9070xt ili rtx 5070ti

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by nVidia, Jun 3, 2026 at 6:49 PM.

1. nVidia

nVidia Aktivista

Dvoumim se izmedju ove dvije kartice, interesuju me vasa licna iskustva, koju biste preporucili

2. dino73n

dino73n Veteran foruma

To je pitanje koje muci pola interneta.

Snaga je tu negdje. DLSS i FSR su se vrlo prilblizili. Mada Nvidia i dalje vodi. A i cijena to govori.

Ja sam kupio 5070ti al mislim da je razlika od 500km ipak pretjerana. Moj glas bi isao za 9070xt

Takodje ulogu igra i konkretan model.

Edit
    Dodao bih jos i da 5070ti ima strasan OC potencijal ako te to zanima. Da se odsarafit da stigne 5080

Svaka ide +400mhz na gpu i +2000mhz na memoriju. Samo treba biti iole pristojan model da hladjenje to moze hendlat. Mora se pojacat i power draw za 10% pa povremeno potegne i 330W sto je na stock 9070xt normala.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Last edited: Jun 3, 2026 at 7:00 PM
  3. nVidia

nVidia Aktivista

Planirao sam uzimati za koji mjesec, da prodam svoju 3070 i dodam jos za noviju. Puno mi je 2200KM za 5070ti, gledam na piku da se nova 9070xt moze naci za oko 1600-1700KM

4. p4ja

p4ja Komšija

Racunaj i na drivere, da te od od crvenih moze malo vise glava zabolit, iako ni zeleni nisu bas najstabilniji zadnjih godina.

5. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Ja bih rekao nijednu od te dvije, nego RX9070 non-XT. Mozda 10% slabija od 9070XT ako i toliko, a potrosnja se vrti oko 200-220W. Cijena, zna bit osjetno niza. A isto se da overclockat, da se zapravo i flashat bios od XT koja otkljuca power limit na 300W (ali ne i shadere). Tako otkljucana je u 1-2% sa XT. Ali mora se imat kartica sa 8-pinskim konektorima, to ne moze na ovim retardiranim “Nvidia” konektorima.

6. dino73n

dino73n Veteran foruma

Ja sam inace malo vise na crvenoj strani iako trenuntno imam zelenu. Doduse imam i crvenu u drugom kompu. 9060xt

Ja ne znam sta znaci to da driveri nisu ok. Ne znam jesam li ikad u zivotu dozivio neki crush ukoliko ga nisam izazvao overklokingom.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

7. zoi

zoi Veteran foruma

Ne znam kako se može povlačiti i dalje ova priča kad su zeleni izdali whql drivere kakve su izdali ranije ove godine. Ja nikakvih problema zadnjih godinu i po sa AMD drivers nemam.

Obje su top kartice i sa je razlika u 100 do max 200 KM rekao bih Nvidia ali sa ovim današnjim cijenama AMD.

Shameless plug, imam 9070XT na prodaju :D

8. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ako je tako velika razlika u cijeni onda moja preporuka za 9070 XT. Razliku mozes iskoristiti za bolji monitor npr.

9. nVidia

nVidia Aktivista

1440p monitor, ne bih nista dirao, kakvu uzmem, takvu bih i koristio, ova 3070 mi je dosada dovoljna bila, cisto upgrade za buducnost

10. igor.g

igor.g Komšija

9070 non XT jedino ako nađeš model sa dual biosom i da je 2x8 pin. Ako je ušteda minimalna onda XT da se ne cimaš.

11. nVidia

nVidia Aktivista

Nisam jos skupio novac, do tada ces vrlo vjerovatno svoju prodati, gledam prvo da svoju 3070 prodam pa onda dok skupim uzimati drugu...

zoi likes this.