from my SM-G990B using Tapatalk
     
  4. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Kod mene opet prastari samsung iz 2008-9 ekran ko mlijeko a jwdnom crkla ploca od strujnog udara. Drugi samso 48H6400 elektronika ko sat a ekran pobudalio. Mjenjao mu jednom pozadinsko osvjetljanje. 250km platio. Bolje je sad dosta al i dalje se vidi da slika nije kao sto je bila. Ove godine cu aBd kupovati novi TV. Nameracio sam se na Sony 65" X90J ili K mozda ipak K jer je noviji. Malo sam citao i J ima neato malo bolje performanse local dimminga koliko se sjecam a sve ostalo je bolje kod K. Cijena im je u 20-30km tako da to ne igra ulogu.

    Ako neko ko prati TV scenu ima neki pametniji predlog u toj cjenovnoj klasi i dijagonali neka kaze. OLED ne bih. Ne mogu to ostaviti zeni i djeci u ruke,gdje ce tv na YT bit na pauzi sat vremena i sl.


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
     
  5. mobsterc

    mobsterc Overclocker

    Meni su zadnja 3 tva Philips, i samo Philips kupujem zbog ambilight-a. Nikada nikakvih problema.
     
  6. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    Popravio se Philips sto se tice puno toga...citao neke recenzije modela za 2022. i 2023. ali brend kao brend ne ulijeva sada povjerenje,kako su vlasnici drugi a i kvalitet generalno.
    Evo na EISA nagradama su skoro sve njihovi modeli na 1. mjestu ali opet ne bi ga ni ja pored Sony-ja ili Samsunga iz vise klase.
    O Oledu ne razmisljam jer ja televizore previse i ne gledam...a i nekako mi je najbitnija pouzdanost kod televizora.Moze biti i malo losija slika ali neka traje 5+ godina,da ne razmisljam.
    Do sada sam imao srece sa televizorima...mislim da mi nikada nijedan nije crkao...jest u jednog GoldStar-a iz osamdesetih pozelenio ekran nekada poslije rata :D
    Ovo ostalo sve sto sam kupio,radi i dan danas...Aiva guzicar,ima mu preko 20 godina,radi kao prvog dana...LG LCD iz 2010. godine,radi jos uvijek,eno ga u vikend kuci...Sony iz 2014. model a ja ga kupio 2016....radi kao singerica ,evo ga u drugoj sobi,spojen mi sa racunarom,koristim ga kao ekstended monitor i Samsung evo iz 2020.,kao doksa,u dnevnoj sobi :D
     
  7. mobsterc

    mobsterc Overclocker

    Zato dobijes 5g garancije i zaboli te..
     
  8. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    Pa to ipak treba uganjati kada su one akcije, obicno oko NG i crnog petka.
    Do sada nisam nikada uganjao 5 godina,vecinom 2 bude.
     
  9. mobsterc

    mobsterc Overclocker

    Imas npr na ekupi da dokupis za 35km dodatne 3g na tv do 2k. Do 3k je 70ak itd.
     
  10. NAILS

    NAILS Moderator

    Jedino skidam kapu philipsu sto ima 3.5mm audio izlaz. Danas samo optički koriste a hajd, koliko ima zvučnika sa optickim.
     
  11. iPlay

    iPlay Komšija

    Da, i moj Philips 50PUS7xxxx (nešto) koji sam prije 2-3 godine imao je bio spor. Tada sam ga platio 1.400 KM. Kolega je imao sličan model samo su kod njega problemi krenuli nakon 2 godine kada je garancija istekla. Na kraju su mu ipak nekako izašli u susret (zbog jaranske varijante) i riješio je problem tako što je uzeo drugi neki drugi LG i doplatio.

    Uglavnom Philips nikome ne bi preporučio, a jedino što mu valja je Ambilight.

