All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. zoi

zoi Veteran foruma

Meni je led katastrofa sa svakom gumom :)

Ja sam sa conti allseasoncontact 2 zadovoljan. Prošle zime snijeg bio jedno 7 dana max na kolovozu. Ako ne valjaju u tim uslovima, a valjaju, mogu se 7 dana strpiti. Kad sam kupovao tražio sam najbolje na testu jer mijenjam dva seta guma. Vjerujem da su namjenske gume bolje ali nedovoljno da ja to osjetim na cesti, dok se na novčaniku itekako osjeti.

Qler likes this.
  2. selvin

selvin Moderator

Po ovom sto sam procitao, all season su dobre ovima sto ih ne voze. Cuj iste ko zimske. Jesu mozda priblizne prvu sedmicu i to u nekim uslovima.

@XTRage sto ti ne vozis all season ako su idealne 364 od 365 dana u godini? Lupas standardno...

3. dams82

dams82 Overclocker

Sezonske gume dva seta (ljetni i zimski) koštaju otprilike duplo više od all season, iako ove druge znaju biti i nešto skuplje. Ali sezonske i traju duplo duže jer se voze po pola godine. Trošak eventualno može biti veći ako nemaš duple felge pa moraš plaćati montažu dvaput u toku godine. Ove all season zadovoljavaju malo više ljetnu upotrebu, zimsku manje dok sezonske zadovoljavaju 100%, bar bi trebale u teoriji. Tako da ne vidim neku uštedu na novčaniku, dobro ima ljudi koji nemaju uslove ni da zamjene kompletne točkove dva puta godišnje bez da nekom plate, ali taj trošak je minimalan.

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

selvin likes this.
  4. zoi

zoi Veteran foruma

Godišnje vozim 8 do 10k, nakon 5 godina zamjenim gume. Sezonske i cjelogodišnje mi idu nakon 5 do 6 godina na zamjenu, tako da je meni trošak dupli. Zadovoljavaju sve moje potrebe i jedne i druge. Ne bih sezonske vozio 10 godina.

5. XTRage

XTRage Veteran foruma

Obrnuto, prakticno sve allseason-ke za evropsko trziste su zimska smjesa i sara prilagodjena da moze posluziti i ljeti.

6. dams82

dams82 Overclocker

To si ti, tebi tako odgovara, ali globalno ne možeš reći da je velika ušteda sa all season.

7. nFare

nFare Overclocker

Upravo ta šara je kompromis za koji ne možeš reći da je razlika na snijegu minimalna.
    Za nekoga kao Zoi guma idealna za nekih 10-ak hiljada kilometara i ako si u situaciji da ostaviš auto kad zavali snijeg i ne ideš po planinama često.
    @dams82 ruku na srce, ljetne ispunjavaju 100% a zimske ne. Nisu nešto na suhom i na kiši na 10-15 stepeni.

Za Ragea tipična situacija da si vjerojatno odlučio da ih kupiš (što podržavam) i sad uvjeravaš sebe do te mjere da prelaziš granice razuma, sve ok u pravu si, ali po snijegu utabanom ili prhkom, no way man.

selvin likes this.
  8. dams82

dams82 Overclocker

Napisao sam zadovoljavaju, kod nas ljudi godinama voze sa MS gumama na taj način gdje ljeti voze bez problema, ali zimi fali te šare za snijeg jer je poderu preko ljeta.

9. zoi

zoi Veteran foruma

Kao što nisam ni napisao ništa globalno. Ušteda se može samo individualno mjeriti, ne može se ni za sezonske ni za cjelogodišnje reći globalno da su više ili manje isplative.

10. Haker

Haker Veteran foruma

Ja da sam ostao na astri definitivno bih probao cjelogodisnje, na ovom idem klasika opet. Gledam cijene sava oko 140km ja je platio 95km 2019, eto koliko su poskupile, dok su premium sada od 160 pa do 200 tako da i nema smisla Savu kupovati.

Kod cjelogodisnje nije problem zima, mislim da je problem ljeto kada su nam temperature 40c asfalt gori.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

11. AggressoR

AggressoR Komšija

Vozio 3 godine na njima i nikad vise, dosle na vozili nove pirelli all season i reko da iskoristim.
    Pisao sam vec, cim su vece temperature jednostavno pocnu klizit, malo jace kocenje ili start i proklizi. Po kisi jesu su bas dobro drzale.

Snjeg nisu vidile jer sam odmah uzeo cisto zimske.

12. XTRage

XTRage Veteran foruma

Novembar, februar, mart ce se allseason dosta bolje voziti od cisto zimske, zime su jednostavno premlake, a neki michelin crossclimate ili goodyear vector ce u decembru i januaru raditi isto sta i zimska.

13. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Allseason bas i nisu za Bosnu. To je za neke blaze klime gdje je manje varijacija u toku godine. Npr sjeverna Njemacka. Tamo ce all seasonke fino pokrit citavu godinu.

nFare likes this.
  14. nFare

nFare Overclocker

Direkt na snijegu isto neće raditi

15. selvin

selvin Moderator

Ako ne planiras nikad ici na planinu, i nikad ici na jug i 99.9% voznje ti je u svom selu gdje im klima odgovara onda mozda ima smisla.

@XTRage je od "idealna guma 364 od 365 dana u godini" presao na "ljeti ih ne treba vozit", a kod nas asfalt 40-60 stepeni 180 dana u godini, znaci 185 od 365. Pa onda je presao na "novembar, februar i mart su bolje", spali smo na 90 od 365. Idemo dalje do 30 od 365 sto im je realni max za nas. Na kraju ce i sam sebe ubijedit u suprotno.

16. XTRage

XTRage Veteran foruma

Opet ti imas problema sa najosnovnijim citanjem, ljetna ljeti, allseason "zimi", i dalje dva seta.

17. XTRage

XTRage Veteran foruma

Hoce, a i bolje od savi, travi, fuldi, muldi.

18. selvin

selvin Moderator

Sto bi ti reko "hahahahahaha"

19. nFare

nFare Overclocker

Vidjećeš kad ti rokne jednom snijeg na Alpama i budeš se spuštao prema Sloveniji.

20. AggressoR

AggressoR Komšija

Pokraj cisto zimske uzet all season i samo vozit zimi, dok za ljeto imat ljetni set?
    Genijalno.