All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. Alibegovic

Alibegovic Veteran foruma

Zar je bilo potrebe replicirati na ‘allseason’ je bolji zimi od zimske gume. Ne znam kako imate elana i volje za tim. Da mu je jednom auto zapelo sa takvim gumama na blagom nagibu ka Koprivnici na 5 cm bljuzgavog snijega u aprilu, nebi takvo nešto nikada izjavio.

Last edited: Sep 1, 2025
    selvin likes this.
  2. selvin

selvin Moderator

Mislim da je @XTRage na tragu necemu revolucionarnom, jer najbolje je imat 3 seta, zimske, ljetne i allseason, mozda cak i po 2 seta svake zavisno kako se koja pokazala. Pa mijenjat na dnevnoj osnovi, ako zahladni ujutro, zacas odvrnut i skinut ljetne. Problem i u toj logici je sto ni tad ne mozes imat idealnu gumu 364 od 365 dana u godini, ujutro bude pohladno, stavis all season, popodne ugrije, valja mijenjat na ljetne. Mora se ici na manji interval zamjene, na svaki sat, i uvijek u gepeku vozit barem jedan dodatni set. Eto rijesio sam mu i taj problem.

Bio_Sam_Zmijanac and Alibegovic like this.
  3. Alibegovic

Hajd razumio bih i argument uštede u umjerenim klimatskim uslovima i voziti samo ‘allseason’, ali u kontinentalnoj Bosni imati dva seta ljetne i allseason, pa koji je to mazohizam jebote.

selvin likes this.
  4. selvin

selvin Moderator

Pitanje je gdje je takva klima uopste da se isplati. A i da jest, ima smisla ako neces izac iz svog sela, nikad ni na planinu da ne rizikujes i nikad na jug da ih ne zgulis. Ako slucajno zapada snijeg ili ugrije, hajd pjeske. Drugim rijecima, nek stoji u garazi a nekad ga provozaj radi reda. Budi rob autu.

5. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Nabavit ću možda ove ili sljedeće godine allseason gume da zamijenim Savu Eskimo iz 2016 godine. Prešlo se dosta kilometara, planina i mora na njima :D

6. XTRage

XTRage Veteran foruma

Koji snijeg ? Skijalista na 1500 metara ga nemaju, a da ga ima na 300.

I sta da padne, snijeg koji ce zaustaviti dobru allseason-ku ce zaustaviti i svaku zimsku.

7. selvin

selvin Moderator

Pa za takve i jesu all season. Ko je navikao losu gumu vozat i zimi i ljeti po 10 godina. Ali ako na nečemu ne treba stedit to je guma. Radije preskoci mali servis, nece te ubit, guma hoce.

8. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

9. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Ima dosta fetišizma oko guma, kao i marketinškog napora da se to proda.
    Kao i u svemu, naravno.

zoi, Stevie_Ray and Qler like this.
  10. selvin

selvin Moderator

Ima naravno, ali da guma moze uredno sluzit 10 godina i da si siguran, to nema sanse. Produzit ce zaustavni put duplo. Pogotovo ako je ne skidas nikad. Ja sam na eskimo trecu sezonu na pezou osjetio da ne mogu se isto popeti na istim mjestima, a imao ljetni set. I onda pocela i proklizavanja gdje nisu bila nikad. Ne treba mi nikakav marketing prodat nove gume kad osjetim sam da su oslabile previše. Uvijek imas opciju rizika i pazljivije vozit, ali kao i za sve drugo, ne pazi onaj s druge strane.

Isto je i za all season, kao nesto stedis a u realnosti dobijes losiju gumu i zimi i ljeti, mogu testovi do ujutro pisat da je to isto, kao sto sam kazes marketing napor, ne moze drugi omjer gume i plastike bit isto nikad, da moze ne bi postojale zimske gume.

11. Haker

Haker Veteran foruma

Na emisiji sat je bio test/nove gume iz 2012 protiv iste nove iz ne znam kad je snimano možda prošle godine
    Razlike su bile u metar.

Naravno kada se guma koristi je druga prica. Iz mog iskustva je zimska tri godine ljetna pet i poslje tacno osjetiš kako nije to vise isto tipa gdje je prije kocila bez problema sad se abs pali. Ja naglim jos jednu godinu i mjenjam, a obično auto a ne gumu

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

12. selvin

selvin Moderator

To je drugo, ako je dobro skladistena kazu do 7 godina stajanja smatraju novom 100%.

