Kupili u mjesec dana jaran i ja auta, on MG ZS za CLS, isto para. Nov ovaj, dobro auto fakat, al kaže ovaj zajednički jaran, dogodine cls osjetno skuplji ) :
Pa bio kinez ili ne, logicno da ce novom autu spast vrijednost dosta vise nego 10-15 godina starom. Nije bas da je taj zajednicki jaran genije pa to skonto Da je uzeo kamiqa ili sta je paralela za te pare u vw grupaciji, ne bi se puno bolje proveo. Samo bi za godinu izgubio 7k umjesto sto je izgubio 10k na kinezu. U istom budzetu neko kupuje novo auto da ga glava ne boli ili barem misli tako, neko uzima starog premiuma iz cejfa ili prestiza, a neko trazi sredinu da ne izgubi puno a da vozi relativno novo. Svako je za sebe najbolji izbor napravio.
Ovo za cijenu Kia sportage, citroena c5 i td, za mene ne bi bilo dileme. Sada je to još za neke ljude ludilo, posebno za ove sto im je wv božanstvo ali za pet godina kladim se da ce biti najnormalnija stvar. @Aldiin zašto bi se selamio? Sent from my SM-S931B using Tapatalk
Zato sto kad ti zatreba rezervni dio a pogotovo dio karoserije ostaris dok ti ga isporuce. Jedno je doprtiti ta vozila u evropu da se prodaju a drugo je uspostaviti kvalitetnu servisnu mrezu i dotok i skladistenje rezervnih djelova. Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Pa ne ostariš ali čekaš mjesec dana, nije smak svijeta, a normalno servisiranje ide kao i kod.svakog drugog brenda. Sent from my SM-S931B using Tapatalk
Ma loša je servisna podrška, što Dino kaže, pogotovo za rezervne dijelove... MG je jaran neke stvari bolesno dugo čekao, a u evropi se lafo pravi...
Meni na Troc-u crko "procesor" za zmigavac - led. Svjetlo radi, ali kad aktiviram desni zmigavac samo se led ugasi, i dobijem onu notifikaciju na screenu da treba u servis. 40 dana cekao da dodje Sve ovisi sta crkne, i kod pravo zastupljenih marki se mora cekati.
Nije hidrogen bas buducnost. Prije ce biti ove nove tvrde baterije visoke zapraeminske mase, osim litijuma trenutno se zamjenski element Natrijum dobro pokazao. Znaci taj BEV sa next gen baterijama. H2 je preskup i pretezak za dobiti i kontrolisati i dok je klasicnog goriva (dizel - benzin). u Kaliforniji su Japanci popusili sa testnom pricom hidrogena, kao kupis auto i imas 7 godina besplatno gorivo na hidrogen punionicama, dozivjeli debakl. Prije ce se razviti sinteticka goriva od reciklaza, cak buducnost sa autima sa mikro fuzijskim reaktorima tako da ces kupiti life of time car za određenu kilometrazu.
Samo benzin i no sikiriki. Cijela auto industrija u evropi se vraca na SUS motore. Eventualno hibrid, benzin + manja baterija i tako narednih 10-15 godina. Poslije ko zna.
Da dam kratki input za ove "kineze"... Kolega s posla bas prije mjesec dana kupio DFSK Fengon 5. Mislim da ovih u svedskoj ima svega 6 jer im nije prosla kampanja da nabave oficijelne distributere. Podrska za servisiranje ne postoji, pa je samim tim automobil koji kosta ca 33.000 Eur prodan sa 10.000km na satu za svega 9.000 Eur. Auto je 2022 godiste a bio je "demo auto" pa je samo bio u salonu. Kombinacija Benzin+Plin. Auto ima sve: - Sjedista automtska - LED svjetla, automatska - Panorama - Koza - Gepek se otvara i zatvara sa daljinskim - Dosta prostran isto Ali... tacno se vidi da su kinezi pravili jer stvari su vec pocele otpadati i kvariti. Brisaci, retrovizori i tako to, lijepo sve izgleda na oko ali je vecina toga kamuflaza. Infotainment sistem je isto uzasan, UX generalno u autu da npr ukljucis sjedista da se griju su ocajna, trebalo nam 20 minuta da skuzimo. Ali generalno lijepo vozi, i za te pare dobijes manje-vise nov auto ali je velika kocka koliko i kako ce izdrzati. Tako da za sve vas koji mislite da su "kinezi" dobra opcija, moj savjet je da ih provozate 1-2 dana cisto da vidite kakav je to kvalitet pored slika i sponzorisanih videoa. ps: Ima onaj video kad jedan poljak testira kineza i da namjesti volan iscupa volan skroz... xD Sretno!
