All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. kvaju

kvaju Komšija

Ali imena su im kritična, zamisli pita te neko šta voziš, a tamo ime ko neka redmi serija telefona za indijsko tržište

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

2. Reznor

Reznor Overclocker

Da li kupiti obični model ili Pro Max Ultra :D

Onaj SU7 mi ima interesantan interijer ako zanemarimo onaj veliki tablet na sredini koji izgleda bezveze nakačen.

3. Haker

Haker Veteran foruma

Zato sto nisu maloumnici da sa glupostima opterećuju proizvođača. BYD dodje kaze vladi sta im treba, dobiju. Know how su naučili od zapadnih brendova, dobro, i pokrali :D

Drug gleda da kupi ovog cherry ne znam najjači model. U njemu 1.6 turbo motor ne znam ko ga pravi, ali servis kod nas Kia/hundai, meni opasno smrdi na njihov motor, ista snaga ista kubikaza.

Samo kojom brzinom grabe naprijed to nije niko očekivao.

Sad kad krenu fabrike po Evropi praviti to je game over za ove Evropljane

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

4. Haker

Haker Veteran foruma

Ipak je ovako. Znaci prave i solidne motore [​IMG]

5. nFare

nFare Overclocker

Šareno što se tiče motora na sagorjevanje, tu je bilo svega, najviše koreanaca i Toyote, što lincenci što jednostavno kupnje motora, razmjene...
    Najsmješnije je što su švabe kontale da neće konkurisati dalje od golf klase a oni udarili odozgo :D napravili vješanje koje ravna makadam, pa mercedes to može, možda nekad u slijedećoj generaciji primjeniti

6. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Sve se to na kraju svede na troskove izrade, a tu se zapad ne moze takmiciti nikako. A ne mozes ni otpustiti visak radnika jer je proizvodnja dosta pojednostavljenja. Tako da ce te velike zapadne kompanije same sebe pojesti. Gledam videa iz nekih azijskih gradova, bukvalno sve elektricna auta, nema buke uopste.

7. mobsterc

mobsterc Overclocker

Ma filozofija je problem, oslanjali se na kinu kao jeftinu radnu snagu a ovamo naplacivali 20x da pokriju svoju pohlepu, milionske bonuse menadzerima i sl.
    Kod nas jedan audi matrix far kosta 12 000KM, halo :D
    Mladi bi mozda i cijenili brend da nisu postali svjesni kako ih taj brend pravi budalom. Evo i kod nas gdje je golf svetinja, raja je svjesna da to treba biti narodsko auto, a ne auto od 60k (ako neces da je go ko pistolj), pa ko to moze priustiti. Pa eno duster najprodavanije auto u eu, samo jer je jeftin.
    To je situacija kakvu smo mi imali od intela, svaka generacija, eto malo vise mhz zbog proizvodnog procesa a clock for clock 3-5%. Neminovno je da neko to prestigne kad tad.
    Jos veci su im problem generacije koje tek dolaze, recimo klinci koji su sada osnovna, njih nece zanimati ni dobar zvuk motora :D sto jos malo moze da vadi sus motore.
    Prije par mj sam kenjao za taj experience premiuma, koji to jednostavno vise nije, pokusavaju ustedjeti maksimalno a za visu cijenu, unutra shitfest plastike, jer sta ti to imas vise toliko danas osim mase senzora. A sa senzorima ne mozes protiv kineza, tako da ti interijer mora biti vrhunski, a ne sto je nekad bio kineski. I japan je u problemu, nije samo eu industrija, pogotovo sto se sada ljulja usa trziste.

8. selvin

selvin Moderator

Najjace sto niste skontali taktiku kineza koju i djeca kontaju godinama. Pa ovdje ide prica kao europski proizvodjaci vas kradu a kinezi daju auta dzaba? Kao sto su i telefone davali jeftinije a sad uzimaju vecu marzu od apple/samsunga... Samo sacekajte par godina dok uzmu dio kolača. Ovaj damping cijena rade dok ih drzava gura, poslije deru kupce ko i svi ostali. Ako mislite da ce iz ovog izaci nesto dobro za kupce, grdno se varate. Isto ko i sa ostalom robom, poskupe eu/usa proizvodjaci, kinezi se prislone s cijenama i jedini koji budu naguzeni su kupci.

zippoo and forzamilan like this.
  9. Reventon

Reventon Veteran foruma

Kako god, natjerat ce evropske proizvodjace da se probude. VW ID serija je propala zbog visoke cijene i niske kvalitete.

10. Haker

Haker Veteran foruma

Pa nije jos to ni blizu. Trenutno kinezi deru na svom tržištu, Rusiji, vjerovatno Indiji. Kina je bila najveće tržište zapadnih luksuznih brendova, zato sada i jesu u krizi jer su se kinezi okrenuli svojim bendovima.

I dalje su kineski telefoni jeftiniji, samo prije i nisu imali modele u gornjem segmentu, sad imaju u opet im je cijena manja od apple/samsung top modela.

11. forzamilan

forzamilan Veteran foruma

Kad citam postove rekao bih europa prepuna kineskih auta a gledam statistiku istina je nesto savim drugo, za EU oko 3% dok recimo u Njemackoj kao najvecem trzistu haman na nivou statisticke greske.
    Zaista ih slabo vidjam i to sto neko veli ima ih i sa sus motorom. I bas me interesuju ti njihovi podaci kad napise domet 1000km na elektru.

12. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa ne . Nisu oni glupi, nemaju sta da zure, daleko smo mi od dumpinga cijena njihovih modela. Kao sto je vec receno, njima je bitno da poklope svoje trziste pa ce onda vjerovatno kupiti opet nekog posrnulog diva, ala volvo. Ili mozda cijela grupacija pa ce tako ulaziti na trziste, preko nekoga ko ima vec mrezu servisa i sl.
    Nije da ti sada mozes otvoriti predstavnistvo u 10 najvecih gradova njemacke i ocekivati vrhunske rezultate. A njemacka je specificno trziste, tu ce uvijek dominirati njihovi brendovi, samo sto od toga vw, bmw i merc ne mogu da zive.
    Oni ce prvo gledati da preuzmu aziju, tu moraju slomiti japan.

onaj geely starray je 60k, a volvo xc60 100k, ista platforma, a sansa je i da je starray bolje i tehnoloski naprednije auto, samo sa losijim motorom pa kome ne smeta, fina usteda :D

Last edited: Mar 31, 2025
  13. zoi

zoi Veteran foruma

Džaba nama sve to kad su nam i ti Kinezi nepristupačni :( Da je kakvo novo el. auto b ili c klase za 20k max da je nivo golfa, ali teško.

14. mobsterc

mobsterc Overclocker

Istina, onaj mg3 je 40k, to je vec teritorija oktavije, nije ni bosnjo vesla siso :D
    Da je 30k, imalo bi smisla

15. zippoo

zippoo Veteran foruma

Cijene EV-a ce ici dole,kada se omasovi proizvodnja i kada baterije budu jos efikasnije a jeftinije. Trenutno svi pokusavaju i istrazuju neke nove vrste baterija koje ce povecati gustocu i kapacitet a samnjiti proizvodnju i svakih par godina se doseg prilicno povecava. Kinezi sada idu i d0 1ooo km...pa jbte taj doseg meni moze biti 2 mjeseca a i vise :D

Doduse nisam ja reprezentativan primjerak jer fakat malo vozim ali generalno...to je puno i za najzahtjevnije.

A kinezi,kada probiju trziste i kada ljudi dobiju povjerenje u njihove brendove (najbolji primjer je sada Xiaomi,svi kupuju,niko vise ne pita da li valja) ,mogu komotno praviti i jeftinije verzije auta,koje nece imati neke dzidze midze a opet zaradjivati na njima.
    Pa jbte,ja se sjecam kada se Huawei probijao na trzistu,pa P serija...P9,P10,P20...ljudi sve ono skepticni,bil ne bil kupili,pa to je kinez,pa ovo ono a Samsung tada za 350-400 KM davao telefone sa 2/16 GB memorijom,model J5 2017 :D
    J7 3/16 GB bio 450-500 KM nov :D
    P20 Lite,4/64 bio kao Samsung J serija 2/16 ...pet puta bolji telefon.
    Ali ljudi opet radije kupe J5/7 nego neki vrhunski Huawei a ti Huaweiji iz tog perioda i dan danas rade kao Doxa...puni oglasnici P20 Lite modela,svi kao novi i onda ih Amerika sheba,jer su se prepali. Ali i kinezi su mislim nesto naucili iz toga i sada ce biti puno spremniji,ako im udare na auto industriju tako a nemaju gdje udariti,jer haman pa sve svoje proizvode,osim da im uvedu carine a carine su opasne,jer odmah ih dobijes i ti,kao kontra mjeru.

16. mobsterc

mobsterc Overclocker

amerikanci su vec u toj fazi konzumerizma da haman otpisuju auta kod isteka garancije, ili 100k milja. To je 160k km i kod je otimacina da nadjes auto da je tako 'malo' preslo.
    Tako da za 10g nece biti strano da se vozi kinez 3-4g i kupuj novi.

17. XTRage

XTRage Veteran foruma

Nista vise nece biti jeftinije.

selvin and Qler like this.
  18. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

I ja dijelim isto misljenje. Samo je pitanje preko koje grupacije ce jace napasti evropsko trziste.

Ovo je onaj trenutak u historiji kada dolazi do smjene tehnologije. Kao 70ih i 80ih kada je bila tranzicija sa mehanickih na potpuno mehanicke kamere i kamere sa autofokusom. Pa prelazak filma na digitalu, zatim i prelazak sa dumbphova na smartphonove od 2010te na pa ovamo.

U tim periodoma, neki brendovi jednostavno nisu se uspjeli prilagoditi trzistu niti izgraditi neki poslovan model koji ce ih odrzati na trzistu.

Mada mene interesuje vise neka dalja buducnost. Kakva ce biti odrzivost elektricnih vozila, kakva ce biti nakon 20 godina? ICE auta je vecinom 'lako' odrzavati dok god ima djelova za njih, nema niti nekih posebnih restrikcija.

Ova elektricna auta ako budu softverski zakljucavali kao sto na telefonima budu radili, to je biti problematicno, a vjerujem da ce neki djelovi i vise kostati.

Valjda dodje i do regulacije na nivou citavog trzista, kako za odrzavanje a tako i za stanice za punjenje. Kod nas u BiH kad bi covjek i razmisljao o neko elektricnom autu, punjenje bi bila dobra prepreka u nabavci.

19. nFare

nFare Overclocker

Odrzavaće ga može samo presa, može se vidjeti na primjeru Jaguara i-pace fijaska, model koji je sahranio brend radi feleričnih baterija, ima jedan u oglasima prodaje se sa zamjenjenim paketom baterija u garanciji koje je koštalo 22 000 €, ima jednu manu, nekad neće da puni...
    Ko će ti riješiti neki softwerski problem za 15 god. neke stvari će zastariti a ko zna hoćeš li imati ikakvu podršku, zato se i neće isplatiti kupovina auta već samo lizing

20. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Vidjao sam u DE MG3 po ~16k EUR.