Ne rekoh sjedio sam od kolege u 3008, samo sto je otvorio vrata da dohvati parking kartu pocelo nesto svirati, kaze dignuta rucna Previse mi je bling bling nije mi sjeo nikako, instrument tabla mu je cudna.
Dzabe mu i da ima multilink i diskove kad je 50 hiljada eura. Mada za EV od dvije tone i prtljaznik od 500 do 1400 litara, multilink i nema nekog smisla.
Pa u njemačkoj najviše seru sa eko normama i sami sebi upucaju u nogu sa ovakvim proizvodom. Nema veze ko ga vozi ako izbace ovakav auto baca ljagu na brend. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Malo zezate sa dobosima, pa kod vecine električnih auta su dobosi, vecina kocenja je regenerativno. A sa EU7 normom ce ili su vec poceli da mjere kolicinu štetnih cestica od kocnica. Dobosi sve zadrzavaju unutra i na servisu se ocisti, manje emisije, manje penali. Bemu misa, ispadne da mi bolje znamo nego inzinjeri. Kod ovih noviji dizela koliko se cesto sipa AdBlue?
Zavisi kod kojeg, i od profila voznje, moze za 2000km ako nekog manjeg (1.5-2.0, tipa francuzi, korea, fiat, tdi...) vozis stalno pod jakim opterecenjem, moze 20000km ako rasterecenog sestaka vozis normalno.
Mislim da je greska za EV vozila sto se ide sa tim gromadama od auta. Trebalo je krenuti sa manjim autima tipa Polo, Clio, 208 ili najvise Golf, Megan i sl.
Pa i krenulo se tako, bas tako kako ti mislis da nije. Tesla S je to okrenula malo. A e suv malte ne od skoro dosli.
Da ali sada se vraćaju na mala auta. Skontali ljudi da struja ima najviše smisla u malom autu samo po gradu. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Ja nisam primjetio taj trend, vecina novih najava su veci SUVs, velike limuzine i sportska auta ili sam ja samo upratio takve Vrlo malo je novih compacta, ako i ima to su vecinom CUV.
Jesu pravili ali su uzasno ruzni bili. Sada su tehnicki dosta bolji nego prije kada je bio Nisan Leaf ili Renault Zoe. Bio je i E-Golf. Kod svakog je problem bio baterija koja jako brzo degradira, a zamjenska baterija skuplja od auta. Sada zamisli Q4 od 50 hiljada eura i za par godina baterija padne na 50% kapaciteta. A sigurno ce brze degradirati kada je u pitanju auto od 2 tone. Ili Teslin Cybertuck koji se od tezine nasuka na malom brdu. Cisti promasaj dizajna.
SUV format im omogucava vise prostora za baterije jer ce one uvijek biti sto nize na vozilu. Ali tad je aerodinamika losija, pa je kompromis negdje izmedju. Ovi klasicni proizvodjaci nisu ni imali platforme za prave EV nego je to “skarabudzeno”. I ima vise vrsta baterija, imaju neke koje ne degradiraju, kolega mi bas neki dan pricao o tome. Zaboravio sam naziv, uglavnom novije Tesle ih npr imaju. Sent from my iPhone using Tapatalk
Jest jest, sigurno postoje baterije koje ne degradiraju, sjecam se i naziva, "šarena laža" ako se ne varam
Nije da nd degradiraju nikako, nego puno manje. LFP: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lithium_iron_phosphate_battery Sent from my iPhone using Tapatalk
Nije to nista novo. A i pokazale su da pri punjenju do 100% degradiraju vise. Tako da nije nikakav silver bullet. Zasad se koriste vecinom u manjim vozilima jer je range manji nego kod nmc. Mislim da kinezi ubise s njima jer su jeftinije, a na ustrb range-a i performansi se isplati.