Usput prodao sam radare koji mi nisu odgovarali, rade čovjeku na w212 FL, i sad planiram da uradim android auto da malo modernizujem. Ali ne onaj ekran da jačim nego ima box koji se u seriju ugradi na postojeći HU, sve radi i nema nikakvih prepravke, izmjena, sve stoji kao i sad.
Ne branim ga naravno, on ne zna bolje, a ti umjesto da njemu kažeš da te ne savjetuje samo preskočiš njegove besmislene savjete, ha ja.... Nađeš dobrog majstora I ne treba ti mišljenje s foruma.... Znaš kako su male šanse da opišeš kvar i da neko pogodi šta je autu, bez pristupa vozilu jako teško.... Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Ako klima radi ok, najbolje ne prčkat nista ili? Radite li vi neke redovne servise oko klime auta, citam podjeljenja misljenja, netko kaze nekakvo ulje da treba zamjeniti, netko kaze izvuci plin i vrati pa ako fali dopuni, neko ciscenje nekog hepeka rade. Sto se tice dezinfekcije sta preporucujete, jeli dovoljno filtere promjeniti i ozonom uraditi dezinfekciju? Ako znate nekog dobrog majstora za ove stvari oko Mostara javite Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Vidi, klima je zatvorn sistem. Ako fali plina, negdje curi, ako curi, negdje je kvar i to se pravi. Ja sam jednom punio plin na prvom mondeo jer je cijev bila pukla. Prije toga, a i poslije, nikad ni jedno auto nisam nikad nista dirao. Prosli mondeo 6 godina kod mene, nikad dohvatio nisam, a radila kako prvi tako i zadnji dan. Kad je neko dopunjavao plin u frizideru? Ili na kucnoj klimi? Princip rada je isti...
Ja sam prosle godine "dopunjavao" klimu jer je iscurilo malo plina. Ove godine nije bilo plina nikako, odveo u klima centar, ljudi zamjenili cijev, ponovo punili plin i sad je ok.
Izvini, zaboravio sam ovo odgovorit. Poslat cu ti njegov broj telefona u privatnoj poruci, ne znam je li mu to privatni ili poslovni broj pa da ne stavljam ovdje.
Ako radi ne diraj ništa, osim filtera ako može i 2x godišnje Meni je prošle godine na jednom autu prestala da hladi, punjene klime sa novim plinom R1234YF u ovlašetnim je od 300 - 500km, akcija bila prošle a i ove godine u unitredu 175km napunio i radila sezonu, opet ove sezone neradi, kažu curi negdje, kažu da oktavije imaju problem sa malim hladnjakom ispod table, ccca 600-700km zamjena, dio nije skup ali valja sve raskopati i posao je veliki. Taj novi plin u sebi ima i boju koja pokazuje gdje pušta. I eto ubacili su taj novi kako oni kažu eko plin i više punjenje nije 50-60km sada je 300 i to navodno na modelima od 2017 i mlađe.. Takođe je vozilo imalo i problem sa trećim grijačem, ajd znam grijači max 40km, inžinjeri su na taj grijač postavili i neki senzor za pritisak , tako da je grijač skoro 400km i zamjena oko 50km, preporuka u ovlašetnom i orginal ako pukne radi daljeg, a koliko sam primjetio i ostali modeli tipa golfa,pasata i sl imaju taj skupi 3 grijač...
To sa malim hladnjakom klime nije problem samo na Skodi, cijela VAG grupa ima isti problem. Navodno novi plin odnosno pritisak pod kojim radi je napravio problem i po meni VW je trebao uraditi recall, bez obzira jesu li auta u garanciji ili ne. Mislim od Golfa 7 pa na ovamo. Jer nije mala stvar rasklopiti tablu auta. I opet ti niko ne garatuje da se problem nece ponoviti. Jos jedan primjer guranja eko normi koje se odbije svima o glavu.
Jest zatvoren sistem ali ulje u kompresoru nije vječno. Svako dvije godine promjeniti ulje i plin kao preventivno održavanje, posebno na ovim sistemima gdje je zamjena 50km Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Mi smo navikli da ne servisiramo jer se nisu desavali problemi. Mozda zapadne petog vlasnika. Mjenjac i kocnice su zatvoreni sistemi pa se radi zamjena ulja. I to tek u zadnje vrijeme jer se probudila svijest u ljudima. Da si nekoga prije 10-15 godina pitao, rekao bi ti da si lud
Ja imao Fiestu 5/6 godina, prodao je jaranu on je vozio jos 6/7 godina, on je dao tati svom, ovaj je jos nekoliko godina vozio... niko nikad klimu pogledao nije, jednostavno radi Prosli mondeo, kupljen u BiH komplet servisna historija u ovlastenom, od 2012 do eto 2023 kad sam ga ja prodao, niko klimu nije dotakao... Ne znam...
Zamisli sta bi se ljudi moglo nabrojati sto im je kompresor vrisnuo. Sent from my SM-S911B using Tapatalk