All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. XTRage

XTRage Veteran foruma

Onda nesto nije okej, najprije senzor pm cestica, to je cest kvar.

Koliko u kilometrima ?
    Prije 2021. bi moralo ici 500, poslije je realnije 300 zbog full 6d i 6e normi.

2. XTRage

XTRage Veteran foruma

Vecina auta i nema nikakvu lampicu ili poruku, maksimum maksimuma sa trenutnim normama je 1000km, a velika vecina auta i motora je u rasponu 150-400.

3. dams82

dams82 Overclocker

Ne znam jbg ko kad ga ja ne vozim, ali svaki dan je u pokretu, ima raznih relacija nije ono da je strogi loko, ali svejedno voli da regeneriše i nikad nije izbacio nikakav kvar. Ima 6 godina auto, oko 250k prešao, sve uredno....

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

4. Qler

Qler Veteran foruma

Joj I mondeo je svako malo radio regeneraciju. Nema lampice, niti skoče obrtajima jer kako sam ja skontao ima diznu koja direktno ubrizgava i možeš prepoznati kad staneš ima na auspuhu drugačiji zvuk, i ona potrošnja u leru ode na 2.6l/h

Sad na cls podigne obrtaje malo (u leru je na malo preko 500rpm kad je normalno) i motor huči što kaže sin ko da nam je sportsko auto :)

5. AggressoR

AggressoR Komšija

Caka je sto 99% vozila nece upaliti nikakvu lampicu dok cisti dpf. Tako da j voznji neces ni primjetit pogotov ako se konstantno kreces. U gradu gdje stalno stajes mozes jedino primjetit po broju obrtaja (visociji u praznom hodu) i mozda malo dima.

Lampica se vecinom pali kad je dpf vec u gornjim granicama zacepljenosti pa ti daje na znanje da ne gasis vozilo nego da nastavis vozit dok zavrsi regeneraciju.
    Zato se i desi da se dpf zacepi i da raja misli da ne radi regeneraciju jer nema lampice, pa ne obraca paznju da ponasanje vozila i samo ga ugasi.

270 000km na alfi, nikad nije upalila lampicu, jednom je samo bacila gresku da je dpf zacepljen i da nastavim vozit ali i to je bilo zbog akumulatora (kad je los akumulator, baca sve moguce greske). Sreca na njoj se bas osjeti promjena u radu motora i smrad ako si u gradu.

Na puntu mozes jedino primjetit po obrtajima, 850 je standardno, kad cisti digne malo na 950, dim samo jednom baci malo bijelog i gotovo.

Isto golf 6 1.6, nista ne pali, samo malo baci bijelog dima.

6. dams82

dams82 Overclocker

Ja ne znam da postoji auto kojem se pali lampica kad radi regeneraciju, to je nebitan podatak za vozača, njegovo je da vozi, a tu radnju motorni računar radi u pozadini. Osim povišenih obrtaja pale se ventilatori i ostanu puhati par minuta nakon što se auto ugasi ako regeneracija nije završila pa se i tako može prepoznati.

7. ibran

ibran Aktivista

Po mom znanju DPF je konstruisan tako da sonda na ulazu u DPF mjeri pritisak izduvnih plinova, a tako druga sonda na izlazu iz DPF-a mjeri izlazni pritisak iz DPF-a. Kada se DPF počne zasičavati pojavljuje se razlika u pritiscima koji šalje signale upravljačkom softveru i tada se motor stavlja u režim pojačanog opterečenja da bi se čestice sagorile. Signalna lampica se u većini slučajeva pali kada je razlika pritiska blizu kritične tačke izduva.

Last edited: Oct 19, 2024
  8. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Meni se jednom upalila zuta lampica za DPF, kad je zena vozila par sedmica. U uputstvu pise da se auto vozi 5min na 2000 obrtaja ili tako nesto, pokrene se regeneracija i ugasi se lampica. Ima i crvena lampica, onda se mora na servis.

9. XTRage

XTRage Veteran foruma

Na toj kilometrazi je napunjenost pepelom vec ogroman faktor, cisto fizicki taj filter vise nema toliki kapacitet, sasvim normalno.
    Na njegovom mjestu bih ja njega preventivno ocistio, to je pravo vrijeme za to.
    Samo je muka skidati ga ako je a4 ili navise :D

A i senzori su bagovita roba, mogu godinama netacne podatke slati a nikad greske izbaciti, dovoljno je da npr. senzor pritiska pokazuje 20% nize vrijednosti od stvarnih i prepoli ti intervale izmedju regeneracija.