Proći će tu još generacija dvije kao i sa mobilnom industrijom, da se to sve usaglasi, i da ti neki brendovi nestanu, tek su krenuli na globalno tržište. Realno evropska industrija se dugoročno može samo kojekakvim političkim igrama na državnom nivou spasiti. Ali realno im se auta raspadaju u extremnim uslovima, ima na yt izvještaja iz Rusije gdje su zbog sankcija ogroman broj auta isporučili, ne snalaze se električari baš na minusima
Vratiti ce se ie Evropljani sa EV lagano...evo citam VW u avgustu prodao najvise vozila...samo sto se sada kolo srece obrnulo...VW je kupio udio u nekoj kineksoj firmi koja proizvodi baterije i poslao svoje inzinjere u Kinu, da uce i saradjuju sa kineskim naucnicima i izgleda da tu vec ima napretka i da poboljsavaju svoja EV auta. Ne treba otpisivati evropske proizvodjace...jasno je da kasne i kaskaju za Kinom ali ako naprave kvalitetna auta,koja ce vratiti povjerenje kupaca,doci ce do velike prodaje. Kao sto neko napisa za Kineze...sada je navala i svi vide priliku ali realno ce se to filtrirati i ostati ce 5 brendova,koji ce biti dobri i nuditi kvalitet iz Kine i opstati a u tome ce se i evropljani vratiti i nauciti praviti dobre baterije ie sklopove i sve ostalo. Svjesni su svi da se vise ne moze smece prodavati kupcima...zadnjih 10 godina je toliko opao kvalitet novih modela i auta,da je to zalosno a cijene su otisle gore. Plus i kupovna moc kupaca je opala drasticno i zato je stala prodaja auta u EU a najvise Njemackih...jer su oni i prije bili precijenjeni ali opet su nudili nesto za taj novac a sada kako su kvalitet srozali a inflacija pojela income gradjana,imamo ovo sto imamo u EU. Evo i BMW je naucio kako poslovati u inflaciji...imaju dobit od milijardu Eura u ovoj fiskalnoj godini.
Ima li neko ovakva garazna vrata? https://olx.ba/artikal/52869276# Kontaktirah jucer ovu firmu, jesu iz Tuzle i/ili okoline, ali rade cijelu BiH. U zadnjih mjesec dana pocela mi garazna vrata da zapinju i na stranu to sto su od teskih drvenih dasaka zakucanih ekserima i drze ih celicni nosaci i okvir, pa dobijes upalu misica da ih podignes i spustis nego vidim da su se i iskrivila valjda od raznih vanjskih faktora, a i starosti. Tako da bih ovakvo nesto da uzmem s motoricem ali me brine koliko je to pouzdano, ako moze i rucno da se otvara radije bih da to vise koristim. Taman ce na red doci i da se izravna prag na ulazu garaze da auto vise ne zapinje o njega
Imam ja dvoja. Jedna su oko 2.5m sirine, druga velika, mozda i 3.5, dosta teža. Otvaraju se na daljinski svakako ali imas rucnu opciju koju nisam dosad koristio. Ne znam kad su tacno ugradjena, mislim prije 8-10 godina, ali nisu cesto koristena. Ja ih koristim svakodnevno zadnjih 6 mjeseci otkako su moja, tako da zasad je sve ok, cut ce se Komsija ima ista, dosta veca od mojih, tipa 5x3m, dupla garaža na jedna ogromna vrata. Kaze da ih rucno jako tesko podići. Svakako da i motor ide naspram veličine tako da nemas brige. Koju cijenu su ti rekli ako nije tajna?
Hvala na podijeljenom iskustvu, taj me motoric najvise brinuo, jer bi se svaki dan dvaput otvarala Kod mene komsiluk vecinom ima stara od lima pa i nemam koga pitati kako radi to cudo, ali sam otvarao neka novija bez motorica, ali nisu rolo, svaka su neuporedivo laksa od mojih. Ova su izvorno bila od lima pa ih izbusila geleri i onda su preko toga zakucane teske drvene letve, kad sam to mogao dizati 8 godina, nijedna ne bi trebala biti toliko teska Za cijenu ne znam, ovdje pise 1300 KM neka okvirna cijena, ali vjerujem da cu znati vise kad uzmu mjere, ostavih kontakt pa cekam da se jave. Kolega s honorarnog posla upravo isto radi garazu, ali njegova su vrata ko moja dvoja, pravi sebi radionicu i mogu dva auta stati jedan do drugog, njemu su rekli 2600 KM. Garaza sirinom ni visinom nije velika, taman koliki je auto i jos mozda par cm lijevo i desno, isto i u visinu ima jos par cm. Jest da mogla bi i neka jeftinija, ali je kuca direktno uz cestu gdje se stalno prolazi, pa je to i jedan od potencijalnih ulaza u kucu, tako da je bitno da budu i cvrsta i da ne zeza brava kod otvaranja/zatvaranja. Plus komsiluk mi se stalno mota po dvoristu, jednom je nepoznata gospodja donijela stolicu i sjela mi pred ulazna vrata
Eto javi cijenu ako nije problem, moze i pm. Ja vec neko vrijeme hoću nova vrata da stavim ali nikako da dodje na red, vidio sam ovaj oglas samo kako sam vidio lokacija Tuzla konto da rade samo na tom području. Kod mene je isto tako malo sira od auta i ta visina... A motor ko motor, imaš opciju ručno ali generalno moze jako dugo, kod dede je star bio 20 godina i eno prodadosmo kuću sa njim jos je radio. Sent from my SM-S931B using Tapatalk
Ima u mom naselju više garaža sa ovim vratima, a prvi komšija ima ova baš velika, dvije garaže ima i jedna ova vrata. Svaki dan se otvore pa bar 10 puta, najmanje... Prije korone ih ugradio... Nije ovo neka nova tehnologija da se brineš kako će raditi...
Gdje ste vi kupovali gume? Tražim cjelogodisnje da budem jos jedan koji će ih koristiti zimi i na ovim prelazima Kontam Michellin ili Continental ove ostale nesto ne bih. Odem do unitradea oni samo brigstone imaju, tako da moram naruciti preko interneta, nema druge. Sent from my SM-S931B using Tapatalk
Jaran moj valja autodijelove pa preko njega doduše nema neki izbor guma, ali brat uzeo neki dan 4 Kumho all season, prešao već nekoliko hiljada sa njima, kaže dobre za sad, čekamo snijeg da vidimo kakve su stvarno