Morati ce se sve prilagodjavati na novo pa i mi. Mi mozda i mognemo izgurati do kraja zivota sa nekim SUSovima ali nove generacije ce zahvatiti i kod nas EV.
Ja se nadam da ce mene zaobici, ali nesto ne vjerujem... Mislim da ce forsirati neisplativost SUS auta, da ce gledati da poskupe gorivo, porece i namete povecati, da te natjeraju na ove fenove...
Do toga moze doci ako nasim dodje depesa iz EU. Zabiju poreze da ti se ne isplati registrovati tvog CLS-a. Kao sto je vec situacija po zemljama EU. Mislim ipak da nece doci do toga, naprotiv, predpostavljam da ce dosta olabaviti trenutne zakone za SUS motore kako bi zastitili svoje proizvodjace i trziste. Jer EU nema odgovor na kineska EV, nema ni Amerika i pored Tesle. Trenutno je situacija u EU "u se i u svoje kljuse", vidi se i po vojnoj industriji. Tako da cemo najvjerojatnije jos voziti dizele i benzince do nekih boljih vremena.
Ma eto nešto sam kontao da će zeleni gurati svoje. Znam da u EU ne bi mogao registrovati cls-a, tj ne bi mi se nikako isplatilo...
Nema EU nego svaka zemlja ima svoje zakone. Recimo 350 cls dizel 400ak eur porez, pasat dizel 2.0tdi ti je mozda 200-250€ eur porez, naravno osiguranje posebno tako da taj tvoj merc u de nije nista posebno sto se tiče toga voze ljudi ovdje kudikamo jace a starije masine sa vise co2 U Austriji vjerujem dosta skuplje. Da se isplati ne isplati se struja 0€, plugin hibrid 20-30€ al cejf je cejf
Od danas i EV u austriji placa porez, npr. Tesla Model Y izadje 620 eura godisnje poreza. Za kulerovog cls-a sa 265 (?) konja bi bilo 1400 eura godisnje poreza, sa osiguranjem ukupno nekih 2500.
Ne mogu biti kad ima eko porez i na nova auta, ispadnu skuplja 10-20% nego u njemackoj, a i na uvoz (cak i iz EU) izmislili takse kad ih vec ne mogu nazvati carinom.
Sve je relativno... Zavisi od primanja i generalnog standarda.. ali lijepo je kad voziš šta želiš a ne moraš ..
Jel realno da toliko plaćate? Imate li vi u at. para za jesti? Ja za auto koje proizvodi 149 gr/km co2 plaćam 100€ poreza Austrija je neviđeni lopovluk konzervativaca, najbolje na primjeru vinjeta: kontaš platio si autoput, tipa 12€ 10 dana, a za svaku iole dužu vožnju dočeka te tunel pa istresi još za svaki pravac 18€ ( primjer kad ideš za njemačku)
Prebacio sam zivotni standard pricu u "Odlazak iz BiH", a ovdje da ostavimo auto diskusiju, pa sam napola presjekao diskusiju gdje je bilo najprikladnije
Ovo je tipično auto sa listinga poslovnog auta za novopečene menadžerčiće po Njemačkoj. Ne znam kako bi neko sa gramom mozga i znanja o autima ušao u salon da kupio ovo.