Ma vala i ta prica da je neko malo auto za grada ne vrijedi za BiH. Nismo u npr. Spaniji gdje se ljudi prislanjaju jedni drugima na karambolku, bez iscrtanih parking linija i slicno pa da moras imat auto od 2.5m. Realno ako nadjes parking, parkirat ces i auto velicine golfa gdje parkiras i smarta. Za nepropisno parkiranje je lakse sa smartom, ali mozes se i sa s klasom parkirat na pjesacki prelaz ako cemo vec tako.
Posto mi je drug dugo godina vozio ovog smarta, mogu da kazem da je istina negdje u stedini. Desi se u Sarajevu da nadjes pola mjesta, i cesce nego sto se misli, i ne mozes parkirati tu nista osim smarta. Ali sa druge strane, ako trebas negdje uzbrdo, kreni stani, poprilicna je patnja. I poprilicno je skupo za ono sto nudi, tu neku pogodnost parkiranja, ima smisla samo kao sekundarno, ili cak tercijarno auto.
Upravo. Sto manje to bolje, kad je u pitanju grad. Kod mene razlika izmedju dva vozila je oko 60cm u duzini i 20 cm u sirini i dosta se primjeti i kod parkiranja i kod voznje. Jednostavno se lakse provlaciti kroz ulice, pogotov ako ides kroz ulicu gdje je dozvoljeno parkiranje (s jedne ili obe strane) nego s vecim vozilom. Onda sirina parkinga kod nas je dosta mala, cim parkiras vece vozilo vece su sanse da ce te makar neko udariti vratima kad bude otvarao ako nece zakacit pri parkiranju. Kod bocnog parkrianja opet imas vece prostor izmedju vozila ispred i iza, a sigurno 50% vozaca ne ostaje u svojim crtama kad parkiran. (u posljednje vrijeme zena vise dajem svoja kola a uzmem njezina)
eh da govorio je da je auto sa njegovih 120kg jedva izlazilo iz bbi garaze, kao jednostavno nema snage auto na takvoj uzbrdici
Problem je u mjenjacu, jednostavno poddimenzioniran torque konverter i robotizovani mjenjac i fali mu obrtnog jer nisu bas imali u planu voznje uzbrdo (i svakako najcesce motor 1.0 benzin nije imao obrtnog na bacanje)
Haman ti zivis u nekom italijanskom gradu a ne u Tuzli. Tuzla i provlacenje ulicama gdje je bitno 20cm sirine, hmmm, ne bih rekao Gledam cesto vozace koji misle da im je auto autobus zato jer je malo sire i duze nego sto su navikli pa zapašu krivinu u drugu traku. Tuzla i smart mozda za dostavu koja se svakako parkira na cesti. Ne vidim stvarno ko bi privatno vozio takvo auto. Jedino ko se vozi sam i/ili ne zna vozit. B segment je sasvim dovoljno malo vozilo a upotrebljivo da mozes i djecu voziti i staviti nesto u gepek, uzaci uz brdo, proci svakom ulicom u Evropi a i parkirati na svako moguce mjesto koje nije 3.5m.
Normalno da je top za grada, kolega ga ima, kupio ženi eno stalno ga on vozi. Ja kada vozim službenog sparka kao da sam sjeo u kutiju šibica parkeias duplo lakše, još moja astra nije veliko auto Samo nam sada treba doktor Selvin da nam objasni kako je lakše voziti S klasu po gradu i da smo loši vozači Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Kad si cesto u autu i tih 20 cm znace dosta. Kreni od samih parkinga u trznim centrima. Merkat - Bingo. Crte su povlacene samo da bi se dobilo vise prostora za parkiranje a nije se gledala sirina vozila. Dva golfa serije 6-8 (najvise ih ima) kad se parkiranu jedan kraj drugog neces moc otvoriti vrata da bi izasao normalno, nego moras paziti kad izlazis da svojim vratima ne udaris drugo vozilo. Ako malo vozilo pomjeris u stranu automaski prilazis drugom vozilu vise. Duzina parkinga je minimalna, svako vece vozilo i vec NJUSKA (prednji kraj) viri van. Ista stvar je i na obicnim parkinzima. Stupine, konstatno imas probem s parkingom isto stvar i na Senjaku, lakse ces dosta manje vozilo parkirat nego vece. Prijatelj uzeo Alfu Stelvio i stane knap sto bi rekli na te iscrtane linije, prvi dan mu odmah ostetili vrata (udubljenje, jer je neko kraj njega parkirao i kad je izlazio lupio). Znam kako mi je parkirati 159, golfa 4, opel asconu i punta, a isto tako vozit kroz grad. Sta mislis s kojim je vozilom najlakse? (nekad prije sam imao fiat pandu, model iz 1991 godine, ljepota za vozit po gradu)
Lakse je parkirati i jasno da su uska mjesta ali ne znaci da ista dobijas u gradu tipa Tuzle (a pogotovo u selu poput Konjica) osim sto se osjecas da vozis konzervu. U odnosu na a/b segment vozila sa 4 vrata, smart nema sta traziti u nasim gradovima i selima.
Svako ima razlicite potrebe, nema smisla generalizovati, neko se odveze od garaze do trznog, a neko lovi parking po ulicama Mada mislim da ste ga docekali na noz, hoce da kaze da je bolje kupiti polo nego smart.
Dobijas dosta, samo trebas to prihvatit. (jedini problem s malim vozilo jest sto ti se svaka BUDALA pokusava ubaci, izgurat te)
Upravo to. Imas ogroman izbor vozila sa 4-5 sjedista koja su duza 1m od smarta i mozes se parkirati gdje zelis i ne osjecati se kao u klaustrofobicnoj konzervi. A jos kupis i bolje auto, lakse za odrzavati, mozes ici i na put s njim, voziti djecu i mozes koristiti za svaku svrhu. Smart ima jednu svrhu, za nasa mjesta poprilicno bespotrebnu. EDIT: spark je jedno takvo auto, ali se Haker zalijece sa cakijom, a zapravo potvrdjuje moje misljenje. Samo nije ni shvatio da me podrzava ovdje, nazalost
Mi po selima vise volimo smarta, i lošiji smo vozaci, jebiga nismo ispraksani voziti po vele gradu poput Tuzle Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Pa nabrojao sam i Tuzlu da je nepotreban smart, Tuzla velegrad sa dvije ulice i 5 mahala. Konjic je moje "rodno" mjesto sa pola ulice, rodjace.
Normalno, zato tu i živim da ne moram paliti auto. Za one idiote koji ga pale Konjic je noćna mora za voziti, stari grad je jedva jedna traka i sve sporedne ulice su takve i opet hajvam upali auto da ode do grada ili odveze dijete 200-400m u školu, sad je moderno razvoziti djecu do vrata škole. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Zato i kazem da mi je dvosjed besmislen. Ako vec neko ne zeli da trosi noge pjeske ili biciklom, onda el. romobil ili skuter se mnogo lakse parkira a dosta je i uzi i kraci od smarta. Smart dobar samo da ne kisnes Da ce te negdje brze odvesti i nece. Ne zivimo u 20km dugom gradu.
Ako vec nekome treba tako malo auto onda VW Up ili Skoda City Go. Vidim da ih dostave vozaju. Prvo treba sjesti u auto pa vidjeti jel odgovara, meni je i Polo malen.
Pa aktuelni polo je dimenzijama kao golf 4, isto tako i clio novi i td. UP i ta auta su postala sto je nekad bio Polo i za grada su super. Npr nekom poput kulera bi to top bilo, meni bi bilo zao cls drndati po onim gužvama u sa Sent from my SM-S911B using Tapatalk