Naravno da u pricu treba ubaciti i cijenu. Osim ako firma placa gume,onda mogu najskuplje. Kada su nove i duboka sara,manje vise sve gume su dobre...a onda zavisi od vise faktora. Ko mijenja stalno setove,3-4 godine mogu valjati svake,ako nije bas trgovacki putnik,da predje 100000 km u toliko godina. A kada izgube saru,onda nema od njih nista. Evo moje neke mishelinke,dosle na autu,izgubile saru...ne valjaju ni po suhom ni po mokrom trenutno. Ali sada i ne vozim auto,pa neka ih jos...mogu po suhom normalno,bez izivljavanja i zalijetanja. Po dubokoj kisi,kad je put pun bara...e tu su slabe,bukvalno kao da kliznu kroz baru,takav je osjecaj. Treba mijenjati definitivno a i ja razmisljam o nekoj M+S varijanti,jer ne prelazim puno svakako a i nemam zivce svako malo mijenjati setove.
Dosta ljudi kupuje Petlas i Linglong. Nisam nigdje čuo da su preloše gume. Viđao sam da ih stavljaju na nova auta koja se prodaju u zastupništvima.
Ponavljam se, ali imao sam na autu sad Tracmax, nove su bile, auto sam kupio u oktobru mislim 2023, a gume su kupljene to ljeto nove... ja sam jedva cekao da ih se rijesim. Nikad se nisam ne sigurnije osjecao u autu kao kad sam bio na tim gumama. Kad je bas vruce i nisu lose, fakat, przio sam ga tada, i drze cestu, ali brate, jel malo kise, al bas malo, ili je vlaga u zraku veca to su klizaljke... boze sacuvaj.... sad sa Kumho sam kao da imam Pilot sport poslije njih...
Ne znam koliko su kineske, ali razlike u cijenama za sve ove ostale i nisu neke. Mislim kad vec dajem 800km za neke od poznatog brenda i 600 za neke lijeve, meni je suludo gledati u 200km na neki period od pet godina. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Mi smo i dobri sa gumama, dosta se vise kvalitetne voze. Pratim jednog lika iz UK sto radi sa autima, kod njih se cesto na 4 tocka voze 4 razlicite gume, razlicitog proizvodjaca i godista. Znaci kada ti na tehnickom izmjere gume, ako je jedna ispod minimuma mijenjas samo tu jednu... Rijetkost je da su sve 4 iste gume, pogotovo poznatog brenda. Tad si ono glavni u mahali, razbacujes se sa parama
Jest samo taj lik kupuje auta za 2000 funti "high millage" sa 100k milja na satu. Kod njih je skroz drugo tržište, većina auta stara par godina Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Pa da, kod njih je auto iz 2015 godine staro i ide za par hiljada funti sa nekim gumama koje nikada nisam cuo u zivotu, ala Linglong i to. Al bez obzira, kod nas se i na 20 godina stara auta stavljaju Michelinke. U najgorem slucaju Sava ili Matador koje su opet bolje od kineskih.
Postoje dvije sekte, jedna sto misli da M+S znaci ljeto i zima, a druga sto misli da je M+S zimska guma. Nazalost, kako vidimo imamo pripadnike obje sekte ovdje Jer M+S uopste ne govori je li guma zimska ili ne, i cjelogodisnje gume mogu imati istu oznaku sto znaci da je prva prozivana sekta vise u pravu nego druga grupa koja proziva prvu da je sekta EDIT: Kako Stevie rece, mora imati "pahuljicu", tj. 3PMSF simbol.
M+S je prije bila oznaka za cisto zimske gume, samo sto je EU pocela pametovati pa smislili oznaku sa tri planinska vrha i pahuljicom ili ti ga 3PMSF. Kao to su sada prave zimske, a M+S cjelogodisnje. Ja sam opet misljenja da je za ljeta ljetna guma a za zime M+S sa ili bez pahulje. Jer ova M+S je ljeti ko mlohava cuna u krivini.
To je tek prije nekoliko godina uvedeno. Do tad je M+S bila zimska guma koja se mogla i ljeti voziti.
Pa nije bas nekoliko godina, jer je od 2017. u Njemackoj, za pogonske tockove mora biti 3PMSF, a tranzicijski period je bio za starije gume: https://www.automotiveworld.com/new...nter-tyre-regulations/?utm_source=chatgpt.com Fazon je sto je M+S guma i dalje to isto, ona nije mijenjala svoju ulogu nikako, ta oznaka isto znaci i sad, i prije 10 godina, samo je bila dopustena kao zimska guma, ali vise nije vec duze vremena.
Nije, samo ja nisam vidio m+s bez planine i pahulje na gumi, ali eto, selvo mora ispametovati. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
To sto ti nisi vidio, ne znaci sigurno da nema. Uostalom i all season moze imati M+S oznaku bez *, pa se voziti i ljeti, sto sigurno nije cisto zimska guma. Ako nisi nikad vidio all season i to je ok, ali mora te neko ispametovati da naucis nesto.
Naravno da sam vidio allseasson gume. Evo ti mi nadji neku m+s bez pahulje i planine. Nazalost pametovanje ti ide od ruke ali da je neko od tebe nesto naučio, mislim da se jos to nije desilo. Sent from my SM-S911B using Tapatalk