    Drugi TV, koji je kod klinca u sobi, TLC 42" 4K AndroidTV sa 5 godina garancije (bio na akciji za 670 KM) isto ne bi preporučio. Ne znam kakvi su sadašnji modeli, ali ovi Entry modeli su banana. Tada sam za 100 KM više sam mogao dobti Samsung 42" Seriju 7 koji je brži i ima dosta bolji display. Gledanje HD kanal preko EON Aplikacije nije moguć jer slika ledi dok zvuk ide normalno.
    Uglavnom za njega ima dodatnu CI karticu tako da imam sve kanale, ali ih ne može vraćati unazad.
     
    dams82 likes this.
  12. Haker

    Haker Veteran foruma

    Za entry level dobiješ onoliko koliko platiš.
    Generalno za TV se protegneš koliko možeš ipak se ne kupuje svake godine, a koristi se non stop. Ja sam prvi pogriješio što nisam na još bolji i veći išao. Za djecu ili starije što samo gledaju kablovsku koji bilo je ok.

    Ja sam Panasonic kupio, znam imali super plazme i kupim LCD i koja greška. Eno ga i sada radi ali katastrofa panel. Samsung jeste stvarno neka provjerena kupovina ostali naprave seriju dobru dvije loše.

    Sent from my Pixel 5 using Tapatalk
     
    dams82 likes this.
  13. Haker

    Haker Veteran foruma



    Evo odličan video o Philipsu. Nisam znao da su ovoliko grohnuli i nije ni čudo što su televizori truba, prodali ime Kinezima

    Sent from my Pixel 5 using Tapatalk
     
  14. EL NINO CFC

    EL NINO CFC Veteran foruma

    Slabo da je sta ostalo od evropskih brendova nazalost. Neki su ili prodali ime ili promjenili totalni pravac.

    Nokia je sad iskljucivo b2b nema vise nista s consumerima. Dosadasnji Nokia consumer proizvodi sve kinezi prave.
    Siemens, Ericsson, davno otisli u b2b.

    Alcatel takodjer preuzeli kinezi.

    Ko mi jos pada od europljana jeste Withings, oni su francuski brend za health proizvode. Bili su prodati Nokiji pa je ponovo prethodni vlasnik kupio nazad Withings.
     
  15. donjapa

    donjapa Overclocker

    Da li neko zna koliko je LG napredovao u zadnjih 5 godina?

    Imam LG OLED 55" B7 i sad gledam da uzmem LG OLED 65" C2. Od pocetka mi je 55" bila na donjoj granici ali izgubio bitku kuci tako da sam morao ici na to. Sad napokon dobio zeleno svjetlo za 65" pa gledam sta cemo gdje cemo. Citam da je C2 odlican izbor, best bang-for-buck kako bi rekli. Rado bi na LG ostao jer sam prezadovoljan u zadnjih 5 godina.

    Hvala
     
    Last edited: Apr 19, 2023
  16. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    U OLED segmentu odlicni.
    Slobodno pazari.
    U LCD segmentu...ni blizu preporuke za trazeni novac.
     
    dams82, donjapa and NAILS like this.
  17. selvin

    selvin Moderator

    Ja bih išao na veći skok, 10" je malo. Barem sad na 70", najbolje 75" :)

    Sent from my SM-F711B using Tapatalk
     
  18. igor.g

    igor.g Komšija

    Cijena ne skalira kao sa 55 na 65, nego je derikoža za sljedeći size tier 77. Kad je bal... onda bi na G2 išao zbog 5godina burn in garancije, plus ~150eur za stand ako nećeš montirati na zid.
     
    donjapa likes this.
  19. donjapa

    donjapa Overclocker

    TV vec stigao, ide na zid naravno. Hvala vam na preporukama, a tebe Selva ako budem slusao razvod ne gine.

    [​IMG]
     
    NAILS, selvin, zippoo and 3 others like this.
  20. zoi

    zoi Veteran foruma

    Tijesnom većinom izglasao povećanje budžeta u kućnom parlamentu, da si zahtjevao 77" raspala bi se koalicija :D
     
    donjapa likes this.