All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. Qler

Qler Veteran foruma

Ja kontam tako clio, Twingo, 206, corsa, neki mali benzinski motor, da ima grijanje, i da služi isključivo za po gradu.

Bio_Sam_Zmijanac and p4ja like this.
  2. p4ja

p4ja Komšija

Vjeruj mi Mikac kad je prije par godina bilo -20 u sarajevu, znaci na pola kljuca auto pali, stari svaki dan zove haj dodji po mene ne moze da upali Audija raspalog.. uglavnom brate nista mi nije bilo jasno i uzeo bi pezojca uvijek ispred bilo cega od Vaga, kad smo kod mecke, imam dva prijatelja i oba su mesari i puni su ko brod, uglavnom godisnje na Mercedes dzipove trose po 10-15 k maraka na servise, doduse i putuju dosta, ali svejedno i jedan i drugi kazu da ne mogu da vjeruju kako su servisi brutalni i kakve se gluposti kvare da i jedan i drugi razmisljaju da kupe neke Mazde ogromne.. ne znam koji je model.. ali nesto su gledali Jel ima neko Cx, uglavnom ogroman auto

3. p4ja

p4ja Komšija

5 glava registracija, sipaj i vozi :)

4. Reventon

Reventon Veteran foruma

Jucer bas sjedim sa drustvom i ovaj sto ima Octaviu A5 hoce da uzme BMW X3. Prvo sto mi pade na pamet ona legenda na YT kad rece za odrzavanje, manje sam trosio dok sam se drogirao :D

zoi, p4ja and Qler like this.
  5. Qler

Qler Veteran foruma

Ma skupo je, pogotovo ako su veći motori. Za 180, 200.220 I 250 I nije skupo toliko, ali brate za mene mali servis ko za većinu normalnih veliki. Ali to je sve cijena tog nekog luksuza jebaji ga. Dok se može, želim da uživam. Meni skuplji mali servis nego jaranu na mustang 5.0 v8...

6. SamiRX-8

SamiRX-8 Komšija

Ja sam se namirio na japanca starog 25 godina... Ima klimu, ABS, el. podizače i ništa mi više i ne treba od opreme realno. Održavanje smiješno, a stigao sam s njim i do mora i svugdje negdje za ovu godinu kako je kod mene :D

Qler likes this.
  7. selvin

selvin Moderator

Razlika malog servisa 220/250 i 350 je 20% mozda, ako i toliko. Ulje najskuplje, a razlika 1l? Ostalo manje vise isto, minimalna razlika u cijenama filtera, cak neki i isti. Razlika je jedino kad odes u AMG segment. To je li nesto 600 ili 700KM nije nikakva razlika.

8. Qler

Qler Veteran foruma

150 filter zraka, tako oko 150 filter goriva. 8l ulja po 20 I kusur maraka, ostali filteri ne znam iskreno, neka sića... U glavnom, dođe servis oko 600KM, mali, redovni.

9. XTRage

XTRage Veteran foruma

Nakupi se vremenom i na servisima i na ostalom, svaki put 3-4L vise ulja, vece kocnice, uglavnom vece gume, cesto skuplji ovjes (adaptivni ili zracni), i za ruke ode vise za neki V6 (npr. lanac na tedeiu).
    Mene bi najvise ubilo osiguranje i porez, dodatnih 2000-3000 eura godisnje bez da ga upalis.

10. selvin

selvin Moderator

Pa to i kazem, 100KM, sta je tu razlika? Napisao si ko da je hiljadu... :) I na 220d je mali redovni 500+, filter goriva je ista cijena, vjerovatno je isti, zrak je mislim jeftiniji, a i ovamo je 6.5l ulja, nije 4l pa da se osjeti razlika. Ruke su iste.

kvaju likes this.
  11. Haker

Haker Veteran foruma

Ne znam kako 500.
    Mene je bez filtera goriva i kabine izasao 160. Nek je filter goriva 170, kabine moze biti 15 moze onaj skuplji, ali recimo da je oko 350 sve. I eto ruke, kod mog majstora su 30.

Kod kulera se razlika nabije na skupljem filteru zraka i vise ulja, opet nije to neka razlika, jer evo gume 800, akumulator 400, jos sice sto se ulozi, dodaj neki kvar na mercu je svaki manje vise 500+ taj mali servis je zanemariv.

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

Last edited: Nov 26, 2025
  12. Haker

Haker Veteran foruma

Te pežole mogu samo sanjati o ovim kilometrazama a kod nas svaki taj svabo ima tu kilometrazu i jos se kotrlja.
    I ta 307 je pet puta bolji od ovog taletovog sa lancem od bicikla. [​IMG]

13. dams82

dams82 Overclocker

Za tog tvog majstora vrijeme davno stalo, čuj 30KM ruke, pa bolje da ti besplatno radi....

14. Qler

Qler Veteran foruma

Nekad su ruke bile džaba uz dijelove... nekad...

15. Haker

Haker Veteran foruma

Ma sta ces, lokalnoj klijenteli je i to puno..
    Smiješne su sve cijene, čini mi se za kocnice da je uzeo 50-60 veliki servis ako je i 100 ne mogu se sjetiti, a dobar lik nije ni da fušeri ili nesto slično.

16. zoi

zoi Veteran foruma

Pa zar nije i sad tako? Gdje god odvučem mali servis je džaba ako tu kupujem dijelove. Ako je neki garaža majstor, 20 ili 30 KM naplati na moje dijelove. Ne kontam šta na malom servisu ima biti skupo?

17. Qler

Qler Veteran foruma

Kakav, sad prvo rijetko ko hoce da mu doneses dijelove, jer ne može se tu ugraditi, i onda ako je 50 i manje to je premija..

18. Haker

Haker Veteran foruma

Ja cu onom pumpom od sada, tj. probat cu, gledam na mercu svi tako cak to mercedes i preporučuje, starog ulja ostane minimalna količina.

19. dino73n

dino73n Veteran foruma

Mali servis je sirok pojam i cesto puta bude tumacen pogresno. Pravo mali servis je zamjena ulja i svih mogucih filtera sa pregledom podvozja i kocionog sistema. Znaci servis poslijw kojeg vozis 15-20k km bez da ista provjeravas. Eventualno dospes ulja ako motor trosi. Zamjena filtera goriva kod pojedinih modela zna trajati preko sat vremena. Takodje i filtera kabine.

A da bi odradio taj posao treba ti prvo zemljiste na kojem ces napraviti baram garazu ako ne i veci servis pa ti treba servisna oprema,dizalica alati oprema za hvatanje i skladistenje starog ulja,dijagnosticka oprema za ponistavanje servisne informacije na instriment tabli i odzracivanje sistema napajanja gorivom a sve to kosta opasne kolicine novca tako da se uradi taj posao mora i da se naplati.

A postoj i opcija ispusti staro ulje naspi novo i reci da uradjen mali servis.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

selvin likes this.
  20. Haker

Haker Veteran foruma

Eh ja sam na astri radio onda mega mali servis kad sam mjenjao i ulje u kocnicama i svaki put ispumpam staro servo ulje i td. Na ovom mi je to malo teze upravo jer nemam dizalicu ali ovaj medju servis kad ne mjenjam filter goriva mogu komotno sam.