All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. selvin

selvin Moderator

Nije novo uzeo, 2021 godiste mislim. Kod njeg je ona octavia karavan bijela.

2. Reventon

Reventon Veteran foruma

Nevjerovatno kako mlada auta imaju kvarove koji su normalni za auta stara 15+ godina.
    Kvalitet otisao u tri lijepe.

3. nFare

nFare Overclocker

Došlo je vrijeme da je lizing najpovoljnija opcija do 3 godine, jednom zamjeniš ulje i vozdra ba, kakve se cijene lupaju. I današnji inžinjeri koji projektuju dijelove katastrofa, zamisli smisliš da ti se gumeni remen kupa u vrelom ulju i kažeš kakva genijalna ideja i odobriš proizvodnju.

4. Haker

Haker Veteran foruma

Pa i kupci i trziste su krivi za to upravo jer bi se mjenjalo auto svako pet godina pa se tako auta i prave. Mada realno senzor nije neko mjerilo, moze kretat za godinu moze za deset

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

5. selvin

selvin Moderator

Pa zato sto zadatak nije napravi najbolje sto moze i sto znas. Vec napravi najjeftinije sto moze a da radi dovoljno dugo da proizvodjaca sto manje kosta.

6. nFare

nFare Overclocker

Pa onda nisu dobro obavili zadatak jer je primjera radi Stelantis taj remen kostao stotine miliona što na dijelove što na sudske procese, da ga prijevremeno u garanciji zamijene. Problem je što većinom u boardovima koji vode kompanije i vode projekte sjede ekonomisti.

7. selvin

selvin Moderator

Pa logicno, rizikuju da ustede lupam 1 ili 10 miliona ali nekad ispuse 100. Sve se to izvaga kroz rizik, zato i sjede ekonomisti. Uglavili su oni takvih 100 "guma", pa je proslo i niko nema pojma.

nFare likes this.
  8. Qler

Qler Veteran foruma

Ti ekonomisti kako su zajahali, sjebali su komplet auto industiju... debili neopjevani.

9. XTRage

XTRage Veteran foruma

Lizing za privatna lica je najskuplja opcija i takva ce uvijek i biti.
    Taj komfor je vec ukalkulisan a kako popravci budu postajali skuplji rast ce i rate lizinga.

10. Haker

Haker Veteran foruma

Joj na tehničkom liku jedan tocak ne koci i njih petero se nalazili na auto i čuvaju ga dok ovaj testira

Ja cu morati prednje lafete kaze malo seleni ispucali iako ja nista ne osjetim u voznji, ali lad dodje na red ulje odradim i to

11. Reventon

Reventon Veteran foruma

Doci ce vrijeme da ce ljudi kupovati stara auta, uloziti u njega, odraditi generalku ako treba i voziti jos 10 godina.
    Ovo sada ne izdrzi ni garanciju pa te peglaju u servisu da su senzor ili brava paljenja potrosni materijal kao disk i plocice.

A taj remen u ulju su zamjenili lancem ako sam dobro upratio. I VW je digao ruke od malih benzinaca 1.0 tsi, ostavit ce 1.5 i 2.0. Ne znam jesu li i oni odustali od remena pumpe ulja?
    Dolaze pameti polako, ali taj period od 2010 na ovamo, svaki proizvodjac je imao nekih problema.

12. selvin

selvin Moderator

Doci ce vrijeme u zemljama treceg svijeta, a i to mozda. A u zemljama gdje su zakonima i napravili auto industrijom ovakvom kakvom jeste ce nametima onemoguciti to.

13. Reventon

Reventon Veteran foruma

Mi i jesmo zemlja teceg svijeta kad na tehnickom rukama cuvaju auto da prodje test kocnica.

p4ja likes this.
  14. Haker

Haker Veteran foruma

Ako je dodje dom tačke neodrzivosti tj da i tim zemljama prvog svijeta bude skupo otplaćivati automobile. U americi vec masovno kukaju i govore da im je payment za auto najveća finansijska greska i sve ih vise prelazi na polovno, a od tamo se sve prelijeva.

15. selvin

selvin Moderator

Pa ja, i govorim za nas. Nismo sigurno u onoj drugoj grupi koja utice na razvoj autoindustrije :)

@Haker, tesko se sa EU bosti :)

16. Haker

Haker Veteran foruma

Vidjet cemo, kako god ja ne mjenjam dok ovaj ide i ne krene zavijati u crno :)

Mada gledam ovaj cherry limuzina ne znam kako se zove 44k nov oprema - sve. Gledam ga neki dan na semaforu auto izgleda kao A7, gledam kakav je ono Audi kad ono trešnja :D

Kada bih morao mjenjati ne bih imao problem to novo uzeti, boli me dupe sto je kinez, ebes znacku

17. Qler

Qler Veteran foruma

Arizzo. Izgleda dobro pravo, samo što ja nikako da svarim ove male motore, 1.6 u njemu... bar 2.0...

18. KingT

KingT Veteran foruma

https://i.imgur.com/0wtmgUe.png
    Ovo je slika sa oglasa prosle godine, znaci neko je (neka firma garant) nabila 600.000 km u Octaviji za 4 godine. Nevjerovatno :D

19. Haker

Haker Veteran foruma

1.6 danas je i dobro a realno 180ks, vjerujem da to ide fino. Bolje bi bilo 2.0, naravno.

20. nivla

nivla Komšija

tek se razradila, brat bratu ide jos 200k bez vecih ulaganja