Sastavljanje kompa, jednostavno ili komplikovano?

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by Multi_Solar, Dec 3, 2006.

  1. Multi_Solar

    Multi_Solar Novi član

    Valjda pisem u pravoj kategoriji, ako ne onda se izvinjavam moderatorima i nek pomjere thread gdje mu je mjesto.

    Nisam bas u toku sa ovim danasnjim hardverskim trendovima pa me interesuje koliko je danas tesko sastaviti racunar iz dijelova koje bi kupio kod razlicitih prodavaca?

    Na mom starom racunaru (star skoro 7 godina) imao sam mali problem, ne mogu da odvojim maticnu od kucista. Ploca je pricvrscena nekim plasticnim nitnama (zakovicama, ili sta je to vec ne zna ni ja) koje su neodvojive i kad bi ih "odvalio" vjerovatno vise ne bi mogao staviti maticnu nazad u kuciste.

    E sad kad budem uzimao novi racunar pa kod razlicitih prodavaca kuciste i maticnu da li cu imati problem to sastaviti bez muka? Treba li mi nekih posebnih vijaka ili sta ja vec znam ili cu sve potrebno dobiti uz kuciste i maticnu? (i ostale komponente)

    Isto tako se prilicno "bojim" napajanja. Nekako imam osjecaj da necu sve prikljuciti gdje treba i da ce sve da izgori. :D :D
     
  2. Dog_Father

    Dog_Father Moderator

    Nije komplikovano. Vijke ces dobiti uz kuciste, nekad i uz maticnu. Sto se tice napajanja, ne mozes promasiti.
     
  3. Dr. X

    Dr. X Novi član

    Sve je to jednostavno. Uz bilo koji dio hardwera dobiješ uputstvo, a uz matičnu dobiješ knjižicu koja ti govori sve što trebaš znati o sastavljanju i gdje šta zabosti. Samo moraš biti siguran da su svi djelovi kompatibilni sa matičnom da se ne bi zeznuo.
     
  4. Multi_Solar

    Multi_Solar Novi član

    Hvala vam, sad mi je već lakše. :) :lol: Nije mi baš problem to šta gdje zabosti na matičnu ali nisam bio siguran za uklapanje matične u samo kućište.

    P.S. Off-topic: Gornji post sma pisao bez čćšđž jer inače tako kucam al' u zadnje vrijeme pokušavam da se naviknem na ova naša slova pa mi postovi različito izgledaju, nekad sa a nekad bez tih slova. :)
     
  5. Peacemaker-HS

    Peacemaker-HS Aktivista

    Vjeruj mi, bices jako zadovoljan i ponosan svojim dostignucem. Samo polako, provjeravaj i ZIF prvo pa druge varijante 8) Bice provala, javi nam, ja se tim provalama ne smijem zajedljivo nego iskreno posto se i meni *molex* znaju dan danas desiti :D
     
  6. syss

    syss Veteran foruma

    isto tako se lako može desiti da nešto nećeš dobro spojiti, onda ćeš nositi cijeli komp na servis gdje će ti ga presložiti, pa će ti to još dodatno naplatiti... moj savjet: ako nisi siguran - nemoj.
     
  7. Multi_Solar

    Multi_Solar Novi član

    Pa dobro nije sad bas da ne mogu pratiti uputstva i da nemam neko najosnovnije znanje ali o mozda malo starijim komponentama. Recimo PCI-E slot nisam nikad vidio u zivotu, :lol: ali mi je AGP prilicno poznat. :D

    Najvjerovatnije cu uzimati nesto krajem godine ili početkom nove pa ćemo se svi lijepo ismijat' kad nešto spržim. :p :D

    Kad je uopšte najbolje uzimati, mislim što se tiče cijena, prije ili poslije Nove?
     
  8. Zeleni

    Zeleni Network Ninja

    Ne zaboravi narukvicu protiv staticnog elektriciteta :)
     
  9. syss

    syss Veteran foruma

    zašto imam osjećaj da će mu narukvica biti najmanji problem :D