All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. selvin

selvin Moderator

Ma sta znaju inzinjeri, samo ti odokativno sipaj :) A neki dan pitas mozes li dosipat isto ulje od drugog proizvodjaca, a vec danas ekspert i mijenjas vrstu ulja i preporučuješ drugima :)

2. Reventon

Reventon Veteran foruma

Nemoj mene u diskusije uvlaciti svega ti nisam Tale i ne pametujem. Ja pricam sta ovlasteni servis Nipex radi na preporuku proizvodjaca. Sipali su 5w30, 0w30, 0w20, pa Interauto 5w40. Saraju sa uljima, da mi pogledas u servisnu znao bi sta ti govorim.

3. selvin

selvin Moderator

Ja pricam sta ti radis, a ne nipex. Od nooba do experta u 24 h:
    Nipex i ostali rade po preporukama fabrike koja radi research da provjeri koje ulje najbolje odgovara. Preporuke koje koje ti kako kazes *ebes a ne znas ni mozes li isto ulje dosipat :)

4. Reventon

Reventon Veteran foruma

Sta ima kod tebe, kako si?

5. selvin

selvin Moderator

Dobro sam experte kako si ti? :)

6. Reventon

Reventon Veteran foruma

Daleko smo od toga

7. Haker

Haker Veteran foruma

Sto puta smo prošli. Posebno kod tebe na atmo benzincu ide gotovo sve, mada ne bih ni ja te 0w20 gradacije. 5w30 i bitnije specifikacije za tvoj motor i sve super.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Reventon likes this.
  8. Almir

Almir Komšija

Nisam nikada dosipao između servisa ulje ni na jednom autu, ovlašteni sipaju razne proizvođače ali po spec ulja koje ide. radio sam servise u interuaut, nipexu, cosmosu, na autima koja imaju mjerač ulja tj onaj štap primjetio sam da idu na gornju max granicu. Na ovim što to soft očitavaju teško je primjetiti, nisam primjetio da padne tamo na kada se gleda softverski.

9. dino73n

dino73n Veteran foruma

Samo da prijavim da sam sinoc cepao Teslu na Insane modu.

Vozio sam sve i svasta i vozili su mu u svemu i svacemu. Al ovo je druga dimenzija.

Znaci kad sam stisnuo odvoji me od mozga na par trenutaka. Prvo sto sam pomislio na ove pilote F1 i moto gp. U kakvom treningu moras bit da te G sila ne osamuti i jos da u tim trenutcima jos i razmisljas i upravljas.

Stevie_Ray, Qler and selvin like this.
  10. zoi

zoi Veteran foruma

Pa ne znam Dino, nas su ovdje neki ubjeđivali da je ona reakcija Hadjara u Monacu nista posebno :)

Kakvo je kočenje, čuo sam da je drugačije i da iskustvo nije pozitivno?

dino73n likes this.
  11. dino73n

dino73n Veteran foruma

Vozio sam jedno 20min prvo sam malo gasirao jer to mi je bas dozivljaj.

A onda sam probao da vozim ono normala da dozivim i ostale stvari. Malo je cudno necujno pomjeranje i koristenje signalizacije je pegla. Nema klasicne rucice nego tipke po volanu sto je full bezveze. Upaliti zmigavce i duga svjetla je posao. Mozda se vremenom naviknes al nije to to. Kocenja skoro da i nema. Sve se radi gasom. Mozda treba kocnica u nekoj emergency situaciji al kad vozis normala kocnica ne treba ni za sta.

Ekran je ogroman i imam dokam da je zamisao da se vise gledaa u njeg i na kamere nego oci da se koriste.

Za nas old school vozace auto je vise nalik na igracku nego na auto. Ove mlade generacije kad nauce voziti tako nikad nece znat vozit pravo auto.

zoi likes this.
  12. nFare

nFare Overclocker

Dobro si to rekao, pravo auto, ja već imam na poslu 30-godišnjaka koji ne samo da ne znaju nego i ne razumiju mjenjač i tu neku treću papučicu, apsolutno ih sama vožnja ne interesuje, nego se svodi priča na problem paralenog parkiranja kad auto samo nije u stanju da ga obavi

nivla and dino73n like this.
  13. AggressoR

AggressoR Komšija

0w-20 je voda dok sipas, a kad se ugrije jos gore.

14. Reznor

Reznor Overclocker

Kod mene je to bio slučaj, ali tad se dosta kilometara prešlo, a ulje naspu do pola i zafalilo. U skorije vrijeme je malo više i rashladne tečnosti otišlo, malo ispod polovine, dospem još, sve ok ne ide dalje, tačno dođe na max kad se zagrije, i ne curi nigdje nego vjerujem da je jednostavno motoru zatrebalo u nekim situacijama. Temperatura motora je normalna, mirno radi.

