All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. Qler

Qler Veteran foruma

Ma nisam ni ove uzeo :) sad imam fin setup, 17ke Dunlop, 20ke Kumho...

2. selvin

selvin Moderator

Zagooglaj sam, imas obicaj da stavljas screenshote AI google odgovora pa odradi sad isto :) Nauci ti nas nesto osim prozivanja sekti za nesto sto si sam sektas.

3. Haker

Haker Veteran foruma

Sto ce mi AI kad imam tebe pametnijeg od chat gpt, googla gemini zajedno.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

p4ja likes this.
  4. nivla

nivla Komšija

postoje samo ms gume ali to ne ide na ova nasa vozila i nisam siguran da u evropi mozes kupiti iste, one all terrain mogu biti bez pahulja vidjao sam neke grabber at

5. Haker

Haker Veteran foruma

Upravo tako i allseasson.

6. zoi

zoi Veteran foruma

Moje allseason imaju pahulju i tri vrha. Čitao sam i ja da ima m+s guma bez pahulje ali kod nas ih nisam vidio.

Haker likes this.
  7. Haker

Haker Veteran foruma

Ima kod selvina

8. mobsterc

mobsterc Overclocker

Jeste, zbog 3 gume na dunjaluku bez pahulje napravila se sekta. E jbg :D
    Ms je mud n snow, vrlo jednostavno. Blata ima ljeti, ali snijega urijetko.

9. mobsterc

mobsterc Overclocker

Da, imaju offroad gume sa i bez pahulje, to nisu gume predvidjene da se koriste na standardni nacin. Posto sam vozio offroad godinama, susreo sam se sa raznim modelima, vecinom je rijetkost da imaju pahulju a to je zato sto nemaju puno tzv siping-a jer to s drue strane steti offroad performansama. Sto ne znaci da se ne voze zimi, od njih su i nastale cjelogodisnje. Obicno gume koje se prave da imaju dobre perf na snijegu i ledu imaju rupice za ‘studs’. Onda opet, ako vozis studded gumu, nije legalno po asfaltu nego bi trebao da takvo vozilo vuces na prikolici do terena ako ces po psu.

10. zippoo

zippoo Veteran foruma

Jeste vise zimska (mud and snow) i bitnije je da zimi drzi na snijegu ali moze gurati i ljeto normalno,ako nisi Sumaher a ja nisam. Imao sam vise setova M+S koji su se gulili cijelu godinu i traju nekoliko godina. Naravno,ovo je u mom slucaju,gdje se ne prelazi puno km godisnje i gdje nemam zivce stalno mijenjati gume i drzati dva set guma. Svako ima svoje neke potrebe a samim tim i gume i setove. Ja ne patim za tim toliko a nisu me do sada nijedne izbacile sa puta,jer ja vozim normalno i prilagodjavam se uslovima na cesti.

11. selvin

selvin Moderator

Ima ih na izvoz ms bez *. Prije 2017 ih je bilo vise bez zvjezdice nego sa, poslije logicno da su svi htjeli stavit * jer je regulativa postala da neces ih moci vozit zimi bez te "certifikacije". Nakon 2017 imas na nekim all season gumama ms bez *, kao i na spomenutim suv i offroad gumama. Kad je stvorena pomenuta sekta prozvanog znalca koji veze o zivotu nema naseg hakera, tad dosta ms guma su bile bez *, samim tim su ljudi sve ms gume podrazumijevali kao cjelogodisnje. Nisu ljudi bili retardirani, niti nisu znali citat ko nas kolega, vec se stvorilo to misljenje jer je ta oznaka i predstavljala to sto jest. Kad je uvedena zabrana za njih za zimu, vecina ih je dobila * pa sad smo dobili sektu kako su to cisto zimske gume. Nikad nisu ni bile nit ce bit. Mozete srat do kad hocete, ali činjenice su drugo.

12. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa ista guma, samo jos isprintali zvjezdicu, odnosno uradili certifikaciju xD
    Jesu li ljetne?
    I daj nam izvezi koju ljetnu m+s
    Cjepidlacis bezze, skoro sve standardne gume na nasem trzistu m+s su zimske, zippoo nije rekao da ce cjelogodisnju nego samo m+s i to uglavnom podrazumijeva zimsku gumu a ne ljetnu

Last edited: Sep 4, 2025
  13. Haker

Haker Veteran foruma

Zato imamo vrhunskog znalca, ja samo znam sto AI izbaci.