10. selvin

selvin Moderator

Ej majstore, pa kakva je to izjava... Logicno da ima auta sa lampicom. I ne samo to, logicno da je bitan podatak vozaču, da ne gasi auto.

11. XTRage

XTRage Veteran foruma

To je mozda vrijedilo tamo u vrijeme euro 4, sad je sto puta komplikovanije, u racunicu ulazi doslovce deset senzora i desetine parametara, izracunatog profila voznje, izracunate zasicenosti filtera, vise vrijednosti temperatura, vise vrijednosti pritisaka, kolicine ubrizganog goriva i i i…

12. dams82

dams82 Overclocker

Nije sreća audi

13. ibran

ibran Aktivista

Ma kod nas u dizel goriva vrlo upitne kvalitete, tako da me i ne čudi što ljudima pada na pamet odma ukidanje DPF i to skupo plate 300 do 400 KM žalo sno je to, ali mi ovdje ipak samo preživljavamo, 95% stanovništva.

14. dams82

dams82 Overclocker

Koji auto, navedi primjer, ja ga ne znam i ne kažem da ne postoji. Vozači uglavnom ne znaju ništa osim voziti, neki dan čovjek kaže neće nekad da mi zavregla, ima auto u posjedu dvije godine. Ispostavilo se da nije pritisnuo kvačilo jer ga noga boli, a do sad je pritiskao impulsuvno i nije znao da je uslov.

ibran likes this.
  15. XTRage

XTRage Veteran foruma

I kod mene ce biti veselo kad dodje vrijeme za to, odozogo ne moze dok je motor unutra, odozdo smeta most i poluosovina, vise ce me kostati ruke :(

dams82 likes this.
  16. forzamilan

forzamilan Veteran foruma

Lijepi benzin :)

17. AggressoR

AggressoR Komšija

Tu se vracamo i na ulje i specifikacije ulja.
    Huci zato sto upali ventilator na drugu brzinu da bi ohladio motor.

Vecinom vozila nemaju dodatnu diznu, nego imaju samo dodatni cikljus ubrizgavanja goriva koje ne sagori u cilindru nego zavrsi u dpf-u gdje gori.

E sad , vecina misli da se dpf zacepio sam od sebe ili zbog loko voznje gdje nema vremena za regeneraciju.
    (Moze trajat od 5 min do 20, nekad i vise)
    U 90% slucajeva je inace problem s turbom-diznama, gdje je lose sagorijevanje i dosta vise cestica zavrsi u dpf-u, pogotov motori koji trose ulje pa to sve zavrsi u dpf.

Znam sam slucaj gdje je skidan dpf, oprat, vracen, dijagnostika pokazala da je cist i nakon 7 dana dolazi frajer i kaze opet dpf zacepljen, trazi nazad pare jer po njemu nije ni cisceno. Ode na drugo mjesto, ocisti (za maglaj ili tesanj slao), i nakon 10 dana opet ista stvar.
    Ustanovilo se da je turbo gotov i jos ulje nasuto (posto mu je trosilo on dosipao) koje nije specifikacije za dpf (nizak udio pepela).
    Majstor mu govorio odmah da ima problem neki na motoru, ali svi su pametni pa je tvrdio da je sve OK.
    Kao pregledane su dizne i turbo, a nisu, i jos presutio za ulje.

Na kraju uklonjen skroz dpf, jer se ulja nakupilo u njemu.

18. AggressoR

AggressoR Komšija

Ne brini, i oni sad dolaze s dpf filterom.
    Benzin je sad s zajebancijama ono sto je dizel bio prije 5-10 godina.

dams82 likes this.
  19. dams82

dams82 Overclocker

Ima mondeo petu diznu prije dpf.

Qler likes this.
  20. Reventon

Reventon Veteran foruma

Samo sto dpf za benzin, tacnije gpf, ni blizu nece imati problema kao kod dizela i prakticno ce trajati vijek auta. Razlog tome je sto benzinci rade na dosta vecim temperaturama i cestice u gpf-u se sagore i na kracim relacijama. Ne moras ga voziti pola sata kao dizela da postigne temperaturu za regeneraciju.