Ja ne mogu Tonaleta da svarim nikako, ima ružnih uglova što se tiče dizajna, mašinerija mu je potanka, ne može ni 200 da nabije, ni karabinjeri ga neće. Ona hibridna verzija sa 280 konja ima prepolovljen gepek. A nameće kao jedino šta bi mogao nekad u budućnosti voziti. Ne znam valja ga variti još neki period
Ima li neko iskustva (direktna ili indirektna) sa hyundai motorima 2.0 cdti ? Generalno, kakva su ovo auta za održavanje. Prosule su se po OLXu ove Kie Sportage i IX35ce
Crdi se zovu Kia Hyundai motori. Više puta se dešavalo da strada radilica na njima. Inače nisu loši u globalu.... Sent from my SM-S911B using Tapatalk
ix35 je bio problematican automatik, prijatelju su neku masnu cifru trazili, a on samo ovlastenom vjerovao
Hyundai koristi dual clutch ja mislim, barem je tako u tusconu, nista problematicniji od bilo kojeg mjenjaca tog tipa. Ti kvarovi se ne popravljaju u ovlastenom. Tuscon ovaj od druga 2015 platio ga 30k, auto je fin izgledom, unutra smece stvarno. Njegov full oprema zvučnici su bolji u moje astre, sjedišta su toliko mala, onaj sjedalini dio tačno neki koreanac od 1,5m pravio po sebi. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Izleti mi neki dan shorts na YT mjenjac nekog od poznatih proizvodjaca, nisam siguran, mozda VAG. Kao fabricki se ne servisira, a unutra tri filtera.
Svaki se servisira. Bmw npr kaze oil for life a ZF brend koji pravi mjenjac kaze zamjena ulja na 70k Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Vjerovatno DSG DQ200 od VW tzv suho kvacilo, kod mene je taj. Ja sam istrazivao sta kako i dosao do zakljucka ne diraj nista dok radi premalo ga ljudi radi i nije fabricki namjenjen za servis i da mi neki levat cacka po tome nema sanse a i necu auto voziti mozda godinu dve. Jaran je nedavno radio na passatu 2021. 2.0tdi servis mjenjaca na 120k (redovni servis) kaze bacio 550eur veli zuto ulje izaslo zuto ulje uslo. Previse Borka gledate
Ja mislim da treba servis mjenjača na svakih 10k radit za svaki slučaj a ulje u motoru na 3k. Veliki servis na 30k. Jer ipak je tebe auto kupilo a ne ti njeg. Moraš ga pazit više od sebe. Obavezno ga oprati češće nego što se ti kupaš. Gume češće mijenjaj nego sebi patike. Nemoj slučajno da sebi nalaze odradiš, ali servis na autu svaka 2 mjeseca obavezno nešto zamijeni ili pregledaj preventivno. Ne daj Bože da mu se šta pokvari, da umre mlad, kako ćeš bez njeg dalje? Treba imat mjeru, puno je ljudi što se zaljube u auta pa se previše sikiraju
ma govorio sam ja njemu da se to moze rijesiti da dosta manje para, ali znam da su ga uzeli, ovako mu ga na 12000 procijenili i on doplatio za novo, a auto da je ispravno bilo mogao je glat 25000 tad kupit, niska kilometraza, mislim da su ga preveslali ne bi li on kupio novo auto meni je unitrade za zamjenu dekla motora trazio 1700km i to minimalno, meni bilo sega, kao dace mi na rate da to oni urade, samo kod njih tamo 4 spreja za ciscenje motornog prostora, silikon za deklo (a ne ide na golf 7 1.6 tdi) ovlasteni mi trazio 2700 ako pukne grijac kod vadjenja jer navodno moraju platiti ravnanje glave (autoline, mercedes a klasa)
Jbg, gradski TERENAC sto bi rekli. Hibrid bi jedino i dosao u obzir, prijatelj ima jednog i kaze vec 80 000km bez i jednog problema. 2.2 motori polovni su kod nas preko 10 000km i opet sta uzimas. (Bas danas cujem da je jos jedan stelvio dosao u BiH s gotovim motorom, propjevao pa se ganja motor)
Nista nije bacio. Da ga i ne vozis sva ulja je poželjno promjeniti svako pet godina. Svak odrzava kako mu je ćeif, ja lično uvijek gledam da sve mjenjam, trošak na pet godina je nikakav. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Ja sam nedavno na škodi radio servis mjenjača (Dq200) dsg je u pitanju. Ulje koje je nakon 240k izašlo je crno i dobro izgubilo na viskoznosti. Tako da te priče ne treba to servisirati padaju u vodu. Sve radi ko bombona hvala Bogu. Sent from my galaxy s23
Pa naravno da se dsg servisira po preporuci proizvodjaca. I to taj u skodi ako se ne varam na 60k, mozda i manje. Tako da ako si ga prvi put servisirao na 240, zakasnio si 4 puta. Edit: do mene je, taj dq200 je onaj ko fol sealed for life. Mislio sam da je to onaj dsg 6 speed sto je inace u skodama.
E to je taj sa 3l ulja Lafo ne treba... U dva servisa pitao ne mijenja se kao... Jee ahaaa... Sent from my galaxy s23
Ja bih na CVT i prije 60k Od svih taj je najosjetljiviji na staro ulje Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Koliko znam to se odnosi na onaj standardni, kod mene je eCVT, nije kaiš. Ali i za njeg je preporuka 100k, tako sam negdje procitao. Pogledat cu bas sta pise u uputstvu.
Proizvodjaci ga nategnu ma max. Ja bih skratio interval, 70k je generalno ok cifra za bilo koji tip, jedino ko ubija ogromne kilometraze dosta auto puta to je onda ok na 100k Sent from my SM-S911B using Tapatalk