To ispod potpisujem i za godine i zamjenu auta, mijenjam jedan set pa mijenjam auto :D

13. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Jasno je da postoje razlika između nove gume koja je stara 10 godina, i da all-season je kompromis. Da sutra kupim nove gume, možda bih osjetio tu razliku, i bilo bi mi lijepo par dana, onda bih zaboravio i zašto sam ih uzeo. Slično kod mnogih stvari koje kupim, malo me adrenalin drži, onda i zaboravim što sam uzeo i sve one reklame i recenzije koje sam deset dana čitao zaboravim. Također, imam subjektivni osjećaj da karakteristike guma naglo opadnu, a onda ostanu u nekom stabilnom prozoru gdje ne propadaju previše. Vozim zdravorazumski brzo, uzimam idealne linije, pogađam apex, držim razmak, trošim 4.4 litra u prosjeku, ne lijepim se autima iza leđa. Kada se opasno približe ćelavljenju promijenit ću. :D

14. Alibegovic

Stručnjaci za gume, dajte mi ocjenu ovih

Michelin Pilot Alpin 5 235/55 R19 105H XL, MO, SUV

G235/55R19 105H XL FR TS870P WINTERCONTACT CONTINENTAL M+S

Kupujem set za zimu dok još nisu cijene otišle u nebo.

15. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Uzmi kineske :D

16. nFare

nFare Overclocker

To je taj problem, ljudi brzo zaboravljaju, vec sam spomenuo, prosle godine bio tri sedmice u Sarajevu, trebalo mi auto non stop, svaki dan imao posla sa snijegom, na sporednim ulicama i neociscenim parkinzima, stalno neki problemi tek druga zima gumama. U sjevernoj Njemackoj ti ne trebaju zimske pored all season izuzev par dana kad se desi ledena kisa, kad zbog hladnog vjetra kisa smrzne na +2, tad i nijanse znace.
    Poenta je 70-80% zime ce all season biti bolja guma, kad je toplo, suho ponekad i na mokrom, vecinom buka i potrosnja. Kad imas minuse, sve ispod 5 stepeni, snijeg i led zimska je bolja. All season ako vozis puno ljeti na otvorenoj cesti unistices ih za sezonu. To je moj subjektivni osjecaj, bez da i jedan test pogledam.

17. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

evo all season koje su se vozile i ljeti i zimi.

nikad vise ovo nece biti montirano na moje kotace

https://i.imgur.com/xRoTyZf.jpeg

ove godine toliko nesnosna buka, da sam eto mislio u jednom trenutku da mi je lezaj otisao.

u petak se penjao uz humsku i prokliza mi na uzbrdici pri skretanju u lijevo, brzina ne znam jesam li u drugu stigao prebaciti.

a 2023. godiste.

po suhom nema problema, doduse niti tjeram auto uopce.

ne vozam cesto, pa cu pricekati zimu ili pred sami pocetak zime uzeti prave zimske. samo jos nikako da se skontam koje ljetne felge da uzmem jer za insigniju ima bas dobar izbor finih felgi.

Last edited: Sep 1, 2025
    Haker, selvin, Reventon and 1 other person like this.
  18. mobsterc

mobsterc Overclocker

Nazalost, daleko smo mi od toga da nam bude opcija, sluzbe svake godine snijeg iznenadi. A ljeta su nam 35+ postala. Mozda neko ovako kao ja, ko ne vozi puno.

19. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Koje su to gume tacno? Nema bas smisla blatiti citav segment guma ako je neka losa guma.

EL NINO CFC likes this.
  20. nFare

nFare Overclocker

Napisao je, stranicu prije Michelin, kod mene su Hankok isto ovako izgledale, Vredestein su se malo bolje pokazale ali sam stavio prednje nazad, nakon godine i po se isto istrošile, eto ti imaš Conti, šta sad moramo sve brendove isprobati da smijemo liniju podvući?
    Očito se pravi takva sintetička smjesa koja otvrdnjava na toplom ali i brzo nakon jednog ljeta otvrdnu za stalno... Tad možeš sve testove mačku o rep.