All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. selvin

selvin Moderator

Kad se vec prica o gorivu. Ima neka dojava da Bingo preuzima Gasprom. Ne znam jesu li u toku pregovori ili sta...

2. selvin

selvin Moderator

To su balkanske oznake za "bolje gorivo" :D

3. Reventon

Reventon Veteran foruma

To bi bila odlicna vijest, Gazprom mi je najblizi, usput kad idem na posao, al nesto mi mrski ko i Hifa... nije ni da mi je Bingo nesto drag al et :D

Ionako imam osjecaj da je svo gorivo za nas iz iste kace

Last edited: Dec 16, 2024
    ibran likes this.
  4. Qler

Qler Veteran foruma

Ja u Sarajevu sipam na EP na stupu prema aerodromu. Hem mi je usput, hem je najjeftinije, hem sa onom karticom imam još 9pf popusta na to...

5. nivla

nivla Komšija

pa navodno ina-mol nabavlja i od gazproma i nema razloga da ga ne nabavlja od nis tj iz panceva, ako budu americke sankcije nisu, ide to lancano i na ina-mol tj ako nista ici ce iz daljih rafinerija tj sigurno ce biti skuplje

6. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Ma ne treba samo kupovati gorivo od ovih noname brandova. Zna biti svakakvog hamelja koji zna uništiti piezo dizne.
    Sjećam se da je Hifa jednom imala katastrofu od nabavke. Servisi dizni ubili pare.

7. dams82

dams82 Overclocker

Odakle li ti samo crpiš te informacije, možda radiš za tajnu obavještajnu agenciju ili imaš bujnu maštu....
    Šta znači no name brand? Ako kupuješ neki proizvod isti je kupio ga kod lokalnog trgovca u selu ili u tržnom centru u po Tuzle, tako je i sa gorivom, postoje dobavljači i trgovci, no name brand trgovca ne igra ulogu, veću ulogu ima promet neke pumpe ili čišćenje rezervoara na pumpi, količina goriva i pražnjenje do kraja, vrijeme točrnja u auta nakon punjenja tanka kad se sve uzburka unutra.... A dobavljači su uglavnom isti, pola malih pumpi sad stavljaju one table INA gorivo jer ljudi kontaju kako je to gorivo nešto bolje od nekog drugog.... A dizne crkavaju i u njemačkoj isto kao i kod nas, mislim da gore još više jer se drže onog servisnog intervala od 50k km, kod nas ljudi češće mjenjaju filter goriva nego švabo....

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

8. mobsterc

mobsterc Overclocker

Kako nema veze gdje kupis, pa cijeli pokret bio kod ovih slabijih zemalja EU da unutar unije mora biti ista kvaliteta jednog proizvoda, na kraju to uvedeno u zakon.
    https://www.klix.ba/biznis/vazna-od...litet-svih-proizvoda-mora-biti-isti/190322041
    Kada je rekao no name vjerovatno je mislio na ove sto imaju po jednu dvije pumpe, time i manji promet sto si i sam rekao da treba gledati. A pored toga, ne bi me iznenadila praksa da neko doda vode ili sta znam cega da napravi neku mizernu ustedu, bosnjo je to. Bude neko oneciscenje u rafineriji, tu seriju daju ispod cijene i ovi se jagme da kupe to i pomijesaju, ili kako je vec moguca malverzacija, nisam nesto istrazivao.

Banalan primjer, drug ima slasticarnu, pravi baklavu, i nije jednom morao mijenjati 'proizvod' jer neko odjednom promijeni kvalitetu svog proizvoda, pa je tako morao mijenjati brasno, maslo, cak i secer jer tacno zna kako jufka treba da fleksibilna ili sta znam, ne ulazim u toliko detalja. Ili tipa mora da mijenja omjer vode i masla u zavisnosti od serije klasovog brasna, to ne zna sta ce ga zapasti dok ne.otvori tu paletu.
    Da ne pricam o kvarljivijoj robi, tipa orah, gdje je prije par godina niie u cijeloj drzavi mogao naci orah dovoljne kvalitete.
    Nekog to ne bi zanimalo, ali lik je picajzla i hoce da je njegov proizvod svaki put identican, vecinu zaboli neka stvar, ocito gledaju da ustede.

Vjerovatno ima i reklame, ali svejedno nije kao da imamo puno na tu temu

Ja vjerujem da je za dizel manje bitno jer je konstrukcijski motor je takav obzirom da je dizel losiji derivat od benzina, odnosno manje rafiniran tako da bolje podnosi oneciscenja.

Last edited: Dec 17, 2024
    zoi likes this.
  9. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

U Audiju na TDI motorima mijenjaju filter goriva na svakom servisu iliti svakih 20-30k, zavisno od auta i stila voznje, benzinci svakih 60k.

dams82 likes this.
  10. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Ne vjerujem da ti je bila namjera al sad da mi je probat tu njegovu baklavu. :)

Ekstrauterina likes this.
  11. mobsterc

mobsterc Overclocker

12. dams82

dams82 Overclocker

Ode ti na baklavu, haman ti op'o šećer
    Mislio sam naprimjer neki fabrički proizvod, znači uveze ga dobavljač i distribuira po državi, isti je u lokalnoj trgovini kao i u tržnom centru. Tako i dizel, da li ga kupio na NIS pumpi ili kod lokalnog trgovca naftnih derivata koji kupuje od NIS-a, jedino je razlika ovo što napisah koliko se pumpa održava. A serija loše proizvodnje opet utiče na sve, ako je uvezen loš orah i svi ga kupe baklava će biti loša kod svakog slastičara, tako da isti slučaj i sa naftom što nam govori da nema mnogo veze gdje kupiš....

13. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Offtopic: De reci drugu da vrati one pudinge sa pocetka 2000-ih.
    Ontopic: Kod mene je benzinac (opel) sa osjetljivim injektorima. Kada ih ocistim radi 3-4 mjeseca i onda auto pocne stucati na paljenju, pogotovo kada je hladno.
    Majstor predlozio da zamjenimo jednu diznu pa da vidimo sta se desava. Drugi majstor predlozio da stavim aditiv ( Liquimoly) nakon cega su svi problemi na benzinu sa nasih pumpi nestali.
    A kada sipam vani BiH nemam tih problema.
    Jedino logicno objasnjenje je da je benzin na nasim pumpama nekvalitetan, i sto je veca EURO norma motora to su sanse za nuspojave vece.
    Evo i zanimljiv link na tu temu
    https://bihamk.ba/magazine/novosti/...e-gorivo-biti-jeftino-ako-je-nekvalitetno/786

14. Haker

Haker Veteran foruma

Sad moram probati tu baklavu

15. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa usput sam naveo i famozni primjer nutele, ti ocekujes isti proizvod a nije isti, zavisi odakle si ga uvezao tako da ipak moze biti razlike u trznom centru i granapu, s tim da su danas vece sanse da je u granapu bolje :D
    Isto eto i za losu seriju goriva iz rafinerije, ako hifa sve otkupi, ne mora znaciti da ce ostalima zapasti.
    Ja se vratim pa testiram, vise puta na hifi sam davao sansu, jednostavno nije to to, kada sam u obrtajima tacno se osjeti da nedostaje nesto. Probavao sam i aditive, desilo mi se i kod petrola jednom da osjetim to isto, bio b98, dosuo 95 jedno 40lit hajde reko na autoputu da to procistim i bolje je radio sa tom 95icom.
    Opet kazem, za dizel sumnjam da moze biti toliko razlike jer i da mu loz ulje naspes radi :D doduse ne ovi noviji, ali razumije se poenta, mada, opet, ne bi me zacudilo da se sutra sazna da neki na cisternu dodaju jos 100 litara necega da bi on imao mjesecno ekstra par hiljada, u njegovoj glavi da pokrije jednog radnika ili tako neka glupa prica.

16. Haker

Haker Veteran foruma

Emisija SAT je radila analizu goriva, testirali sa no name pumpe, brendirane i sa eu pumpe, isti k svuda. Koliko znam jedini su na ovim prostorima odradili takav test na kvalitetan način, jedino ako nije namjesten.
    Mislim da je ista situacija ovdje, znam ljude koji rade na dvije različite pumpe, drug na patrolu ovaj drugi na no name pumpi gdje dobijaju gorivo od INA, nema nikakvih muljaza
    Hifu zaobilazim svakako ostalo ne opterećujem se. Čak ni aditiv nisam nasuo ima tri godine

17. mobsterc

mobsterc Overclocker

A ukinuo je kolace i ostalo skoro u potpunosti, previse vremena oduzme, sada samo radi torte za vjencanja, rodjendane. I ja imam favorit koji je izbacio, kolac o cokolade i visanja, ali nema..
    :D
    Dobio sam par puta maksuziju, sto jest jest.

On topic:
    Koji stavljas, onaj za injektore? Ja sam stavljao od abro neke, probao sam i njihov octane booster, naspem b95 i njega na cijeli rezervoar, ali mislim da je gimmick, nijanse su u pitanju, ali kao i da je malo manje zivahan.

S druge strane, sipam plin u drugo auto na hifi jer mi je najjeftiniji (a da je usput) i ubjedljivo najvise smrdi, ali ne zamaram se, prije su ovi majstori za plin znali reci nemoj sipati tu i tu jer vide po filterima kakav je gdje plin. Vjerovatno ne odrzavaju te tankove, sta znam.

18. aNaToMiC !

aNaToMiC ! Overclocker

Drzim se gazproma(najjeftiniji)*, pa ep, i u krajnjem slucaju petrol(najskuplji).

*sipam 98 iskljucivo

19. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa eto vrati se opet na taj test, 27:30 pa vidis i na testu da nije sve isti k. Bukvalno na tabeli pisu razlike a oni i ne komentarisu, samo spominju broj oktana. A imas gore video sto sam kacio koji objasnjava da nisu oktani jedina metrika. A i pored toga imas primjer pumpe gdje su izmjerili 93 oktana u nekoj zemlji.
    Da ponovim i sto sam rekao za snagu, 5% na 100ks i 400ks je fina razlika. Kada vozim po gradu 60-70 ne primjetim nikakve razlike :D
    Ja se ne zalazem za to da vecina treba da se opterecuje, samo da razlike ima i moze postojati. I ja sam sipam i benzin i plin u drugo auto gdje je najjeftinije. Ovaj dio aditiva sto svaka pumpa dodaje je razlicit, i tu moze da nastane razlika. Eto za to gdjenje izmjereno 93 kazu vjerovatno nije dodat aditiv, ali sta ako je to sa aditivom rezultat? Meni vise smisla ima da je tako i da pumpadzija zakida :D nego da je zaboravio dodati aditive, prije da je dodao i neke svoje 'specijalne' :D

Last edited: Dec 17, 2024
  20. Haker

Haker Veteran foruma

Pa odstupanja bi svuda bila, da nije tako ne bi f1 timovi imali na stazi lab za testiranje gdje se svako gorivo za vikend analizira. Najbolje i ti tako :D

I ja izbjegavam neke nj pumpe, ali od patrola, energo, Gazprom, ina, to je izbor kod nas, sta je tu je, ne možemo u Monako po gorivo :D