8800GTS i 4 GB RAM-a - Vista ili dual boot?

Discussion in 'Operativni sistemi, aplikacije i programiranje' started by dj_vux, Oct 10, 2007.

1. dj_vux

dj_vux Aktivista

Znaci, ako nije jasno iz naslova - imam 8800GTS (EVGA, 320 MB, SuperClocked), jutros na 2 GB RAM-a koje sam vec imao dodah jos toliko, RAM je TakeMS - cijena u Genelecu za 1 GB je 46 KM bez PDV-a :smt005 pa kontam tesko da ce padati jos, da "grabim" dok je vakat.

Elem, posto XP prepoznaje samo 3 GB, kontam preci na Vistu ali sad ne znam kakvo je stanje sa driverima, performansama, dostupnim programima itd itd. Molio bih da me neko upuceniji posavjetuje - preci na Vistu ili praviti dual-boot?

Hvala unaprijed.

2. Vedo

Vedo Moderator

Vista 32bit ('obicna' :) ) ti takder nece prepoznati vise od 3 gige, ako zelis da uzivas u 4 gige onda ti ne gine 64bitna verzija XP-a ili Viste, svejedno je.

3. dj_vux

dj_vux Aktivista

A ne navedoh kompletnu konfiguraciju, mozda sam treb'o...

ASUS M2N
    5200+ AM2
    4 GB DDR2-800 TakeMS
    8800GTS
    250 GB HDD

Znaci 64bit XP ili Vista... jel' bas svejedno ili "nije svejedno" (k'o u reklami :lol:)?

4. Vedo

Vedo Moderator

Imas jaku grafu, tako da bi mogao probati Vistu 64bit radi Crysisa i sl. (Dx10 fichersi). Skoro da je svejedno, imas par programa koji ne rade na 64bitnom OSu, odnosno rade, ali moras skinuti njihovu 64bitnu verziju ;) Progooglaj malo, naletio sam na par stranica na benchmarke pod raznim operativnim sistemima, ali razlika je +/- 5 - 6 % koliko se ja sjecam.

5. jeretik

jeretik Komšija

Ja bih na tvom mjestu prešo na Vistu skroz. Nema nikakve potrebe da glumiš dinosaurusa, fino instaliraj SAMO najnoviji OS, bez brige o dual bootu i kompatibilnosti i uživaj. Ionako, ako ti baš zatreba, lako ti je naknadno napravit dual-boot.