All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. Reznor

Reznor Overclocker

Da je barem flagship SoC unutra u većini tih multimedija, a i da jest, stave 2/16 konfiguraciju, ko i oni jeftini android tv :D

Barem kad bi optimizovali da to fluidno radi ili pravili neki svoj custom OS a la tizen i sl.

2. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Meni je to oduvijek bilo interesantno kako je kod vecine uzasna multimedija, jos kad vidim na ovim recenzijama kad otvore mape pa krenu zumirati, katastrofa.

Mozda da sam vidio da je kod Tesle to uradjeno dobro. Ne znam kako je kod kineza.

3. Reventon

Reventon Veteran foruma

Zbog tih silnih problema se i vracaju na dugmice. Kod VW-a, Golf 8 facelift ima dugmice na volanu i na tabli za klimu i sl.

4. Haker

Haker Veteran foruma

Problem sa tim sistemima je sto kasne npr za mobitelima godinama. Auto koje se danas dizajnira na cesti je za 5-6 godina, do tada je vec ostario sistem. Tek sad stavljaju jace procesore ali to vazi za nova auta. Npr volvo u xc 90 tek ce od iduce godine stavljati snap dragon, ko kupi danas takav auto nov novcat dobije lag fest a sve mu preko ekrana.

Sent from my iPad using Tapatalk

5. nivla

nivla Komšija

poenta opreme u autu je da bude pouzdana i sto je moguce vise moderna, nije poenta u tome da imas snapdragon i 16gb rama u multimediji, vec da to radi pouzdano i ocekivano,, zato i cudi touch varijanta u odnosu na dugmad od koje sad odustaju

6. selvin

selvin Moderator

To je ono sto mi se stomak okrene kad neko kaze za sva vozila "sve je to isto smece". Smece jest, ali isto nije. Naoko sve isto, u sustini dobijes mobitel za kunu.

7. Haker

Haker Veteran foruma

Pa jest, sjednem u B klasu od druga 2018 trza isto kao c4 cactus, života mi nema razlike

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

8. zippoo

zippoo Veteran foruma

Meni ke fascinantno to da je proizvodjacima glavna usteda upravo na hardwareu multimedije a komplet upravljanje autom prebacili na multimediju
    Bas nema logike nikakve.

Sto se tice dugmica,WV je najavio da vracaju dugmice za klimu i osnovne funkcije a po meni,trenutno najbolje rjesenje ima Skoda,sa ona svoja 3-4 dugmeta,koja se daju programirati po zelji vozaca i wvako sebi nastima sta ce mu koristiti.
    Mislim da ce to isto implementirati i WV,mozda dizajn malo promijeniti da ne bude kopija Skode.
    A kod Tesle multimedija radi odlicno,jer je Snapdragon chip unutra a poceli su mislim i kinezi da ubacuju jake chipsete u multimediju.

9. Haker

Haker Veteran foruma

Kinezi vec neko vrijeme imaju bolje sisteme od "zapadnjaka"

10. Reznor

Reznor Overclocker

Fizičko dugme ima bolji responsiveness od touch dugmeta. MacBook je imao touchbar pa su ga evo skroz ukinuli vratili fizičke tipke, bilo je dosta žalbi na to, a Apple barem nije štedio na komponentama :)

Opet kažem, ne mora multimedija imati high end hardware u sebi, ali poenta je da bude funkcionalna i optimizovana, ako se već integriše u funkcionalnost svega u autu, no izgleda da u dosta auta to nije slučaj.

11. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

TouchID je bio fizicko dugme do iPhone 7 (ako se ne varam). Medjutim na iPhone 7 je tako dobro uradjen, da te totalno prevari. Pritisnes to isto "dugme" kad je iPhone ugasen, i naravno skuzis sta fali. Vrlo poseban osjecaj.

12. Reznor

Reznor Overclocker

Ima još nešto slično na macbooku zove se force touch na trackpadu, mislim da je slična stvar ko TouchID, no to je Apple, oni baš idu u krajnost u dizajnu i detaljima. Šteta što nećemo vidjeti kakav bi bio Apple Car tzv "Project Titan" :)

13. zippoo

zippoo Veteran foruma

Evo bas sada naleti na yt na razgovor sa covjekom koji se bas dobro razumije i koji prica o novim tehnologijama u autoindustriji i sve to. Covjek bas sve lagano objasnjava ovo sto i mi diskutujemo i zasto su novi modeli ovakvi kakvi jesu .

Last edited: Mar 27, 2025
  14. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Nemoj tako, ja sam imao brigu u Peugeotu jer je sve digitala. Vjeruj da je i-cockpit top, jedino ucitavanje navigacije se ceka par sekundi pri paljenju auta. Nije to tako lose urađeno ali baš kaska za mobitelima.

15. Haker

Haker Veteran foruma

16. nFare

nFare Overclocker

Jednom prilikom sjeo i pogledao izbliza čini mi se manji model ET7, nisam mogao vjerovati šta gledam, auto kao da je došlo iz budućnosti, švapski premiumi ne znam da više mogu u istu rečenicu sa ovima

17. zippoo

zippoo Veteran foruma

A da stvar bude jos smjesnija...oni svoja najbolja auta uopste i ne izvoze van Kine...koriste ih samo za sebe :D

18. mobsterc

mobsterc Overclocker

Gledam nedavno neki bmw 100k eur, eko koza, mora se pazit na ekologiju jel :D a kinez 30k eur full koza... imaju ovi par godina da se dozovu, kinezima su samo nedostajali motori a sa elektro nema sta da kaskaju. Jos malo da se izbaci iz mindseta da je bmw neko dobro auto i izgubi se ogorman kolac trzista.
    Oni ce blokirati carinama kineze, ali to je kratkog vijeka.

19. nFare

nFare Overclocker

Upravo to što kažeš, taj takozvani know how je važio za motore, za koje trebaš iskustvo generacijama, Ferrari je svoj zadnji V12 proizvodio preko 20 godina sa desetine iteracija i testiranja tu ti ne može ni jedna investicija ili tehnologija pomoći. Sa elektro motorima je to gotovo.
    Sve što je na strani kineza: Infrastruktura, ljudstvo, tehnologija proizvodnje, resursi softvera i hardvera, baterije, jednostavno sve, ne znam kako mogu evropljani a i ostali tome konkurisati, najmanje jednu generaciju su ispred.

20. zippoo

zippoo Veteran foruma

Na ruku im ide i sto nove generacije vozaca ne zanima historija brenda i naslijedje,nego bas ove najnovije gadget dzidze midze,u kojima su kinezi lideri.
    Gledam redovno testove tih auta na hrvatskim kanalima i po YT i auta kao auta nisu nista losija od bilo kojeg evropskog auta. Ima neke razliki u filozofiji dizajna nekih dugmadi,komandi a to je pretpostavljam jer se fokusiraju na svoje domace trziste.
    Takodjer,nisu im svi modeli elektricni,geely mislim a i drugi,imaju dosta modela na benzin. Ne znam jesu li to njihovi licno motori ili po necijpjvlicenci ih rade?