All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. Haker

Haker Veteran foruma

Ma jasno je kao dan naravno, Samo nemaš vise kupiti m+s bez da je full zimska, tj imas ako ti selvin nadje na amazonu, a gospodin kaze da ih ima na izvoz, pa se malo ubalio i morao dobiti nervni slom u medjuvremenu.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

2. selvin

selvin Moderator

Potpuno netacno da nemas kupit, evo kod nas, nagooglao za 10 sekundi:
    https://www.ekupi.ba/bs/Auto-i-moto...ECTOR-4SEASONS-G3-MS-XL-TL-guma/p/EK000668799

Jasno ko dan kad ti Qler napise, ja ti pisem 2 dana evo ne mozes da skontas, a njemu moras reci da kontas, koja curica :D

A i da ih nema nikako u prodaji vise (opet zbog eu regulativa), opet nema veze s onim da ms nije cisto zimska guma, jer ako ima jedna all season da je MS a poslo sam ih 5 dosad (imala ili ne zvjezdicu/pahuljicu), onda ocigledno nisu cisto zimske. Tako da ne znam koliko ti treba linkova da to zakljucis.

Last edited: Sep 5, 2025
  3. Haker

Haker Veteran foruma

Kao sto rekoh, nema vise ms bez pahulje a da nije allseasson, sto je ok ali si pametnjakovic pa si morao srat i dobio nervni slom.

Mislim da je selvin jedini lik na planeti kod kojeg zena odustane od rasprave

4. selvin

selvin Moderator

WTF, sta je to sad?! Pa to sam ja napisao na pocetku, a ne ti :D Da nema ms bez pahulje a da je zimska zbog regulativa. Moze se sigurno naci za neko drugo trziste ili starija od 2017, ali svejedno ti nisi htio prihvatit da ne postoji ni all season, ali eto sad kao kontas sve i sve ti je jasno. Umio se maloprije izgleda... Bukvalno pise covjek argumente u moju korist, Boze sacuvaj.

Odustane naravno, nije glupa da se svadja sa ludjakom.

5. nFare

nFare Overclocker

Jesmo svi naivci moram priznati, Tale opet peca rasprave i polemike jeftinim fazonima da se svake godine te jedno te isto raspravlja, pitanjima "koje gume uzeti" i onda dođe nakon par dana "ma uzeću ja M+S" i onda onda opet par stranica rasprave i uvreda. Međunarodna zajednica iz nadrealista, čita lik i jede kokice...

Uzmeš ba gume koje hoćeš koje misliš da tebi odgovaraju dok ne probaš nećeš znati. Kolega hvali Hankok all season meni nisu valjale, kudi Conti, Zoiu najbolje ikad...

6. zoi

zoi Veteran foruma

Ja nisam mjerodavan za većinu na forumu jer najmanje kilometara pređem ljeti :) i vozim stilom da stignem od a do b, ograničenje + 10, autoput 110 do 120 na tempomat. Za moje potrebe i stil vožnje top gume, nakon 5 do 6 godina zamjena koje god da vozim.

7. Almir

Almir Komšija

continental sport je po meni najbolja guma, ja nemam jačeg vozila od 210kw, ali neki moji prijatelji koji imaju jače mašine samo voze na cont tipa 300 400 500 ps...

Da sad pričam da mi ni najbolje zimske ne pomažu pa sam prešao na quatro, mislim meni ova priča sa allsesion nema smisla...

U međuvrmenu sam zavolio 4x4 pa sam nabavio nešto za ofroada, pa ni najbolje ljente i zimske tu ne pomažu, totalno je druga priča sam gumama, pritiscima, gdje se kupuje set od 5 guma kao standard...

Ugl guma je jako bitan faktor pored visine tj klirensa i jačine vozila...

Qler likes this.
  8. zippoo

zippoo Veteran foruma

Jbte ima li ijedne teme,da je Haker ne usere :D

Nego,da se vratimo na moj post...ja pamtim od prije,da je M+S obicno bila "all season" guma i mnogi su je u BiH vozili cijelu godinu. Nisu je kupovali kao cisto zimsku gumu. Imao sam i ja nekoliko setova M+S i nisam prije ni obacao paznju na to ima li zvjezdicu ili ne. Onda sam negdje kasnije cuo da je zimska sa zvjezdicom. Pa sam i kupio takve,jer mi primarno treba da po snijegu drzi zimi a ljeti manje vise,ne zalijecem se,iako omeksaju i i sekundi zaslajdraju. Ali za moje potrebe su uvijek bile OK a i trajele su,jer se ne prelazi puno km godisnje.

Kada dodje vrijeme za kupovinu,vidjeti cu sta cu kupiti na kraju...ali znam da necu nista pretjerano skupo :D

9. Haker

Haker Veteran foruma

Evo da ti haker nastavi srat. Te gume nikad nisu bile za cijelu godinu nego bosnjo kupi izmisli da mud + snow znaci cijela godina i onda goNi pet godina a svake godine prvi snijeg krenu lagano udesi i zimsko klizanje.

Svi bi mi rado kupili Savu s3 i goNili pet godina, ali ne ide tako bas. Na kraju svakom svoje samo je problem sto takvi kao ti otklizaju i opale nekog ni krivog ni duznog

Qler likes this.
  10. zoi

zoi Veteran foruma

Znam ljudi kojima je Sava s3 petogodišnja cjelogodišnja guma :D nakon pet godina novi set i onda opet tako. To su ljudi koji voze loko, s posla na posao, malo na vikendicu, u goste i to je to. Bez ikakvih većih problema što ja znam.

