A sta mislis zasto ljudima iznova i iznova odlaze iste komponente ovjesa unutar 6 ili 12 mjeseci. Uputstva se ne prate 1%, sta treba zategnuti u opterecenom stanju stezu u neopterecenom i obrnuto, moment uvijek visestruko veci od propisanog.
Ja sam veliki ljubitelj stezanja moment kljucem. Ali ne moze uvijek tako. Vrlo cesto moram pribjeci mišić metodi jer uslovi nisu “fabrika” Desilo mi se pa i desetak puta da se otpustio točak kojeg sam propisno stegao. Uvijek je u pitanju bila alu felga i starije vozilo i ispravan moment kljuc. Jednostavno istroseni sarafi pohabane povrsine naleganja zahtjevaju vise nego sto je fabrika propisala. Sent from my iPhone IG pro max using Tapatalk Pro
Kojim ljudima odlaze komponente na ovjesu svakih 6 mjeseci? Prvi put cujem. Ne znam gdje si ti radio optiku pa da ti penumatskim pištoljem na 500Nm zavrcu po ovjesu
To je vec u domenu iskustva. Na nekim mjestima je specifikacija kriticna, znam za covjeka kojem je pustao dihtung na usisnoj grani jer su zasarafali na manje od propisanih 10Nm, a drugom otisao nov od poklopca ventila u roku par mjeseci jer su stegli ko sivonje, tako trecem za dihtunge dizna. Na tockovima se redovno navoji unistavaju zbog pistolja,
Djaba moment kljuc kad je neko prije tebe dotezao koliko je mogao. Prije dva dana, zadnja desna kljuc i na njega sipku pola metra da bi odvrno sarafe. I kad on nekoliko puta tako dotegne ujexx sve. Nego koji se akumulator pokazao dobar? Varta silver nakon 6 godina dala svoje. (78 Ah)
Svi preporuceni su dobri. Kod mene je Exide premium, dobro se pokazao. Prije toga bio Fiamm, predhodni vlasnik ga kupio, trajao 5-6 godina.
Kontao sam bio opet vartu, raspitat se imali gdje kakva akcija. Sreca imao sam Exide od drugog auta (izvadjen jer nije stop-start) i frcera ali je 60 Ah. Nego zamjenio zadnje opruge i sad desna strana visocija za oko 1.5 cm od lijeve. Lezaj amortizera dobar, opruge fino nalegle na obe strane, seleni nemaju lufta, most nije kriv, amortizeri dobri. Misterija.
Nije prvi put da se ljudi zale na podignuto auto sa zamjenskim oprugama. Znas kako kazu, naleći će Tu je jedan amortizer pokvaren.
Uzete su kataloske i nije problem sto je dobila na visini, to mi i odgovara ali je problem ta strana. Skinuta oba amortizera (moraju jer prolaze kroz oprugu) , pregledana i sve ok, isto se vracaju isto se ponasaju, namontirano i sve ok izgledalo, nisam ni obracao paznju. Nekad ta razlika se i ne primjeti a nekad bas je vidljiva. Opet tesko da amortizer moze korigovati visinu osim da su mjenjani pa razliciti se nalaze, jedan kraci hod ima ali ne stvaraju toliki otpor. Radio u Sarajevu, pa mi mrsko opet odmah za sarajevo da to pregleda majstor.