Kinezi rade dobru robu...auta posebno. Obzirom da su sve nove firme i novi modeli,nemaju neku svoju vodilju i filozofiju ,pa je logicno da uzimaju ono sto je vec na trzistu. A trziste uzimaju kvalitetom i cijenom. Eno procita danas da je u BMWu pad zarade od 80 ili 87% u odnosu na proslu godinu. Kazu da u Kinu vise nista ne izvoze a Kina im bila vazno trziste. Okrenuli se kinezi domacim brendovima,koji su tamo drasticno jeftiniji,jer je EU uvela enormne carine. EU filozofija i politika oko eco gluposti je fakticki ugasila vlastitu autoindustriju i mislim da ce u svemu najgore proci njemacka autoindustrija. Trebali su nastaviti razvijati i nuditi SUS motore u svim svojim modelima i paralelno sa time praviti iste modele i sa elektro pogonom...a ne ove gluposti od hibrida i ukidanja SUS motora. Ovako su gurali tehnologije u koje se ne razumiju,gurali su struju a servisna mreza i interno znanje o elektricnim autima je ispod svakog nivoa. Onda inzinjerska rjesenja oko bateriaj i software...sve je to jedan obicni K. Pratim na fb neke firme koji servisiraju EV i koji pricaju otvoreno o tome i sta je dobro a sta nije...bukvalno niko nije napravio dobar EV. A po njihovim rijecima,najbolja inzinjerska i mehanicka rjesenja ima BMW kod EVa.
Haman @zippoo, nije bas Geely nova firma Iskreno, najprije bih od njih uzeo auto ako bi isao na kineza. Ovo na linku, ovaj manji je ako se ne varam Volvo XC40 kopija, barem motor-mjenjac kombinacija. A čitaš EV Clinic iz Zg ocigledno na facebooku Poprilicno pratim to sa njemackom autoindustrijom, jer moja firma radi za njih, bukvalno se pocinje osjetit ovaj VW cut vec sad. Sta ce biti za godinu, nek nam je Bog na pomoci. Sta su mogli bolje i jesu li mogli, ne bih ulazio u to. Licno mislim da bi ovaj kineski scenario kojeg gledamo dosao u svakom slucaju.
Ja nemam pojma nista o kineskim autima,ne pratim to uopste...ne znam ni brendove...byd znam ,xiaomi i evo ovaj geely a ima ih jos desetak haman respektabilnih. A da ,citam EV Clinic...znaju ljudi puno toga i sta sve rade...fakticki sami proizvode i software i hardware za popravke a zale se da ih proizvodjaci koce i da ih boli K za prodanim autima...bukvalno ne zele da dostave dokumentaciju serviserima na zahtjev.Sto se tice EU autoindustrije i politike/zakona...mislim da je tu politika odigrala vecu ulogu a kao i svugdje,politicari veze nemaju za sta dizu ruke i kakve ce to posljedice imati dugorocno. Evo sada na naplatu dolazi ono od prije 15 godina,kada je krenuo downsize-ing i forsiranje ekoloskih normi i nabijanje i poostravanje tih normi. Tjerali su proizvodjace da od najobicnijeg motora ,moraju ponovo izmisljati toplu vodu i raditi neke konstrukcije,izmisljati sto cuda a to se sve prenijelo na cijene a kasnije i na poskupljenje odrzavanja auta. Onda su po mom misljenju uletili svi u EV kao u neko takmicenje,ko ce napraviti bolji izlozbeni primjerak za kojekakve sajmove a ne da prave auta koja su prakticna za voziti,prakticna za odrzavati i koja ce privuci kupce. Nego su EV nabili cijene koje su tacno duplo vece od normalnih motora i dok je EU to subvencionirala,bilo je pionira koji su to kupovali i eksperimentisali. A sada kada bi EV trebalo da budu mainstream i da je to nesto normalno...imamo sve ove probleme,koji bukvalno sa svim odbijaju kupce...od cijene,do nepouzdanosti a najvise je do kurcobolje proizvodjaca,koji ne znaju nijedan sklop popraviti,nego je jedino sto znaju zamijeniti sve komplet i to fakturisati kupcu po cijeni od 10-15-30 000 eura recimo samo za hebenu bateriju. A kinez cijelo auto proda za te pare i jos je 10 puta pouzdaniji od evropskog smeca. Iskreno,ja bi sada bez ikakvog razmisljanja i istrazivanja kupio bilo koji kineski EV a ne bi nijedan Evropski i mislim da se ne bi zajebao.
