All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. selvin

selvin Moderator

Samo se kod nas taj godisnji servis zove mali servis kao ulje i svi filteri. A zapravo ne postoji mali servis nigdje u svijetu, vec servisni intervali za svaki filter i svaki potrosni dio pa zavisno od km i godina se radi i svake godine je servis drugaciji. Jedino fiksno kod svih je ulje i filter ulja na godisnjem nivou. Ostalo zavisi od proizvodjaca do prozivodjaca. Ali posto je vecina tih filtera (bila) jeftina, onda hajmo ih odjednom sve zamijenit i to je mali servis. U ovlastenom i dok je pod garancijom, niko ne radi tako.

2. dino73n

dino73n Veteran foruma

Fazon i jest u tom sto se novo i polovno auto ne odrazava isto. Prvi filter goriva se mjenja na 60-90k i realno i ne treba ranije kad je sve novo. Rezevoar sterilan i u novo auto se uglavnom sipa neko mega giga gorivo jer se pazi dok je novo.

Filter zraka na zapadu moze izvuc 5 godina da se ne zacepi izuzev nekih ruralnih podrucja gdje nema asfalta. Dok vec filter kabine fasuje od lisca i iglica zimzelenog drveca po parkinzima.

Kod nas se sve to prlja puno vise a o polovnom autima sa starim prljavim rezervoarima da ne govorim.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

3. Qler

Qler Veteran foruma

Ja filter goriva sa na CLS mijenjam svaki drugi servis, a do sad jer nisu bili neka stavka, sam na fordovima mijenjao svaki servis.

4. selvin

selvin Moderator

Ma svakako, sve stoji. Samo onako kazem da smo nekako mi izmislili taj termin na Balkanu, a i dalje ima raznih znacenja: od samo zamjene ulja do svih mogucih filtera pa neki cak i ostale tekućine mijenjaju godisnje. Tako kad se prica o cijenama i dijelova a i ruku, onda se mora znati sta ko racuna u taj "mali servis".

dino73n likes this.
  5. Haker

Haker Veteran foruma

Evo ide i meni jedan merc racun da me tale sad malo zaebaje.
    Zvekno regulator napona na alternatoru pa cu odmah sve rolere i kais sa njim, pa cemo vidjeti racun :D

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

Qler likes this.
  6. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Je li ko koristio aditiv Liqui Moly Ceratec za motorno ulje? Cisto iz znatizelje pitam. Gledao sam na YT neke videoe, i kazu motor tise radi a i smanjuje trenje i trosenje motora.

7. dino73n

dino73n Veteran foruma

Vozim ga ja vec 10ak godina. U dobar motor valjda daje rezulatate. Sva ta vozila su mi i dalje na ocima i jos uvijek su ok. A da sam uporedo vozio dva vozila i u jednom koristio a u drugom nisam i da ti kazem jedan je crko a drugi nije to nisam. Al visestruko puta sam se uvjerio u kvalitet i ucinkovitost LM aditiva tako da uopste ne sumnjam ni u Ceratec

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

EL NINO CFC likes this.
  8. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Top. Kontam ja sebi ubaciti u Insigniju pri sljedecoj zamjeni ulja. Kod mene je motor 103kw, dizel. Ako je dobro za motor, sto da ne.

9. dams82

dams82 Overclocker

Sipao sam ja i u prošli auto i u ovaj, jbg ako radi što piše dobro je, sumnjam da može naštetiti. Sipaš u novo ulje i voziš 15hiljada, poslije ostaje film na tarnim dijelovima motora minimum 50 hiljada uključujući i tih 15.....

EL NINO CFC likes this.
  10. ibran

ibran Aktivista

Teba vidjeti koje aditiv preporuke proizvođača motora.

11. XTRage

XTRage Veteran foruma

Ja kad naspem ceratec niz brdo motor osjetno slabije koci, znaci nesto se desava :D

dino73n likes this.
  12. Qler

Qler Veteran foruma

Na mondeu kad idem niz brdo ako upalim tempomat, nije održavao brzinu, nego inercija ga je i dalje tjerala, merdecedes održava brzinu, i plus adaptivni tempomat, u gužvama niz planinu dobro dođe. Inače, kako se za čas čovjek navikne... sad u gužvi samo upali tempomat i pustim da da sam staje, kad treba krenuti samo ili dodatknem gas ili ručicu i ide... puno lakše gužve podnosim :D

13. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Idu Pežole isto i to odlično preko 500k. Samo vi to ne prihvatate.

14. Mujka

Mujka Komšija

Does Liqui Moly CeraTec work? Let's find out!
    After buying Liqui Moly CeraTec, I noticed an immediate difference in my bank account. XDDD

zoi likes this.
  15. mobsterc

mobsterc Overclocker

Kako je cool procitati komentare na video, podsjeca na forum :D

EL NINO CFC likes this.
  16. Haker

Haker Veteran foruma

Regler, ramenica altenatora, mikro remen set 600 markica sa rukama, super, mislio sam da će biti vise.

Qler and kvaju like this.
  17. dams82

dams82 Overclocker

Pa to je to,dijelovi oko 400,ruke 200 i taman.... nema potrebe da bude više osim što nisi mjenjao pumpu vode koja je oko 300KM i ne daj bože ako ima start stop remenicu radilice....

Haker likes this.
  18. Haker

Haker Veteran foruma

Ne znam, auto fabrički nema start stop iako ovi modeli svi imaju, ovaj prvi vlasnik je očigledno naručio bez njega.
    A za pumpu su rekli da je ok, tako da nema potrebe za novom.

19. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Hoćeš ti premium, sjecam se na škodi isto bilo 250 KM

20. Haker

Haker Veteran foruma

Duplo bolje duplo skuplje :)

aNaToMiC ! and Qler like this.