11. Qler

Qler Veteran foruma

Moj stari vozi cca 5k godišnje, i ima set ljetnih i set zimskih :) ali je ove godine zamijenio ljetne dot 2015 :)

Ja iskreno mislim da mu je pametnije all season I nek se ne sekira. Na tu kilometražu sigurno mogu 5 godina. Pa nek zamijeni dvije, i šestu godinu druge dvije...

12. selvin

selvin Moderator

Nije to 100% tacno ali nisi ni u krivu toliko. MS gume su prije ljudi vozili kao cjelogodisnje jer je bilo MS guma koje su all season ali ne sve i onda se i zimske MS pocele koristit kao cjelogodisnje. Odatle i pomenuta "sekta" da je MS ljeto-zima sto nije istina. Kad kazes MS ne znas je li to zimska ili all season dok ne provjeris ostalo.

Ali druga sekta su ovi ko Haker sto i dalje misle da je MS samo zimska guma i opet kaže kako to nikad nije bila all season guma iako se "slozio" s Qlerom a ne sa mnom koji smo pricali isto :) Valjda jer mu je od brata uzeo merca pa da se ne zamjeri :) I opet kontru pise kao "bosnjo" ne zna, a da se zakljucit ko je "bosnjo" ovdje.

Tako da ako kupujes cjelogodisnju gumu, trazi all season a ne gledaj samo MS oznaku, na nasem trzistu ces vjerovatno naci gumu koja ima i m+s i * na all season gumi. Posto trazis jeftinije, i sava i fulda i slicne iz tog ranga imaju obje oznake, a all season su gume. Iskreno ako ces vec na all season iz tebi znanih razloga, probaj se pruzit do premiuma ako ti nije velika dimenzija gume nije to toliko skupo.

13. zippoo

zippoo Veteran foruma

Niti sam kada otklizao,niti sam kada udario koga.
    Jedno jedino kuckanje u zivotu sam imao kada je lik ispred mene krenuo da se ukljuci na raskrsnici i iz njemu znanih razloga odjednom zakocio a ja na 1-2 sekunde pogledao na put lijevo,da vidim da li ide auto i kada sam vratio pogled,lik ispred mene i nisam uspio skroz zakociti. I cvaknem ga,njemu nista a kod mene je bilo stete,iako smo se jedva dodirnuli.
    Ali ovo nema veze sa gumama...jer gume nisu igrale ulogu.

Pogledati cu onda kakve all season kada bude vrijeme kupovine,tako sta od save mozda

14. Haker

Haker Veteran foruma

Selvine. M+S jeste zimska guma jer 99% guma je sada full zimska guma.
    Dalje, ovaj M+S od prije su 99% ljudi koristili Savu zimsku gumu i vozi cijelu godinu. I naravno kolega zipo nije upućen ali svi znamo da je vozio full zimsku gumu.
    Sada sto si ti našao biti pametan i objašnjavati da ima guma sa s+m bez pahulje (sto smo već svi znali) samo te gume trenutno se mogu samo naci na amazonu kao allseasson varijanta.

15. selvin

selvin Moderator

Nazalost to je netacno opet, M+S oznaku ima vecina all season guma. I dodatno imaju i 3pmsf oznaku. Pregledaj malo molim te katalog all season guma sto se prodaju, kod nas ili EU, gdje god zelis. Nikakav amazon nit da nemaju zvjezdicu nit ista, trazi all season gume i vidjeces da imaju M+S oznake. De eto molim te samo zagooglaj.

Evo uzmi ovu listu:
    https://unitrade.ba/adac-test-cjelogodisnjih-guma-za-2025-godinu/

I pronadji koja je od tih M+S koja nije.

16. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Treba vama hobi kakav :D

17. selvin

selvin Moderator

:D Recimo vezano za automobile? :D

18. XTRage

XTRage Veteran foruma

Kod mene ljetne imaju pahulju.

Bio_Sam_Zmijanac and kvaju like this.
  19. nFare

nFare Overclocker

Evo ga Tale hackovao profil Rage-u :D

Što je najgore čitava diskusija je uzrokovana činjenicom da je m+s jednostavno zastario pojam tamo nekad 60'-70', dovoljno je proguglati, mislim da sam nekad negdje čitao da je čitava priča krenula od spačeka koji su se koristili dosta na makadamu i po selima širom evrope gdje isto tako nije bilo asfalta, pa je trebala i ljetna guma da "drži" kasnije je i zimska dobila dodatak m+s, jer zašto ne bi kad može po defaultu, mreža puteva u narednih 30 godina napredovala pa su ljetne ponovo postale samo ljetne a zimske ostale m+s, ljetne sa tom oznakom čista rijetkost...

Ne znam je li vama ostalo u sjećanju (ovi malo stariji) gume na bubama kad gledaš sa strane, imale one kao krampone na krajevima - tipični m+s

20. Reznor

Reznor Overclocker

Vala možete malo i promijeniti temu nekada kad kola krenu nizbrdo :D

Moj kolega s honorarnog posla modificirao Golfa Mk5, prvo lakirao u nardi boju i stavio branike od R32, sad i motor postavlja te radi konverziju manuelnog u automatski mjenjač. Iako ima mnogo negativnih komentara na tiktoku, mislim da je za pohvalu, jer sam radi i prvi mu auto, inače baš pametan momak ima dobrih ideja… i dok ja gledam drugo auto da uštedim šta goriva, on uzima jači motor :D

Qler and Reventon like this.