All about Arduino // ESP8266 // Raspberry Pi

Discussion in 'Generalna diskusija' started by black, Aug 11, 2015.

1. SpookyMoO

SpookyMoO Komšija

Rpi3 je star vec. Ovo cudo od petice je druga prica. Nevjerovatno sta su skrpili u onako malu stvarcicu

Sent from my Xiaomi 15T pro using Tapatalk

2. SpookyMoO

SpookyMoO Komšija

Evo privodim kraju jos jedan hobi projekt, meteoroloska stanica, bmp280 senzor za temperaturu, vlaznost i atm.pritisak i pms5003 za pm 1, pm2.5 i pm10 cestice. Koristio sam esp32 heltek LoRa plocu koje sam imao u steku, posla nekog 3 dana. Sve sam sklepao, podaci se preko MQTT salju na moj rpi5 i proslijedjuju na domen. Recite mi kako vam se svidja:) https://meteo.drkarabeg.ba
    Podaci se osvjezavaju svakih 12 min. Stanica se upali, izmjeri podatke, posalje na web i zatim ide u deep sleep. Za sada koristim externi punjac kao izvor napajanja. Nisam jos kuciste rijesio to je iduca stvar, pa kontam sad kako da to sve sklepam i napravim nesto funkcionalno. Trenutno stoji na balkonu na kutijama od roletni 90% zasticena od vanjskih uticaja za sada dok to ne rijesim.

zippoo, Aldiin and EL NINO CFC like this.
  3. NaLe!

NaLe! Aktivista

^ Ako bude trebalo pomoći oko CAD dizajna i 3D printanja, javi se.

Aldiin likes this.
  4. SpookyMoO

SpookyMoO Komšija

E Nale vjerovatno kako mogu da ti dam specifikacije da isprintam neki 3d print od abs plastike.Bitno je zastititi od vanjskih ut8caja a dole ostaviti resetku ds moze zrak ulaziti. Sta bi trebalo da ti posaljem?Radis li ti to slucajno? Pokusavam naci negdje da ima neko slicne komponente ali nisam uspio

5. NaLe!

NaLe! Aktivista

Iskreno, ABS još nisam printao, najviše zbog loše ventilacije u prostoriji gdje su printeri, ali to se da srediti. Za početak zbog brzine, lakše je da odradimo u PETG, koji će izdržati do 55-60°C bez problema. Kad usaglasimo model, možemo i ABSom.

Najlakše da pošalješ par slika i komponente koje koristiš, da pokušam naći specifikacije za 3D modele, ako ne nađem ništa, morat ćeš mi poslati okvirne dimenzije i dimenzije rupa (gdje se veže).

6. Aldiin

Aldiin Overclocker

Kako si montirao ovu stanicu na balkonu, možeš li postaviti koju sliku? Radim slično nešto, pa da vidim otprilike kako izgleda.

Jesi li razmišljao da montiraš mali solarni panel kao napajanje a onda iza panela da staviš kučište?

Projekat ti je za deset, interface odličan, radujem se nastavku :D

7. SpookyMoO

SpookyMoO Komšija

Pa kolega @NaLe! mi printa tek tj zavrsio je kuciste. Pa aBd sve to pakujem i bice slika usput. Sad to ne lici ni nasto
    Trenutno stoji na kutiji od alu roletni povezano na powerbank. Ovo je na slici trenutno ahhaha al zahvaljujuci Naletu bice to fino ispolirano.Powerbank je 10000mAh, otprilike traje baterija nekih 5-8 dana po procjeni, nisam jos uspio da u cjelini testiram. Vjerovatno ce ici solarno napajanje neko sa baterijom ili postojecim punjacem. Imam jos dva powerbanka od 5200mAh. Koristim dok ovaj veliki punim tj koristicu. Ploca je Heltek LoRa V3.2 bazirana na esp32 , mali digitalni bmp280+aht20 na jednom soc-u, te laserski pms 5300 particle sensor. Ploče imam dvije, posto sam imao neki projekt koji je propao a vezan uz meshtastic i long range komunikaciju, sjetih se da imam ovo pa da iskoristim. I svidja mi se kako je sve ispalo, pogotovo sajt. Podaci se salju preko MQTT na rpi5 u kuci a on dalje obrađuje sve i plasira ostalo
    Hvala [​IMG]

[​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]

Last edited: Jul 6, 2026 at 4:35 PM
  8. SpookyMoO

SpookyMoO Komšija

Spakovano sve i šalje podatke. Samo jos na zid da okacim, dok alat donesem da rupe izbusim i okacim.[​IMG][​IMG][​IMG]

9. SpookyMoO

SpookyMoO Komšija

Gotovo [​IMG]

kvaju and EL NINO CFC like this.