To me je oduvijek odvlačilo od dizela, ta eksplozija snage na 2-3 k obrtaja i onda samo pravi buku pojma nemaš jel ubrzava ili ne, u suštini uz dizel ide automatik koji takve stvari reguliše. Imao sam priliku par dana voziti cupru el. Ekvivalent 230 KS jednostavno su ICE inferiorni u svakom pogledu to sve što što uspoređujete do sad pada u vodu, jest da je monoton osjećaj u vožnji ali sve što radi je bez ikakve drame.
Ma dzaba i automatik, eno 2.0TDI sa 140 konja i DSG-om, to na kickdownu zvuci i daje osjecaj mlaznog aviona, a zapravo cisti prosjek, 10s do 100, 6s 60-100, iznad 100 cak i ispod prosjeka.
Ja ne volim dizele ali je cinjenica da su bolji za brdovite predjele. Ja bih razmatrao dizela samo i jedino u toj opciji,da svaki dan idem gore,dole po kojekakvim brdima i ako je veci uspon. Za sve ostalo ja vise preferiram benzince i cijeli zivot i vozim benzince. Dobro ja i nisam neki forumula 1/rally vozac da preskacem aute ispred sebe,pa me haman ne nosi taj "osjecaj" brzine kod TDI traktora iz Njemacke A nije ni benzinjara mrtva kada se zavrti malo vise u obrtaje...samo mnogima je to odmah trosak,pa ne stiscu
Oko 23k km. A ono mehanika radi fino, glatko, al eo elektronika ocito otisla. Ma samo da budem miran nakon zamjene da ce ok raditi kao i do sada Sent from my iPhone using Tapatalk
Kad vec poredis onda ide Turbo Benzin vs Turbo Dizel, tek onda je posteno. Dizel bez turba nije ni za ravnice a da ne pricamo o brdima.
To je vec malo drugacije jer onda ima i snage, ali opet ce se subjektivno ciniti jaci od za 100 konja jaceg benzinca (koji ga ostavi u prasini).
Ne samo turbo/turbo nego i zapremina. Sad turbo benzinci 1.6 imaju 180 - 200ks dizel 130-150. Sent from my SM-S931B using Tapatalk
Sad pokupio auto sa tehnickog pregleda, odmah primijetim da kocnice ukopavaju auto na blagi dodir pedale. Koji su klinac uradili Znaci obicni tehnicki pregled bez ikakvih zahvata, uz standardno mjerenje tacke kljucanja kocione tekucine (244 stepena btw).
https://zeperfs.com/en/fiche7309-peugeot-3008-ii-1-5-bluehdi.htm 11s do 100. I jedno 60s dok nabere 180km/h.
I ovaj lemförder nabijem, tursko smece, stabilizatori montirani u septembru izgledaju kao da im je 15 godina.
Ja sam naručio za Kia Nexen all season gume. 14ke, jer jedine 15ke felge koje su bile na piku se prodale dan prije plate pa sam odustao od 15ki skroz...
Generalno u današnjoj globalnoj industriji su svi proizvodi koji imaju tj. trebaju da imaju gumu, od obuće, do guma i auto dijelova. Koriste se zamjenske smjese kojima ne možeš ući u trag, mješavine reciklaže, bitumena, sve se raspada tri put brže. Još jedan od glupljih izuma u autoindustriji je vodeni uljni hladnjak, kojem neminovno odu "gumeni" dihtunzi, pitam se šta je falilo zračnom. Neki dan uhvatim da moj poprilično bali a ne vidjeh ništa jer sve podnica uhvati, valja sad to mijenjati zajedno sa uljem, rashladnu tekućinu...
Ja zadnjih 5-6 mjeseci ,5 puta vukao na popravljanje tih raznoraznih gumica i puknutih cijevi na vodenom hladjenju. Otklonis jednu manu,vozim 7 dana,opet propisa negdje,sve pokoja kapljica,malo ali dovoljno da me nervira. Zamijenio crijevo,vozao koji dan,vidim opet tackice ispod auta...opet odvucem,ovaj put gumica na nekom spoju crijeva i hladnjaka. StruČljaci izmisljaju svoje neke patentirane nacine spajanja crijeva i gluposti...osim da jednostavno stave crijevo na pipak,stavis selnu preko i ajmo Misko.
Vodeni hladnjak nije hladnjak nego izmjenjivac temperature. Voda prvo grije ulje jer se voda prije zagrije pa tek onda kad motor ode u ekstremno opterecenje onda ga voda hladi. Sent from my iPhone using Tapatalk Pro