Nego de jedan primjer okači da svi vidimo. Znaci m+s bez × i da nije allseasson.
    Kad ih ima toliko nije ti valjda teško

14. selvin

selvin Moderator

Pa i da je ista guma, a nije, jer su morali mnogi mijenjat da prodju certifikaciju opet to samo potvrdjuje ovo o cemu pricam, nije zimska guma po default. Da je bila zimska, imala bi * vec da je pravljena za zimu, zar ne? Pa svi su na kraju dodali * jer su morali ako hoce da ih prodaju bilo kao zimske ili cjelogodisnje jer kako ces prodat ms gumu ako je neko moze kupit samo za ljeto? Ebg logika, ne znam koji q pisem toliko o toliko logicnoj stavki. Ne znam gdje pise da su ljetne, tako da taj dio ne zelim ni da odgovaram.

15. Haker

Haker Veteran foruma

"Ima ih na izvoz m+s bez ×"

Samo da citiram velikog znalca :)
    Primjer ne treba, znamo da se ne moze naći.

Zamislite selvin vise ne želi pisati na temu, sto li

16. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa ne bi imala odmah ako nisu platili certifikaciju. Jebe te logika. Kasnije su platili u istampali. A zakonom uvedeno da bi se vozila zimi mora imati tu certifikaciju. Sto bi je kupio samo za ljeto kada za ljeto nije ni pravljena.
    Pa opet logika, ako nsiu zimske, nsiu cjelogodisnje, onda su sta? Nisi ti vecerao izgleda.
    Ponavljam, cjepidlacis, hvatas se semantike, covjek je napisao da ce kupiti m+s da ne bi morao mijenjati gume sezonski (a nije rekao da ce kupiti allseason) i u tom kontekstu sam mu rekao. A ti bi malo da vrijedjas, nekim sektasem me prozivas. Ako ces da se vrijedjamo, nije problem, spustim se ja i na taj nivo.

17. selvin

selvin Moderator

@mobsterc Pa nisu nijedno od tog, kazem da nisu nijedno, i tako pise svugdje gdje god pročitaš na cijelom mogucem internetu i bilo kakvom izvoru koji je pisao bilo ko sa gram mozga. Ne oznacava ni da su zimske ni da su ljetne ni cjelogodisnje. Samo da su "prilagodjene" za mud and snow. Znaci moze bit bukvalno ljetna guma sa tim oznakama, da ima šaru za bolje ponašanje na mud and snow. Samo ime kaze ebo ga. Logicno da je snow vise za zimske i odatle i nastaje konfuzija, ali veze s tim nema nit je ikad imalo. Sad ih je vecina zimskih ali i cjelogodisnje imaju te oznake i sta je onda? Nista kako rekoh, ta oznaka nije vrsta gume i tacka.

Ps. Googlaj hakeru, ali ne znas ni to haman.

18. selvin

selvin Moderator

Odgovor na edit:
    @mobsterc Haker je krenuo sa sektama. Logicno da zippo nije bio konkretan, ali nije nista pogrijesio jer je mozda mislio na all season, a ti mu odgovaras da je m+s cisto zimska sto je potpuno netacno jer mogu biti i all season m+s. Oznaka koja nema veze s vrstom.

19. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa ne moze biti bitkvalno ljetna sa tim oznakama. Jbg sad. Kada se pravila imao se na umu snow a ne mroski pijesak. Imalo je veze prije nego su postojale regulacije. To je bila guma za podrucja sa vise snijega sto nije znacilo vrhunske zimske performanse naravno. Razvojem automobila i egzaktnih preferncija naravno da je moralo doci da te neke specifikacije, standarda i sl. Dosta njih je samo uradilo certifikaciju, neki su pali pa su mozda malo promijenili smjesu, ali kako rekoh, covjeku sa odgovorio u odredjenom kontekstu. Na danasnjem trzistu m+s guma i pahuljicu. I kao sto sam rekao, mozes regularno kupiti offroad gume m+s bez pahulje.
    Edit
    Nema razloga da pomislimo da je mislio na allseason jer bi to i rekao, obzirom da je odgovorio na dosta postova koji pricaju o allseason. Necemo cjepidlaciti kako rekoh. Mozda je i mislio, ali je sansa 10%

20. selvin

selvin Moderator

Mislio on ili ne mislio, de mi reci samo kako m+s moze biti cisto zimska ako se ista oznaka nalazi, moze nalazit i na all season gumama? Kratko, da ne pisemo dalje romane do pola noci.