Nego zna li neko slučajno mogu li se na ovaj A4 B8 staviti opruge od Allroad i tako povećati ground clearance, to bi mi riješilo problem zapinjanja u garaži. Malo se digao asfalt na samom ulazu, vjerovatno jer je stablo u blizini. Baš koliki je ground clearance toliko otprilike je visok i taj "bump" na pragu koji dodiruje pod auta. Recimo na A3 to nije bio problem, jer je kraći pa je manje rastojanje prednjih i zadnjih točkova, ovdje ga zakači baš negdje na sredini. Istraživanje me dovelo do saznanja da to moraju biti opruge sa iste konfiguracije (isti motor, ne može npr od 3.0). Šta mi se još desilo je da sam naglo uletio u garažu (jer mu treba malo zamaha prilikom ulaska) tako da prednji lijevi šarafčić se otkačio i malo visi, ne znam može li se to popraviti ili moram postavu cijelu uzimati drugu (ako i nađem da je u iole boljem stanju).

15. dino73n

dino73n Veteran foruma

Ne znam za A4 ali znam za A6,allroad uopste nema opruge.

Ovjes je na zracnim jastucima.

16. Reventon

Reventon Veteran foruma

@Reznor mislim da ti je jeftinije i jednostavnije sanirati ulaz nego da mijenjas ovjes. Malo betona ili asfalta ce rijesiti problem. Da ne kazem da ce auto izgledati neobicno kada ga izdignes par cm, vjerojatno ces osjetiti razliku i u voznji.

I ja sam sebi zbog visokog ivicnjaka betonirao prelaz, imao iste probleme.

17. Reznor

Reznor Overclocker

Hvala na prijedlogu, ali ima trenutno jako dosta problema s saniranjem ulaza, mnogo stvari u garaži, samo saniranje praga vjerujem da ne bi puno pomoglo, već sam probao stavljati debele drvene daske. Trebalo bi cijeli asfalt dignuti i odraditi i ispred i unutar garaže da se riješi kako treba.
    @dino73n ne znam za A6, kod njega je vjerovatno druga priča, ali na OLX piše na ovim oprugama Allroad da su A4-A6 i da mogu na B8 1.8-3.2, pa me zato interesovalo je li izvodivo i ima li još nekih stvari koje idu uz tu modifikaciju i koliko je uopšte realno raditi takvu modifikaciju. Mislim da bi ovo bila korisna modifikacija, iako opet vjerujem da s razlogom su napravili Allroad model koji u mojoj svakodnevnoj upotrebi bi mi više odgovarao nego ovaj "obični". Ova modifikacija ako bi bila izvodiva bi digla auto za 1.5" odosno oko 3.81cm, što je čak i previše, dosta je 1-2 cm. Najviše kod Allroada mi se sviđa što pragovi i branici su izmjenjivi, osim onog hardened poda, doslovno su napravljeni za vožnju po specifičnijim terenima.

https://olx.ba/artikal/66217229

https://olx.ba/artikal/69106814

18. Almir

Almir Komšija

Neko spušta da izleda ljepše obično ovi tuneri a neko podiže obično ofroad vozila, sve se može odraditi ali trebalo bi provjeriti da li je neko radio po raznim forumima, kod nas teško obično stranim.

Nešto što mi prvo pada na pamet je ako imaš nivelaciju farova na zadnjem dijelu treba provjeriti da li može plastični dio pokriti taj novi hod i sl.. odraditi obavezno špuru poslije itd...

Reznor likes this.
  19. mobsterc

mobsterc Overclocker

Ako ces najjeftinije rjesenje, napravi podloske poliuretanske, ako ti samo malo fali, stavi npr 0.5 ili 0.75cm
    Kod tokara napravi u odnosu na to gdje ih mozes staviti (ne znam sa sigurnoscu, ali vjerovatno ispod nosaca amortizera ili tako negdje, npr ako solja dozvoljava ispod gume na koju nalijeze opruga, sve zavisi od ovjesa).
    Samo nemoj zaboraviti da bilo kakve prepravke tog tipa, mijenjaju geometriju i ponasanje vozila.
    Dakle, u duhu foruma, umjesto 120 u krivinu, odvadi 20, stoja dosta :D

Last edited: Aug 3, 2025
    Reznor likes this.
  20. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Na Insigniji me u zadnje vrijeme me brine malo zadnji desni tocak. Nekakav zvuk dolazi kao da guma nije dovoljno napuhana.

Kad sam vozio sad da mi zamjene uljnu gumicu, trazio sam da mi provjere auto, i sve je ok.

Primjetio sam sad na autoputu pri brzini od 140kmh da mi volan blago vibrira.

Na prvi pogled, gume izgledaju i dalje dobro, sara i dubina je i dalje dobra, doduse nisam mjerio.

Nesto sumnjam na lezaj, al kontam valjda bi mi rekao ovaj u servisu da nesto nije u redu.

Citam na internetu neki spominju da moze biti i do felgi ili felge. Na balans cu svakako voziti ovih dana da provjerim.