Cim basi check engine gresku racunaj da nece raditi regeneraciju. Kod mene prosle godine se zaprljaja klapna gasenja i sve super dok ne krene cistit dpf, cim krene dok drzis papucicu gasa stisnutu sve ok, cim pustis istog momenta baci check engine i prekida regeneraciju. 3 KVAZI majstora kazu da to nema veze s dpf i da klapna radi samo pri gasenju i paljenu vozila, poslusam prijatelja iz Zagreba i ocistim klapnu i sve ok. (nisu kontali da pri ciscenju dpf-a cim pustis gas klapna zatvara i pritisak u usisu pada na 0 ako se vozilo krece i u nekoj je brzini, cim stanes klapna otvara i turbo je otvoren, baca oko 0.2 bar + atmosferski). Nakon toga je odradila ciscenje oko 25 minuta (najmanje 7-8 ciscenja su prekinuta zbog probelam) Tako da pripazi da ne fasujes dpf.
Pa jeste na gadnom mjestu, treba dici auto, skinuti zastitne plastike itd. Onda tu je pitanje hoce li se lako odvrnuti sa izduva ili ne (mozda ce se morati grijati itd), potreban je alat . I na kraju treba biti siguran koji je senzor u pitanju (ima ih nekoliko a svi izgledaju slicno), tj bez pristupa literaturi tj spec prgramima koji imaju uputstvo i podatke za svaki dio na vozilu tesko je to uganjati. Ti programi imaju uputstvo za zamjenu, tacnu lokaciju na vozilu i OEM kataloske brojeve svakog dijela preko kojeg se narucuje zamjenski dio. Zbog svega toga ne bih se upustao u tu avanturu.
Bude zavrnut tacno u DPF, e sad samo pitanje gdje je DPF pozicioniran, ako je ispod vozila onda je pristupacno, ako je u motornom prostoru (vecina novi vozila ima odmah poslje izdvune grane da bi brze dostigao temperaturu - krace vrijeme ciscenja) onda zna biti zezancija zestoka.
Kada ocistim gresku Check engine upali nakon drugog / treceg paljena motora a ne odmah ili tokom voznje, tako da se nadam da ce odraditi regeneraciju. ako ne onda cu pokusati sa prisilnom generacijom sa OBD 11, ako to ne upali oda pravac servis ovdje da se to regulise. EDIT: kada sam prvi put brisao gresku vidio sam da je nastala pocetkom 02.05.2026 i nakon toga je odradio uredno regeneraciju. Gresku sam tek jucer obrisao i jucer se javila check engine lampa jer sam i bio od 06.05.na godisnjem pa i nisam vozao auto.
Sumnjam da ce raditi i prisilnu jer ipak taj senzor daje temperaturu dpf-a, cim ima pogresna ocitavanja ili prijavljuje gresku senzora automaski gasi ciscenje.
Mene je zamalo ubio doduse sensor dpf pritiska. Nije izbacuo check engine, nista, krenem lagano kamion ispred mene vozim 50kmh dodje prilika da ga preteknem ja gas do poda kamion ide 55 ja jedva 56 i ulazim u punu krivinu, sreca nije bilo nikog iz suprotnog pravca. Auto upalo u limp mod kako sam vozio iza kamiona nisam ni skkntao. Ugl ne bih cekao Bosnu i isao ja put s tim. Mene je izašao 300km sa rukama ali eto kod vas su duplo veca primanja pa se eto izjednači Sent from my SM-S931B using Tapatalk
Kod tebe je drugi senzor u pitanju.U mom slucaju nema limp moda, jucer sam je potjerao 210kmh na autoputu ;D. ovdje je samo pitanje hoce li ili ne raditi regeneraciju ili ne, a to cemo saznati sutra najvjerovatnije
Ne znam oko ovih dpf zajebamcija ali i meni je upao u limp jer nije radio regeneracije, a nije radio zbog senzora. Logicno valjda da ce se dpf začepiti ako ih ne radi Sent from my SM-S931B using Tapatalk
znam samo da moj sljedeci Auto u jesen je benzinac, vjerovatno GTI 7.5 perormance ili 8 GTi Clubsport.
To definitivno. Ja sam tražio benzinca sa jacim motorom dugo, ali u bih to je teško naći. Sent from my SM-S931B using Tapatalk
Pa nije da ces se sad usrecit i neces imat nikakvih problema. Mozda ces slovo D zamijenit sa O ili G, kako se vec zove kod tih modela, OPF valjda. Sva nova auta imaju slicnih problema, ostali su mitovi da je benzinac jednostavan i jeftin za odrzavat a vjerujem da ce odrzavanje svakog gti-a biti skuplje od tog octavia (ako se ne varam?) dizel motora. Dodaj na to poreze zbog kw, doduse mozda su manji na benzince pa dodju tu negdje registracije i porezi?
Pa sigurno da je odmah na izduvnoj, to je standard sad, samo je pitanje moze li mu se prici odozgo bez neke ozbiljne demontaze, kod nekih auta moze. A i sto kaze kolega zna biti zapekao, pa i iskusan majstor ostane par sati na njemu.
Ma cijene su postale bljak, bez bosne i nekih shema ovdje na crno ne bi se isplatilo imati auto starije od 5-6 godina.
Kod mene je na sredini vozila, bas fin za ukrasti. Podvuces se pod vozilo, odvrnes sarafe ispred njega i iza i samo ga izvuces, ali zato senzor je pristupacan.
Porez nema veze gore sa kW već na to utjece kubikaza, euro norma i CO2. Ovo ostalo je netačno barem iz mog primjera. Prešao sam skoro 90tkm sa opf turbo benzincem za 3 godine ne znam šta je regeneracija niti opf. A taj 2.0 u GTI EA888 je vrhunski motor i ja ga mjerkam. Dizel teško da bi uzeo jer ko ga god ima ima probleme sa tim sranjima a prošlo mi auto dizel sta se god pokvarilo taj dio benzinac nije imao.
Upravo provizao auto da odeadi regeneraciju, sve proslo OK, sam odradio regen bas kao i inace, pratio sam parametre dpf-a, temperature, km since last regeneration, soot amount, diferencijalni pritisak itd. Na osnovu ovih parametara mogao sam potvrditi tacno da li je i kada odradjena regeneracja. Uglavnom nastavicu voziti i povremeno pratiti kada dodje vrijeme za regeneraciju da li je sve ok. Ako sve bude ovako onda servis radim u BiH.