Dovoljno je otići na stranicu Saturn.de i pogledati kako izgleda sekcija smartphonea, imaš Samsung, Apple i ostalo stotinu kineskih proizvođača od koji ja pola nikad u životu nisam čuo. To će biti autoindustrija 2030 Jednostavno to zastarjelo razmišljanje kako ti za nešto treba "knowhow", tradicija itd. ne pije više vode, Engine i suspension inženjering je jednostavno stvar prošlosti.
Cudi me kako kinezi ne iskopiraju neko auto a la Golf. Vjerujem da bi se to jos vise svidjelo europljanima uprkos tome sto je sad trending SUV i Cross suv. Mozda i imaju a da nisam upratio. Samo imena su im uzasna.
Ja sam sjedallo u turskog Togga kad je bio na sajmu u Zenici. Bio je model sa vjerovatno max opremom, 50k eura cijena za taj nivo opreme. Svidio mi se pravo, ne bih se bunio da ga vozim Nama u BiH je problem što nam je velika većina auta polovna i većina nas kupuje polovna auta. Lahko je bilo do sad sa SUS motorima kupiti polovno, a kad dođu ev bit će veselo.
Mislim da su dva razloga. Prvi sto ne žele plaćati penale VW-u za kopiju (jer EU to jedva čeka), a drugo sto žele da se riješe tog mišljenja kod ljudi o jeftinim kineskim kopijama. Slažem se to za nazive proizvođaca i modela, Geely Coolray mi zvuci kao jeftini kineski ventilator.
Zato cemo sa tim trendom i mijenjati auta cesce. I generalno ce imati kraci rok trajanja. Ne znam da je iko koristio 5 godina kineski telefon (taman bio najjaci model), dok za apple i samsung znam milion primjera. Pitanje je podrške, dijelova, servisa, itd. Oni toliko modela stancaju, da je model star kroz godinu-dvije i postane vrlo brzo bezvrijedan. Nesto slicno ce se desiti i sa autima, u malo drugačijem obliku.
BYD je originalno bio proizvodjac baterija za velike zapadne firme i samsung. Kada su skontali da mogu sami napraviti i to krenu raditi. Tako su u svakoj bransi uradili od televizora do telefona i evo do auta. Sto se tice zapadnjaka posebno njemačke kao najveće evropske ekonomije, oni dobijaju ono sto su zaslužili. Da ne ulazimo u politiku, ali kada uništiš poljoprivredu maloumnim regulativama, auto industriju plus uvedes sankcije zemlji od koje najviše uvozis sirovine, sta očekuješ da ce se.desiti? I neka se desilo. Kinezi su kvalitetom stigli u svemu i prestići će. Telefon ne koristiš pet godina kada ga ne platis kao bubreg pa ti lakše zamjeniti. Istina software na tim telefonima nije dobijao update kao samsung i apple ali i to se promjenilo, što se tiče hardwarea, pa isti je, isti ekrani isti chipset isto kućište Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Jaran traži 245 45 R18 I 275 40 R18 zimske, nema niko. Našli na unitrade Dunlop ove prednje al zadnjih nema... Ima li ko kakve u ovoj dimenziji?
Pokušaj ovdje https://www.gumeonline.ba/275-40-r18 Malo mi je glupo sto je uzeo samo dvije, jer u slucaju da ne nadje istog proizvodjaca izgledat ce bezveze. Bolje da je isao sa drugom dimenzijom jer ta je bas rijetka.
To je vec ok, ja razumio da je uzeo dvije. Koje je auto u pitanju, mozda moze neka druga dimenzija koja je popularnija.
Pa sta sad konkretno hoce? Ima kod mojih ljudi dimenzija i modela raznih samo nema dunlop. Hankook,Conty,Pirelli,Michelin Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Jbg, ako nema nema, moze i raspar, bitno je da je ista guma po osovini. Btw, sta je sa majagume, koliko vidim na sajtu ima ta dimenzija za naruciti?
Tako je, čak to nije raspar, par je dvije naprijed ili dvije nazad, može imati dva ista ili dva različita para. Sent from my SM-S911B using Tapatalk